Konya
°C
Yeni Meram

Yerli otomobil ile yolculuk

Yerli otomobil ile yolculuk-Çağrı Eroğlu-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.04.2019 00:31
25.05.2021 04:44
0
9089
ABONE OL

Belirli dönemlerde gelir gündeme “yerli otomobil”. Daha fabrikasının nerede inşa edileceği bile belli olmayan “yerli otomobil ile yolculuk” ise 2023 hedefleri arasında yer alacak gibi gözüküyor.

Yaklaşık 3-4 yıl önceydi, medyanın paylaştığı bir prototip vardı, hani şu Cadillac BLS’ye benzeyen… Hatırlayalım, İsveçli Saab’dan 2016 yılında 40 milyon Euro verilip alınmış ve incelenmesi için Türkiye’ye getirilmişti. Ne oldu o resmini gördüğümüz prototip biliyor musunuz? Tamamen rafa kaldırıldı.
Tübitak’ın bünyesinde gelen prototip ile ilgili bazı çalışmalar yapıldı ancak somut bir adım atılmadı ve sonrasında biz bu işi tamamen kendimiz yapalım. Sıfırdan yapacağımız bir iş için dışarıdan gelen bu projeyi kullanmayalım dediler ve 40 milyon Euro çöp oldu gitti. Peki sıfırdan üretim noktasında bir gelişme kat edildi mi? Somut olarak bir gelişme yok. Ara ara gelen basın açıklamalarının ötesinde bir tık ilerlenmedi.
Geçenlerde bir açıklama yapıldı, denildi ki; yerli otomobil SUV olacak ve elektrikli olacak ve 2022 yılında satışı başlayacak. E hadi inşallah ama demezler mi adama, “1900’lü yılların ilk çeyreğinde açılmış 100 yıllık mazisi olan devlerin arasında yer alma yarışında önce bir model çıkarın, eksilerini artılarını ölçün tartın denemesini tamamlayın sonrasında elektrikli araca geçin”. Hatta demezler mi; “Önce fabrikanın nerede kurulacağı, ekip ekipmanın nasıl tamamlanacağına karar verin.” Diyorlardır belki de onlar duymuyordur.

Ben bu konuya olumsuz bakıp, üretemeyiz demiyorum. Üretiriz hatta en alasını da üretiriz, yıllarca Avrupa markalarına bindik eksilerini gördük, iyi yanlarını beğendik, aldık sattık, parçalarını ürettik, ustalar yetiştirdik yani mevzunun arka planında gayet iyiyiz ama ilk adımı bir türlü atamadık. Niye adım atamadık bilemiyorum ama tahmin edebiliyorum. Kasım 2017’de bir toplantıda 2019’da üretilen ilk prototipler sokaklarda olacak, 2021’in ilk çeyreğinde ise sokaklarda görebilecektik. Fabrikanın kurulacağı şehir ile ilgili siyasilerin baskısı var, halkın beklentisi var vs. vs… ama bu konu ivedilikle aşılmalı. Çünkü daha kurulum aşamasında bu kadar vakit kaybedersek diğer hususlar da işimiz gerçekten zor.

Yerli otomobilin fiyat ve kalite konusu da tartışılıyor, bence bu konu gereksiz bir tartışma. Daha ortada bir araç yok ki neyi tartışıyoruz. Bence biz burada şunu tartışmalıyız, Bu yerli otomobil söylentilere göre 2022’de satışa sunulacak. Yani önümüzde 3 yıl var, e o zaman niye birçok büroktrat, makam aracı yeniliyor. Hayır yani yerli otomobilin çıkacağı tarihe mi güveni yok, yoksa bizim kaliteli bir araç üretebileceğimize mi inancı yok. Bunlara inancı var ise yazık değil mi 600 bin liradan başlayan 1 milyonu bulan araçlar almaya…

Mesela, istihdam çağrısı yapılan dönemlerde aklıma gelmişti, bir belediye başkanı 1 milyonu bulan Audi A6’ya binmese belediyeye liyakat sahibi personel alayım dese 3 personel alsa ve bunlara asgari ücret verse sigortası dâhil yaklaşık 12-13 yıl maaşlarını verebiliyor.

Yani sözün özü bu yerli otomobil üretilene kadar harcanan gereksiz paraların, vakit kaybettiren tartışmaların önüne geçilmeli ivedilikle adım atılmalı, birarya gelen babayiğitlerin gereken kaynağı ayırmaları ve biran önce somut adımlar ile ilerlemeleri gerekiyor. Her gün televizyon ve internette yerli otomobil şöyle olacak böyle olacak haberlerinden öte biz artık, başlandı şu aşamada haberleri duymak istiyor ve bu işi başarmak yerli otomobil ile yolculuk yapmak istiyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.