Konya
°C
Yeni Meram

Ukrayna’da Tarım Ekonomisi

Ukrayna’da Tarım Ekonomisi- Tülin Kalın AYSAL

A+
A-
23.02.2022 01:39
22.02.2022 16:41
0
1929
ABONE OL

Ukrayna, hammadde kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Ülkede tarımsal üretim verimli tarım topraklarından dolayı ön plandadır. Tarım toprakları verimli, doğal su kaynakları, uygun iklim şartları tarım ürünleri üretiminin geniş alanlarda yapılmasına olanak sağlamaktadır. Avrupa ülkeler ile Asya ülkeleri arasında köprü konumundadır.

Ukrayna, verimli toprakları ve uygun iklim koşulları ile tarım alanında dünyada en yüksek üretim potansiyeline sahip ülkelerden biridir. Ülke topraklarının yaklaşık % 55'i ekilebilir tarım arazisidir. Ukrayna'nın en önemli tarım ürünleri; tahıllar, patates, şeker pancarı, ayçiçeği ve soya fasulyesidir. Bitkisel yağların da yoğun olarak üretimi yapılmaktadır.
Avrupa Birliğine üye ülkeler olmak üzere, Çin, Suudi Arabistan gibi ülkeler tarım alanlarının kiralanması, hayvancılık, gıda ürünlerinin üretimi gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.
Bitkisel üretim Ukrayna ekonomisinin en önemli ve sürdürülebilir sektörlerindendir. Buğday, mısır, şeker pancarı ve yağlık tohumların üretiminde sürdürülebilir artış görülmüştür.
Ülkede tahılların üretimi dışında Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin üretildiği seracılık işletmeleri güneyde iklimin ılıman olduğu bölgelerde yoğun olarak yapılmaktadır. Elma, şeftali, armut, kiraz, vişne gibi meyve çeşitleride yetiştirilmektedir.
Ukrayna dış ticaret bakımından dünyanın en önemli buğday, mısır, soya fasulyesi ve ay çekirdeği ihracatçısı ülkesidir.
Ukrayna da üretilen 25 bin ton cevizin büyük bir bölümü ülkemiz tarafından ithal edilmiştir.
Ukrayna’nın hububat ihracatının toplam ihracatı içerisindeki payı % 16 gibi önemli bir yer tutmaktadır. İthalatı ise çok cüzi kalmaktadır.
Ukrayna da tarım arazileri 10 yıllık dönemler için kiralama yapılabilmektedir. Bazı özel durumlarda 20 yıllığına da kira sözleşmesi yapılabilmektedir. Kiralanabilecek verimli toprak azalmaktadır. Kiralama ancak mevcut kira kontratı olan firmaların satın alınması ile sağlanabilmektedir.
Kiralamada fiyatın belirlenmesinde toprağın bulunduğu bölge, toprak yapısı, sulama suyu şartlarına bağlı olarak kiralama fiyatları farklılık göstermektedir. Güneyde yağışın çok az olduğu bölgelerde toprak kiralamak daha ucuzken, kuzeyde yağışı çok alan bölgelerde toprak kiralama fiyatları yüksektir.
Bitkisel üretimde elde edilen ürünler genellikle silolarda depolanmaktadır. Bazı üreticiler ürünlerini kendi imkânlarıyla depolarda depolamaktadırlar.
Ukrayna da yaşanan siyasi durumdan dolayı yerli ve yabancı yatırımcılar için güven ortamının olmayışından dolayı Tarım ve hayvancılık sektöründe yapılması gereken yatırımlar yapılmamakta yatırımcıların gerekli teknolojik ve altyapı yatırımlarının önü açılmamaktadır. Rusya’daki siyasi krizden dolayı tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların Ukrayna’da başta tahıl ürünleri ihracatına getirilen kısıtlamalar politik kararlardan dolayı olması bölge için olumsuz gelişmelerdir.
Bu dönemde bölgede kiralanan toprak sözleşmelerindeki aksaklıklar ödemeler, devlet garantisi, katma değer vergilerindeki iadelerindeki problemler, teşviklerin ödenmemesi, bankaların durumu, sigortacılık faliyetleri, kiracının arazinin önceki borçlarından da sorumlu olması gibi sorunların yoğunluğunun yanında birde RUSYA ile aralarındaki sıcak çatışmaların gelişmesiyle ülkede güven ortamının azalması ihracatın kısıtlanması fiyatların artışı ve pek çok sorunla karşı karşıya kalınması bölgemiz için endişe verici bir durumdur.
Ülkemizde ithalatı azaltıp ÜRETİMİ artırmalıyız Bunun için artık sorunları değil çözümleri konuşmaktan ziyade uygulamaya geçirmeliyiz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.