Konya
°C
Çalış, tarım arazilerinin korunması, amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi ve planlanması amacıyla 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası çıkarıldığına işaret ederek, sonuç alınabilmesi için bu yasanın ödünsüz bir şekilde uygulanmasının şart olduğuna dikkati çekti.
- Bu arazilerde neler üretilebilir?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının toprağın önemi ile ilgili hazırladığı kamu spotlarının daha çok kişiye ulaşması gerektiğine işaret eden Çalış, şunları kaydetti: "TÜİK ve diğer kaynaklardan derlediğimiz verilere göre 10 yılda yani, 2004-2013 döneminde Türkiye 2,78 milyon hektar tarım arazisini üretim dışı bırakmış, kaybetmiştir. Bu rakam, yaklaşık 3 milyon hektar olan Belçika'nın yüzölçümüne yakın. İklim değişikliğinin, kuraklığın, açlık ve yoksulluğun kol gezdiği dünyamızda bu kaybedilen toprağın ne kadar üretim anlamına geldiğini bazı karşılaştırmalarla açıklamak gerekir. 2,78 milyon hektar tarım alanında Türkiye’nin ortalama verilerine göre 7,8 milyon ton buğday, 4,1 milyon ton kuru fasulye üretilebilirdi. 3 milyon ton mercimek elde edilebilirdi."- İmar, inşaat, turizm ve sanayi için kullanılıyor
Çalış, tarım topraklarının en çok imar, inşaat, turizm ve sanayiye feda edildiğini belirterek, "Sadece 2011 yılı verilerine göre konut için 124 bin dekar, sanayi için 224 bin dekar, madencilik için 124 bin dekar toprağı elden çıkarmış ve geri dönüşü olmayan bir biçime getirmişiz" ifadelerini kullandı.