Konya
°C
Yeni Meram

YAĞMUR DUASI

YAĞMUR DUASI- Tülin KAKIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.06.2021 01:40
29.06.2021 14:51
1
2093
ABONE OL

2021 yılı tarımsal üretim sezonuna tarımsal kuraklık ile birlikte girdik.
Bölgemizde iklim şartlarının sıcak ve yağışsız seyretmesinden dolayı hububat ekim alanlarında çıkışta sorunlar yaşanmış. Hava sıcaklıklarının artmasıyla ekim yapılan tarlalarda nisan ayında beklenen yağışlarında yeterli olmayışından dolayı hububat ekim alanları susuzluktan kurumuş danışmanlığını yapmış olduğum çiftçilerde dahil olmak üzere pek çok üretici büyük zarara uğramış ekinleri kurumuş hayvan otlatmak zorunda kalmışlardır.


Kuraklığın yoğun olarak görüldüğü bölgemizde üreticilerimiz bölgesel olarak yağmur duasına çocuk çoluk genç yaşlı herkes ellerini açmış dua etmekte tablo çok güzel ayrışmadan ötekileştirilmeden hep beraber Allah’ın huzurunda yağmur duasının yapılması tıpkı 15 Temmuz ‘da olduğu gibi.
Peki, yağmur duası nedir? Yağışların olmadığı ya da yetersiz olduğu kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya (İSTİSKA) yağmur duası denilmektedir. Yağmur duasından önce fakirlere sadaka verilmesi, küs olanların barışması, çok güzel.


Dua nedir?
İnsanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir. Allah ile kul arasında bir irtibattır. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Dua, ibadetin özüdür.” buyurmuştur. “De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin.” (Furkân, 25/77)
Duanın sadece Allah’a yöneltilmesi; Allah’tan başkasına, putlara veya kendilerine üstün nitelikler izafe edilen başka yaratıklara dua ve ibadet edilmemesi Kur’an’da ısrarla vurgulanmıştır (Şuarâ, 26/213; Kasas, 28/88).
Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, I, 231).
Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 169).
Ebû Hanîfe’ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir.


İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre ise, bayram namazı gibi iki rekât cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi‘, I, 282-284).
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise, yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rekâtlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû’, V, 74; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 338-339; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 325).
Kısaca yağmur duasından bahsetmişken hafta sonu DERBENT Çiftliközü Mahalle Muhtarı Kooperatif başkanının daveti üzerine katıldığım DERBENT ÇİFTLİKÖZÜ mahallesindeki yağmur duasında bölge halkının çoluğu çocuğu yaşlısı genci ile hep beraber ALLAH’a dua etmesi ÂMİN demesi çok güzeldi.
Her şey birlikte beraber yapılınca çok daha güzel oluyor Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah.

HABER YORUMLARI
  1. H hüseyin Çelikci
    2021-07-04 23:25:17
    Yüreğine şağlık Amin diyorum .