Toplam nüfus için yaşlı olarak nitelendirilen kesimin toplam nüfusun %10’u ve üzeri olması nüfusun yaşlanma sürecine girdiğini gösterirken nüfusun grileşmesi olarak nitelendirilmektedir. Toplumun yaşlanması elbette bir sorun değilken toplumun yaşlanmaya hazır olmaması toplumsal bir sorunun ortaya çıkmasına neden olur.
20. ve 21. yüzyılda sağlık beslenme ve tıp alandaki ilerleme yaşam süresini artırırken yaşlı olgusunu toplumda görünür kılmıştır. Ancak her ne kadar toplumda üzerinde uzlaşılmış bir yaşlılık tanıma olmasa da yaşlanma süreci bilimsel çalışmalarda ele alınarak incelenmiş yaşlılık sürecinde olan insanlara yaşlı denilerek kavram tanımlanmaya çalışılmıştır.
Yaşlılık süreci toplumsal hayatta kopma üretkenliğin azaldığı bir dönem olarak kabul edilse de tarihte bunun bir çok zıttı örnek mevcuttur. Örneğin Sofokles’in 80 yılında Kral Oedipus’u Goethe’nin yine 80 yaşında Faust adlı eserin kaleme alması bunun yanı sıra Churchill’in 77 yaşında başbakan olması süreçte üretkenliğin devam edebildiğini gösteren en güzel örnekler arasındadır. Sokrates ile Cephalius sohbetinde yaşlılıkla ilgili olarak yaşlılık sürecinin gençlikteki zevkleri duyulan özlem olmasından bahsederken süreci her ikisi de farklı olarak tanımlamakta bu da bize yaşlanma sürecinin bireysel olarak gerçekleştiğini her yaş alan kimsenin aynı yaşlılık sorunlarıyla ve sıkıntılarıyla karşılaşmayacağını göstermiştir.
Günümüzde yaşam süresinin uzaması ve yaşam kalitesinin artması ile birlikte tek bir yaşlılık tanımı yapılmakta birlikte yaşlı olarak tanımlanacak sabit bir yaş aralığı da bulunmamaktadır. Moody ve Sasser yaşlılık üzerine yaptığı çalışmalarda yaşlılığı genç yaşlı orta yaşlı ve ileri yaşlı diye üç kategoride ele almış. 65 74 yaş arasına genç yaşlı 75 84 arasına orta yaşlı 85 ve üzerine ileri yaşlı olarak sınıflandırılmıştır. Toplumsal anlamda yaşlılık ile ilgili tüm bu tanımlamaların yanında yaşlılıkta esasen toplumu ilgilendiren mesele ise yaşam süresinin artması ile yaşlı nüfusun çalışan nüfus oranına geometrik olarak arttığı düşünülürse, sosyal sigorta sistemi ve verdiği yük ile ülkenin karşı karşıya kalması ve yaşlılık çalışmalarının günümüzde yeteri kadar yapılamamasından ötürü, yaşlı bakım hizmetlerinin ve yaşlıların sosyolojik anlamda topluma entegre edilmesinde yaşanan sıkıntılar, Türkiye’yi önümüzdeki dönemde bekleyen önemli problemler arasında yer alacağına benziyor.
İNSANA PEYGAMBER HIRKASI GİYDİREN O DAVRANIŞ!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.