Konya
°C
Yeni Meram

UCLG DÜNYA KONSEYİ

UCLG DÜNYA KONSEYİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.10.2023 00:37
25.10.2023 12:39
0
1700
ABONE OL

Konya olarak, dünya şehri olarak, Hz. Mevlana'nın diyarı olarak iftiharla söylüyoruz. Uluslararası ve ulusal toplantılar, kadim başkentimizde, Konya'mızda bir bir yapılıyor. UCLG'nin Dünya Konseyi Toplantıları 26-27-28 Ekim tarihlerinde Konya'nın ev sahipliğinde yapılıyor.
Öncelikle UCLG'nin bir açılımını geldiği merhaleleri yazalım. IULA( Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği) ve FMCU- UTO (Dünya Birleşmiş Kentler Federasyonu) 1996'da İstanbul'da düzenlenen Habitat II Konferansı'ndan sonra aralarında METROPOLİS ( Metropol Kentler Birliği) örgütünü de alarak UCLG ( Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) adı altında birleşmişlerdir. Birleşmiş Milletler nezdinde belediyelerin tek temsilcisi olarak söz sahibidirler. Bir bakıma bütün uluslararası yerel yönetim teşkilatları kendi aralarında birleşmişler ve UCLG böylece doğmuştur.
UCLG'nin dünyanın farklı bölgelerinden 240 bin kenti temsil eden 192 dünya ülkesinden 140 ülkeden aktif üyesi olan ve dünya nüfusunun 5 milyarını temsil ettiği söylenebilir. Teşkilatın genel merkezi, İspanya'nın Barcelona kentindedir.
Kuruluşu 3 doktrin üzerine gerçekleştirilmiştir. Demokrasi, yerel özerklik ve yerelleşme. Şehirlerin yarıştığı dünyamızda halka hizmetin en önemli ve ilk durağı yerel yönetimlerdir. Belediyeler arasındaki fikir alışverişi, halkın yaşantısını kolaylaştıran uygulamaların tüm dünya düzeyine yayılması ve bir bakıma yerel kalkınmanın başlatılması adına teşkilatlandırılmıştır.
Gelişmiş ülkelerdeki akıllı sinyalizasyon sistemleri, ulaşım, park, denetim, otopark, trafik ve akla gelebilecek her konudaki faydalı uygulamaların gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde uygulanmasıdır. Şehirler arasında da büyük uçurumların kapatılması amaçlanmaktadır. Yemen'in 3 milyon nüfusa yakın başkenti Sana'da hala trafik sinyalizasyon sistemi yoktur. Nüfusun yarısından fazlasında şehir suyu şebekesi yoktur. Düzenli bir temizlik hizmeti de verilememektedir.
Hulasa, insanların yaşantısını kolaylaştıracak yerel çalışmaların değerlendirileceği yerel UCLG'nin dönem toplantısı Konya'da Büyükşehir Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde yapılacaktır. Kimler katılacak, 7 kıtadan 342 yerel ve bölgesel yönetim temsilcileri. Bazı değerli ulusal Yontma Taş Devri'nden kalan belediyelerimiz sözümüz size, Cumhuriyet'e sahip çıkmak nasıl olur, biliyor musunuz? Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında UCLG'nin Konya'da yapılan Dünya Konseyi'nde Konya'nın yani Türkiye'nin Dünya Belediyeler Birliği başkanlığını devralmasıdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Altay, dünya belediyelerine başkanlık edecektir. Gerçi af buyurun, hayvan heykelleri dikenler böyle uluslararası konulara pek girmezler ve bilmezler. Hatırlarsanız eski rahmetli İBB Başkanımız Kadir Topbaş da Dünya Belediyeler Birliği başkanlığını bir süre yürütmüştür. Muhataplarına duyurulur.
26-27-28 Ekim'de yapılacak ve 3 gün sürecek olan Dünya Konseyi'nin ana teması “Geleceği tasavvur etmek” olacak. Ayrıntısı bellidir zaten. Yerle yönetim olarak bilgi ve tecrübe paylaşımı için yapılacak toplantılar, paneller ve diğer oturumlar.
“Dünya misafirleri ”ne ülkemizi tanıtacağız, Konya'mızı tanıtacağız, şehrimizin çoğu şehirde olmayan imarını tanıtacağız. Hz. Mevlana'yı zaten tanıyorlar, ziyaretlerini sağlayacağız. Konya'mızın kültürel mirasını, Çatalhöyük'ü ve diğer güzelliklerimizi anlatacağız. Kimlere mi, kültür elçilerine.
Şehrimizin tanıtımında büyük emek veren Sayın Cumhurbaşkanımız, genel ve yerel yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.
Saygılarımızı sunuyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.