Konya
°C
Yeni Meram

Anketler havada uçuşuyor

Anketler havada uçuşuyor- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.10.2021 01:53
10.10.2021 16:03
0
1884
ABONE OL

Ülkemizde genel seçimlere iki yıl gibi bir süre var ancak muhalefetteki partiler erken seçim çağrısı yapadursun anket şirketleri de her gün yeni bir anket sonucu açıklayarak ortama ayak uydurmaya devam ediyor.

Birçok güvenilir güvenilmez şirket, vatandaşa yönelttiği farklı sorularla güya kamuoyunun nabzını yokluyor. Ama ben çevremdeki hiç kimseden daha şunu duymadım: “Bugün X anket şirketi bana sorular yöneltti, şöyle sordu, böyle cevapladım.” Dolayısıyla nasıl, nerede yapılıyor bu anketler çözmüş değilim ama sonuçlara bakıldığında yüzler, binler, on binler diye uzayıp gidiyor katılımcı sayısı.
Mesela bir anket firması yaptığı anketin duyurusunda, "Türkiye genelini temsil eden 26 ilde 2405 kişi ile yüz yüze yaptığımız anket çalışmasının güven aralığı %95, hata payı +/- %1,99'dur" diyor. Ne güzel detaylandırmış ama o kişilerin sosyoekonomik yapılarından, yaşadıkları semt mahalleye kadar belirlenmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yani o kısımlar da sonuçta etken olacak diye düşünüyorum. Bu iktidar için de muhalefet için de geçerli. Yani sağlıklı sonuç için genellemesi oldukça yüksek ve toplumun her kesimine değecek bir anket çalışması yapılması gerekiyor.
Neyse konum anket şirketlerinin işleyişi değil tabii ki…
Konumuz daha iki yıl gibi bir zaman olmasına karşın bugünden oy oranlarının belirlenip belirlenemeyeceği...
Olaya baktığımız zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama yılının başlamasının ardından hareketlenen Türk siyaseti her gün vatandaşın fikrinin değişmesine neden olabiliyor.
Gerek iktidar gerek muhalefet yaptığı açıklamalarla oy sekmesini indirip yükseltebiliyor. Ya da şöyle söyleyeyim, yapılan bir açıklama toplumun büyük bir kesiminde kabul görüp memnuniyet oluştururken, bir kesiminde kızgınlık ve tepki oluşturabiliyor. O gün yapılan bir ankette durum farklı çıkıyor.
Olayı tam tersi düşündüğümüzde bu kez de sonuç ona göre değişkenlik gösterebiliyor.
Mesela artık Z kuşağı gerçeğini de göz ardı etmemek gerekiyor. "Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltilse Z kuşağının vereceği cevap anlık olabiliyor.
Uzağa gitmeye, anket sonuçlarını didikleyip durmaya bile gerek yok. Çıkın çarşıya, pazara; hiç olmadı evimizde çocuklarımıza dahi sorsak olayı az çok anlayabiliriz.
Tabi bunları ifade ederken bir gerçeği de atlamamak gerekiyor. Geçmiş dönemde kullanılan oy kriterleri ile yeni dönemdeki kriterler artık çok farklı. Yaşadığımız olaylar, cebimizin durumu, çocuklarımızın gelecek kaygısı vs. gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak oy vereceğimiz partinin o etkenler üzerine çalışmalarının olup olmamasından çok, başarıp başaramayacağını irdeliyoruz.
Hayatın gerçekleri ve ülkenin durumunu göz önünde bulundurursak, artık bol keseden atma dönemi bitmiştir.
Bugün şirketler bile yapacağı yatırımı ve harcamalarını kasadaki para durumu ve gelecek paraya göre yapıyor. Bunu ülke olarak düşündüğümüzde olay çok daha farklı bir hal alıyor.
Yani demem o ki, vatandaş siyasetçilerin vaatlerinden çok o vaatleri hayata geçirip geçiremeyeceğine bakıyor.
E durum böyle olunca da ankette o önde, bu geride olayı çok da gerçekçi olmuyor.
Bakalım zaman neyi gösterecek.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.