Konya
°C
Yeni Meram

YER ALTI ZENGİNLİKLERİMİZ

YER ALTI ZENGİNLİKLERİMİZ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.06.2021 01:53
07.06.2021 09:27
0
2869
ABONE OL

Türkiye, coğrafi bölge itibariyle kıtaların geçiş noktasında, su ve su kaynaklarının bulunduğu 3 tarafı denizlerle çevrili medeniyet beşiği bir ülke. Diğer taraftan da yer altı zenginlikleri ile de gündeme oturmaya başladı. Dünya devletleri ile mukayese ettiğimizde yer altı zenginliği ve madenler bağlamında 28. sırada yer almakta. Mevcut maden çeşitliliği bakımından ise dünyada 10. sırada yerini almış durumda. En önemli zenginliklerimiz arasında ise mermer, dolomit(kireç taşının bir türü) linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakır geliyor.

Bugün incelediğimiz konu ise, doğal gaz ve petrol olacak. Şu ana kadar karada çıkarılan doğal gazın büyük bölümü Kırklareli'nin Hamitabat ve Lüleburgaz ilçelerinden karşılanıyor. Asıl enteresanlık burada; bu rakamlar Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 1'i civarında. Yani doğal gazda yüzde 99 dışa bağımlı durumdayız. İhtiyacımız olan doğal gazı da büyük bir çoğunlukla Rusya, İran ve Azerbaycan'dan karşılamaktayız.


Akaryakıtta ise çıkarılan petrolün tamamı Batman bölgesinden karşılanıyor. Türkiye tükettiği petrolün yaklaşık 1/7'sini kendisi üretiyor. Akaryakıtta da yüzde 85,80 oranında dışa bağımlı durumdayız.


Son yıllarda 3 adet sondaj gemisi (Fatih, Yavuz, Kanuni) ve 2 adet sismik araştırma gemisiyle(Barbaros Hayreddin Paşa, MTA Oruç Reis) denizde petrol arama faaliyetleri konusunda da bir ivme söz konusu. Türkiye'de ilk defa Batman dışında bir bölgede petrole ulaşıldı. Kırklareli'nin Misinli-2 kuyusunda, Diyarbakır'da Akoba-1 ve Yenişehir-1 kuyularında kaynak bulundu. Eğer bu güzide ülkenin Batman, Diyarbakır ve Kırklareli illerinde petrole ulaşıldı ise, Kırklareli ile Batman arasındaki vatan toprağında kim bilir neler vardır?


Yaşı müsait olanlar hatırlar; Alanya, Aksaray ve memleketin diğer noktalarında yapılan sondajlar ve petrol yok diye kapatılan kuyuları...O zamanlar bizde teknoloji yok ki, güya müttefikimiz ve sözde dostlarımıza güvenimiz tam. Bu sahada petrol rezervi yok, derlerse amenna diyoruz. Başka da seçeneğimiz yok!


Hamdolsun, yeni kuyularla birlikte ilk 3 ayda doğal gaz ve petrol 6 milyon 325 bin varile ulaştı. Doğal gaza gelirsek, sadece Kırklareli'nde üretilirken kara bölgelerinde Adıyaman, Düzce, Edirne, İstanbul ve Tekirdağ'da da rezervlere ulaşıldı, elhamdülillah. Karada durum bu iken denizlerimizden de peş peşe müjdeli haberler gelmeye başladı, geliyor ve daha da geleceğe benziyor inşallah.


Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Haziran Cuma günü bir doğal gaz müjdesi daha geldi. Karadeniz'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildi. Daha önce yine Karadeniz'de keşfedilen 405 milyar metreküplük rezervle birlikte Karadeniz'de toplamda 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervine kavuştuk. Bulunan bu doğal gaz kaynaklarının bir an önce ekonomiye kazandırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Daha önceleri kullanılan doğal gazın sadece yüzde 1'ini üreten ülkede, bulunan doğal gazın Türkiye'nin ihtiyacını 10-15 yıl karşılayabileceğinden bahsediliyor.


Karadeniz'de gün yüzüne çıkartılan bu kaynakları gördükten sonra, insanın aklına Akdeniz'de koparılan fırtınalar geliyor. Karadeniz'e göre çok daha büyük bir alana sahip olan Akdeniz'in doğusunda, Doğu Akdeniz'de kim bilir ne kaynaklar var! Karşılarında petrol bulunan kuyunun ağzını betonlayarak “rezerv bulunamadı” diyebilecekleri bir ülke yok artık. Aslında bütün sıkıntıları ve hazımsızlıkları bu.
Bugün kendi kıta sahası içerisinde ve denizlerinde yer altı zenginliklerini keşfeden ve çıkaran bir ülke var.


Dünyanın en önemli problemlerinden biri de enerji. Enerji elde edilmesinde başarılı olan ülkeler ekonomik olarak daha güçlü konumda olacaklar. Rabbim öyle güzel bir ülke vermiş bizlere. İklimi ve konumu güzel. Rüzgar ve güneş enerjisi olarak da büyük bir zenginliğe sahibiz. Bir de yer altı kaynaklarımızı kendi kurduğumuz teknoloji ile yer üstüne çıkarıp kullanıma sunsak. Ya da şöyle düşünelim, bugün Türkiye'nin doğal gaz ve petrolde dışa bağımlılığı olmasa, kendi kaynakları yeterli olsa...Durum ne olur?


Yeterli insan gücü var, genç nüfus var, İslam ülkeleri ve Türki cumhuriyetlerle ilişkilerini taçlandırmış bir ülke. O zaman Türkiye geleceği yönlendiren ve dünyada uygulanan politikalarda söz sahibi olan etkin bir ülke konumuna geçer. Hep birlikte çalışmalıyız, çok çalışmalıyız. Yılmadan, üşenmeden...

Allah yardımcımız olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.