Konya
°C
Yeni Meram

KİRA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

KİRA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.05.2022 01:56
29.05.2022 13:02
2
1952
ABONE OL


Hamdolsun, birkaç kapalı alan haricinde maskeleri attık. Eski düzene çok hızlı bir dönüş yaptık. Bu hızlı dönüşün, insanların birbirleriyle olan temasının umarım faturasını ödemeyiz. Bir taraftan da “koronik ülkemiz Çin”de yeni karantina uygulamaları da sil baştan yaşamaktayız. O zamanlar korananın zirve yaptığı günlerde yazmıştık, korona hayatımızı dizayn ediyor, diye. Hala da etmeye devam ediyor. Sağlık alanında, maddi olarak ve sosyal hayatta hala hayatımıza yön vermekte. Ne zaman kadar devam edecek bilemiyoruz.
Uluslararası toplumları idare etmekle kendini mükellef sanan bazı kuruluşlar var. Rivayetlere göre önceleri virüs ve salgınla dünyanın dengesini bozup kriz çıkaracakları dillendirildi. Buradan pek bir netice alamadılar galiba. Yeni kaos planları gıdaya erişimin engellenmesi. Biz erişim engelinin sadece gıda ile sınırlı olacağını sanmıştık. Enerjiye erişimde de sıkıntılar var. Sadece enerji mi, hammaddeye erişim, gayrimenkule erişim, inşaat malzemelerine erişim…Hulasa, değerli metaların hepsine erişimde bir kaos ortamı oluşturdular.
Sanki dünyamızın suyu ve kaynakları son bir yılda tükendi. Bitmeyen ve bitecek gibi görünmeyen Rusya- Ukrayna savaşı, altın döviz, petrol ve hammadde fiyatlarında astronomik artışlar. Aslında ekonomik olarak sıkıntıların yaşandığı ortamlarda arz talep dengesinden dolayı gayrimenkul fiyatları dip yapmayacak mı? Arsa ve daire fiyatları mübalağasız söylüyoruz, son bir yılda iki katına çıkmış, en az iki katına. Daha tuhaf olanı daire, arsa ve gayrimenkul yok satıyor. Peki bu para nereden geliyor? Dar gelirlinin konut edinmesi şu aşamada çok da kolay görünmüyor. O zaman bu gelir dağılımındaki dengesizliğin göstergesi. Konya’mızda şehir merkezinde ve lüks inşaat yapılacağı anlaşılan bir sitede altı ay önce 200 metrekare inşaat alanlı bir daireye 5 milyon TL fiyat isteniyordu. Ve maalesef insanlarımız bu fiyata rağmen sıraya giriyordu. Aynı sitenin 6 ay sonra bugünkü fiyatını öğrenince bir tuhaf oldum; 8,5 milyon TL. Peki 6 aydaki bu yüzde 50’lik fiyat artışı nedir? Nereye kadar gidecektir, ya da döviz fiyatlarındaki astronomik artışlar yönümüzü tayin etmeye devam mı edecektir?
Dövizdeki bu dalgalanma devam ederse kur korumalı hesapların hazineye, devlete ve insanımıza yükü artmaya devam mı edecektir?
Eskileri bir gözden geçirirsek paradan 6 sıfırı atıp 1 dolar 1 TL olunca, 3+1 evlerin ederi 100 bin TL ya da 100 bin dolardı. Şu anda değişen bir şey var mı, yok! 3+1 bir ev şu anda da 100 bin dolar yani 1 milyon 650 bin TL değil mi?
Kiracıların mağduriyeti Kabine’yi de harekete geçirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile Hazine ve Maliye Bakanlıkları birlikte bir çalışma yapıyor ve yakında açıklanacak. Burada en önemli söylem şu: Hem kiracıları hem de ev sahiplerini memnun edecek bir sistem.” Pek anlayabilmiş değiliz ama ayrıntısını çalışmalar bitince birlikte göreceğiz.
Kamunun her yıl her ayın yıllık yeniden değerleme oranları (bir bakıma enflasyon değerleri) açıklanıyor. Hukuki olarak zaten ev sahipleri bu yeniden değerleme oranlarını kiralarına(asgari) yansıtıyorlar. Anlaşılması açısından rakamlara indirgediğimizde kiracının bin TL’ye oturduğu eve, ev sahibinin 2 bin TL kira istemesi durumunda devlet, bu iki insanın arasını bulup bin 500 TL mi diyecek, ya da kesin kurallar mı koyacak? Mesela yeniden değerleme oranını ya da TEFE ile TÜFE ortalamasını mı esas alacak, göreceğiz. Ev sahibinin Almanya’daki oğlunun Türkiye’ye dönüş yaptığı bahanesiyle kiracının çıkartılması işleri bundan böyle yapılamayacak mı?
Evine yerleşmiş, o ortama ailecek ayak uydurmuş kirada oturan kardeşlerimizin her yıl astronomik fiyat artışlarından etkilenmemesi lazım. Diğer taraftan mülk sahibi gözüyle bakıldığında, daire fiyatları 750 bin TL iken kiralar bin 250 TL ise, şu anda daire fiyatları 1,5 milyon TL çıktığında kiralar ne olmalıdır?
Serbest piyasa ekonomisinde market ve kira fiyatlarının denetlenmesi zor iştir. Hele ki iki kişinin arasındaki yazılı sözleşmelerin ve yazısızı anlaşmaların uygulanması ve takibinde ne kadar başarılı olunabilir? Market denetimlerinde ne kadar başarılı olunmuştur? Yaşantımızdaki fiyat artışları devam ettiği sürece bütün fiyatlardaki artışlar kaçınılmazdır. Korona salgını devam ediyor. Üstelik biz maskeleri de attık. Korumasızız!

HABER YORUMLARI
  1. Fehmi Ceylan
    2022-05-30 14:39:27
    Selamün aleyküm başkanım. Halkımız fırsat elime geçerse yapacağımı bilirime dönmüş.ortada insanlık,islamlik kalmamış.sisteme göre laiklik bizim karnımızı, aklımız ve kalbimizi doyurmuyor. Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete diye bir deyim var galiba kontrolsüz, kaptansiz gidiyoruz.
  2. Metin Eskil
    2022-05-30 16:06:28
    Salgından maske,mesafe ile korunma yolları vardı başkanım, fakat pahalılıktan sabit gelirli nasıl korunacak ?? Porsiyonları küçültme ile doymaz, 50 TL lik yakıt ile araba hareket etmez ise...üstelik toplumsal yaşam şekli, gider durumu,hayata bakış tarzı 20 yıl önceye göre anormal derecede değişik.