Konya
°C
Yeni Meram

YENİ VE YENİLENEN PROJELER…

YENİ VE YENİLENEN PROJELER…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.04.2022 01:44
24.04.2022 15:00
0
1873
ABONE OL

Daha dün “Hoş geldin Ya Şehri Ramazan” derken bugün “Elveda Ya Şehri Ramazan” demeye hazırlanıyoruz. Zamanın su gibi aktığı şu dünyada rahmet, mağfiret ve af ayı olan Ramazan’ın da artık son haftasındayız. İnşallah bu önemli kazanç ayını en iyi şekilde değerlendirmiş ve heybeyi yeterince ahiret yurdu öncesinde doldurmuşuzdur. Allah, bu önemli aya gelecek yıl da ulaşanlardan eylesin duasıyla tüm okurlarımızın Mübarek Ramazan Bayramını şimdiden kutluyorum.
Evet, Rahmet Bereket ayının içinde olmamız hasebiyle bazı programlarımızda bu güzel aya uygun oluyor. Şöyle ki hafta sonu Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay, şehrimizdeki gazete ve TV yöneticileri ile teravih sonrası sohbet buluşması gerçekleştirdi. Zindankale Katlı Otoparkı Altında bulunan Kapsül Teknoloji Platformu Yerleşkesinde gerçekleşen sohbet gayet samimi ve içten bir ortamda gerçekleşti.


Başkan Uğur İbrahim Altay, yeni projelerden yenilenen ve değişen projelere kadar her şeyi tüm samimiyet ve içtenliği ile paylaştı. Dolayısıyla şahsen beni şehir adına heyecanlandıracak bazı projeleri paylaşmak istiyorum. Öncelikle Kapsül Teknoloji Platformu Yerleşkesinden bahsetmek isterim. Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sunmak ve Konya’yı bir teknoloji üssü haline getirmek amacıyla kurulan KAPSÜL Teknoloji Platformu, bence minyatür bir Teknofest diyebilirim. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açılışını yaptığı bu yerleşkede gençler ülkemizin ve dünyamızın gelişimine katkı sağlayacak önemli çalışmalarını yapacaklar. Bizim Başkan'la olan toplantımız gecenin bir yarısına ulaşmasına rağmen merkezde hala harıl harıl çalışan gençleri görmek bu yerleşkenin iyi işler çıkaracağının bir habercisi gibi oldu aslında.
Geleyim şimdi asıl konumuza, Başkan Altay, sorulan sorulara verdiği cevaplarda ara başlıklar halinde yeni projeleri sıraladı. Her ne kadar detaylandırma için vakit yeterli olmamış olsa da bu başlıkların detaylarının ileriki günlerde netleşeceğini biliyoruz. Bu nedenle ben de detay hali olmasa da, başlıkları paylaşmak istiyorum.
Ulaşımla alakalı sorulan birçok soru olunca Başkan Altay, Konya’ya yeni bir tramvay hattının kazandırılacağını ifade etti. Özalkent ve Yazır arasına yaklaşık 17 kilometrelik bir hat olan yeni tramvay hattının yapımına ise bu yıl başlanacak. Hattın güzergahı ve durakları henüz bilgimiz dahilinde olmasa da bu hatta meşhur eski tramvaylar kullanılacak. Bakıma alınarak elden geçirilecek bu tramvaylar böylelikle atıl durmaktan da kurtulmuş olacak. Bu önemli projenin detaylarını elbette daha geniş bir şekilde siz değerli okurlarımıza sunacağız. Ama bir gelişme de, yıkılan belediye binasının yerine yapılacak olana kütüphanede yaşanmış. Dahası yıkılan belediye binası yerine yapılacak kütüphanenin projesinde değişikliğe gidildi. Daha önce açıklanan ve 26 bin 500 metrekarelik alanda 4 katlı olarak planlanan kütüphanenin bu projesinde yaklaşık 70 civarında ağacın kesilecek olması projeyi değiştiren en önemli etken oldu. Şehir merkezinde yeşilin korunmasından yola çıkılarak kütüphane projesi 4 değil tek kat yapılacak. Ayrıca kütüphaneye gelecek öğrencilerin yeşille iç içe kitap okuyacağı ders çalışacağı farklı bir proje hayata geçirilecek. Yani öğrenciler 4 duvarlı kütüphaneden izole edilmiş ancak yeşilin içinde çalışma imkanı bulacaklar.
İfade ettiğim gibi başkana yöneltilen sorular ulaşım ve trafik ağırlıklı olunca Konya’da artan trafiğe de çeşitli çözümlerin üretildiği dile getirildi. Mesela Başkan ifadesinde Konya’da sorunlu 3 altgeçit olduğunu ve bunlarla alakalı ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizdi. Gelen birçok şikâyet olduğunu ancak bunları çözüm odaklı değerlendirme ile gidermeye çalıştıklarını söyleyen Başkan Uğur İbrahim Altay, bazı çözümlerin belirli süreçler gerektirdiğini belirtti. Sorunlu alt-üst geçitlerden birisi Koyuncu üst geçidi, o bölge birçok yönün kesişme noktası olunca haliyle bir keşmekeş ve kalabalık oluyor. Başkan, bu üst geçidin yakın zamanda olmasa da yıkılarak daha seri ve aktif güzergâhla çalışma planlandığını ifade etti. Yani bu da çok önemli ve büyük bir proje çünkü şehrin en önemli arterlerinden birisinde çalışma yapılması demek, kolay bir şey değildir.
Önemli proje demişken metro konusunda da önemli bir açıklama yaptı Uğur Başkan. Öncelikle metro projesi yurt dışı bağlantılı bir proje olduğu için daha önce açıklanan başlangıç tarihlerinin ötesinde prosedürlerinin uzun sürmesi süreci uzatan en önemli etken. Uğur Başkan süreç ve tarih konusunda net bir ifade kullanmamış olsa da, şehrimizin ilk kez böyle kapsamlı ve yüksek bedelli bir projeyle buluşacak olması daha önce bilinmeyen ancak zaman içinde görülen süreçleri beraberinde getiriyor. Yani kısaca metro konusunda geri adım yok. Her ne kadar protokol imzası sonrası hemen temel atılması beklenmiş olsa da sürecin hiç de öyle olmadığı görülmüş oldu.
Vallahi Uğur Başkan birçok konuda açıklama yaptı ancak dediğim gibi şehir adına öncelik ve heyecan oluşturan konuların başlıklarını not etmiş oldum. Bunlardan birisi de öğrenciler için İstanbul seferlerinin tekrar başlıyor olması. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen Çanakkale ve Ankara gibi kültür turları tekrar başlıyor. Yaklaşık 60 bin öğrenci hızlı tren ile İstanbul’a götürülecek. Bu projenin de detayları yakın zamanda açıklanacak.
Paylaşmak istediğim son bilgi ise şehrimizin bir nevi kanayan yarası ve tartışmamaların vazgeçilmez konusu olan Alâeddin Tepesi'ndeki yapının durumu olacak. Alâeddin Tepesi'nde yer alan 12. yüzyıldan kalma II. Kılıçarslan Köşkü'nün günümüze ulaşabilen son parçasının üzerine yapılan ve bir türlü anlamlandırılamayan yapı hep tartışılır oldu. Durum böyle olunca Başkan Uğur İbrahim Altay, bu yapının üzerine daha anlamlı ve kalıcı bir yapı oluşturmak için uluslararası bir proje yarışması yapacaklarını söyledi. İnşallah bu kez adam akıllı bir yapı olur da, bunca zaman yapılan tartışmalar da son bulur diyerek hepinizin Ramazan Bayramını şimdiden kutluyorum.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.