Konya
°C
Yeni Meram

STRATEJİK LİSTELER!

STRATEJİK LİSTELER!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.04.2023 09:42
10.04.2023 09:44
0
1596
ABONE OL

Ramazan ayının son haftalarına girdiğimiz şu günlerde bir taraftan deprem ve sel afetlerinin yaraları sarılmaya devam ederken bir yandan da siyasette sıcak saatler yaşanıyor.
İttifaklardaki son dakikalardı, sürpriz aday adaylarıydı derken 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesinde partilerin Milletvekili aday listeleri YSK’ya dün teslim edildi.
Tabi listeler teslim edildi edilmesine ama listede olanlar olmayanların yanısıra olmaması gerekenlerin olması gibi birçok çetrefilli tartışmalar ortaya çıktı. İstifalar, tepkiler derken bu haftanın da listelerdeki isimlerin tartışılmasıyla geçeceği görünüyor.
Ulusal bazda genel özet bu şekilde olurken şehrimizdeki duruma baktığımızda özellikle Ak Parti’de yeni isimlerin çokluğu dikkat çekiyor. Yani gözle görülür değişim söz konusu ki bunda 3 dönem kuralı “istisnasız” uygulanmasının eseri olduğunu söylemek mümkün.
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bakanların milletvekili adayı olacağını ilan etmesi dün açıklanan listelerde bakanların yerleri konusunda da büyük merak uyandırdı. Sağlık Bakanı hemşehrimiz Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kendi talepleri doğrultusunda listeye girmediği öğrenilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı hemşehrimiz Murat Kurum’un İstanbul 1. Bölge 1.Sıradan milletvekili adayı olması bana, Bakan Kurum’un yerinin ayrı olduğu ve geleceğe yatırım olarak atılmış bir adım olarak geldi.
Bilindiği gibi Hemşehrimiz Bakan Murat Kurum, 11 ili vuran deprem felaketi ve geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketlerinin ardından bölgelerdeki çalışmalarıyla tüm halkın takdirini toplamış ve sevgini kazanmıştı. Bu arada ne kadar ilgi çekici bir anektod olur bilmem ama benim önemsediğim ve altını çizmek istediğim kısım İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adaylığı özellikle AK Parti için her zaman önemli bir milletvekilliği sırası oluşudur. Yani demem o ki bu sıranın başka deyişi hemşehrimiz Murat Kurum’un Parti içinde de etkin bir konumda olmaya başladığı sinyalidir. Çünkü bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında her zaman İstanbul 1. Bölge 1. Sıradan aday olduğu göz ardı edilmesin.
Konya Listesinden ayrılıp Ankara listesine geçen diğer isim Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Leyla Şahin Usta oldu. Hemşehrimiz Usta Ankara 3. Bölge 2. sıra’dan listeye girerek Konya listesinden ayrılmış oldu.
Ak Parti Konya listesine baktığımda ise 1. Sırada Tahir Akyürek’in olması sürpriz olmazken Orhan Erdem, Selman Özboyacı isimlerinin ardında yer alan Meryem Göka ise Ankara’dan Konya listesine dahil olan isim olarak dikkat çekiyor. Abdullah Ağralı ve Ziya Altunyaldız geçen dönemden listede kalan isimler olurken Mehmet Baykan, Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer, Faruk Özçelik ve Ereğlili Avukat Burhanettin Sevencan ile aynı zamanda yazarımız olan Armağan Güleç Korumaz, Ercan Uslu, Hümeyra Saçkesen ve Muhammed Zeren Milletvekili olmak için mücadele edecekler.
Tabi Ak Parti de durum böyleyken Millet İttifakı partileri listelerinde de ilginç gelişmeler görmek mümkün. Ülke geneli liste değerlendirmesine baktığımda Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet, Deva ve Gelecek partilerinde yer alan isimleri listelere yerleştirirken patronun kim olduğunu göstermiş sanki.
CHP çoğunluklu oy aldığı bölgelerde ortaklarının adaylarını ilerleyen sıralara, çıkaramadıkları bölgelerde de ön sıraya alarak bir şekilde göstermelik adım atmış. Mesela öyle ki şehrimizde CHP listesinde Saadet Partili ve Deva Partili isim olmaması dikkatlerden kaçmadı.
CHP Konya Milletvekili adaylarına baktığımda ise geçtiğimiz günlerde Gazetemize yaptığı ziyarette de değerlendirme yaptığımız Barış Bektaş ilk sırada yer alırken Gelecek Partisi İl Başkanı Hasan Ekici’nin ikinci sırada yer alması teşkilat içinde sürpriz olarak değerlendirilmiş.
Deva Partisi İl Başkanı Seyit Karaca’nın sıralamalarda bulunmaması ise haliyle Konya teşkilatı içinde tartışmalara tepkilere neden olmuş. Sosyal medyada birçok partili Karacanın yokluğunu sert sözlerle eleştirdi. Bakalım bu hafta içinde listeler üzerinden nasıl sonuçlar çıkacak…
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.