Konya
°C
Yeni Meram

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.05.2023 01:07
23.05.2023 16:09
0
1510
ABONE OL

Akdeniz meyve sineğini diğer zararlılardan ayıran bazı özellikleri kısaca hatırlayacak olursak; Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengidir. Başı sarı, gözleri büyük, yeşil madeni parıltılı, kenarları kırmızıdır. Kanatları geniş olup, üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler bulunur. Kanatların dip kısmına yakın yerlerde, küçük nokta ve lekeler mevcuttur. Bacakları kırmızımsı sarı olup, üzerinde sarı ve siyah kıllar bulunur. Dişilerinin yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Akdeniz meyve sineği, kışı toprak içinde pupa veya ağaç üzerinde kalmış ya da yere dökülmüş meyvelerde, larva veya pupa şeklinde geçirirler. İklim koşullarına bağlı olarak ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra meyvelerin vurma olgunluğuna (renk dönüşümünün görüldüğü yani olgunlaşma başlangıcı) gelmesinden itibaren, yumurtalarını meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek üç dönem geçirir ve olgun larvalar kendilerini toprağa atarak, toprağın 2–3 cm derinliğinde pupa olurlar.

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN ZARAR ŞEKLİ KISACA;
Akdeniz meyve sineğinin larvaları, meyveleri kurtlandırmak suretiyle zarar yapar. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısımlarında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Zarar görmüş meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve yere dökülür.
Akdeniz meyve sineği erginleri; turunçgil ve nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere yumurta bıraktıkları noktalarda ise kahverengimsi lekelere neden olurlar

Akdeniz meyve sineğinin konukçularının önemli olanlarından bazıları ise; Kayısı, ayva, şeftali, nektarin, incir, trabzon hurması, nar, elma, armut, yenidünya, avokado, hintinciri, hünnap ve bunların yabani türleri ve limon hariç diğer turunçgiller ülkemizde tespit edilen en önemli konukçularıdır.

Akdeniz meyve sineği zararlısının kültürel mücadele yöntemlerine değinecek olursak; Kültürel önlemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Zararlının ana konukçusu olduğu bilinen, bir ürün ile yeni tesis edilecek meyve bahçesine ara konukçuluk eden şeftali, nektarin, incir, trabzon hurması, nar ve ayva gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır.
- Dökülen bulaşık meyveler toparlanıp bahçe dışında derin çukurlarda imha edilmelidir.
- Hasattan sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır.
Akdeniz meyve sineğinin biyoteknik mücadele yöntemi; Laboratuvar koşullarında üretilen bireylerin, kısırlaştırılıp doğal popülasyonları içine salınması şeklinde ayrıca parazitoit salımı ile birlikte kombineli olarak uygulamalar yapılmaktadır.

Akdeniz meyve sineğinin kimyasal mücadele yöntemi; Meyvelerin ben düşme döneminde yapılan kontrollerde ilk vuruk görüldüğünde veya tuzaklarda ilk ergin yakalandığında hemen ilaçlamaya başlanır. İlaçlamadan sonra tuzaklarda sinek yakalanması devam ediyorsa ilacın etki süresine göre hasat ile son ilaçlama arasındaki süreye dikkat edilerek ilaçlamaya devam edilir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları ruhsatlı ilaç bayisinden üretici kayıt defterine kaydı yapılarak temin edilmelidir.

MÜCADELENİN SONUÇ VEREBİLMESİ İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN SAHADA DİKKATLİ KONTROLLERİN YAPILMASIDIR.

Tuzaklar haftada bir kontrol edilmeli. Bir tek ergin görülse bile ilaçlamaya devam edilmelidir
Sağlıklı ürünler üretip tüketenlere vesile olmak dileğimle..


.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.