Konya
°C
Yeni Meram

ŞİVLİLİK

ŞİVLİLİK- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.01.2023 01:33
24.01.2023 14:35
0
1865
ABONE OL

Konya ilimizde her yıl çocuklar tarafından geleneksel olarak Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca kutlanan kandil kutlama geleneği günümüzde de coşku ile yaşanmaktadır. Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan bu güne Konya’da “ilk namaz” da denilmektedir.
'Regaip Kandili günü, sabah namazından sonra sabahın erken saatlerinde mahalledeki çoluk çocuk hep birlikte kapı kapı dolaşarak ŞİVLİLİK diyerek “Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivlilik” diye tüm çocuklar birlikte mani söyleyerek gezerler.
Çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez çikolata lokum şekerleme topladıkları kültürel bir etkinliktir. Belediyelerin sosyal faaliyetleri düzenlemeleri ile günümüzde de bu etkinliklerin devam ettirilmesi bakımından önemlidir.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Şivlilik Çocuk Bayramı” Selçuklu Kongre Merkezi’nde 25 Ocak’ta başlayacak olup organizasyon sabah 11.00 akşam 22.00 saatleri arasında 5 gün boyunca devam edecektir.
Festival programının gündüz kuşağında TRT Çocuk kanalının sevilen karakterleri sahne alacak. Öğle kuşağında ise ebeveynlere yönelik alanında uzman yazarlar tarafından çocuk gelişimi ve çocukların başarısına yönelik konferanslar, Etkileşimli Dijital Oyunlar, VR Etkinlikler, Simülasyonlar, Greenbox Fotoğraf Çekme Alanları, Gösteri Sahnesi alanında Ekstrem Gösteriler; Zumbakids, Gösteri Showları, Geleneksel Oyunlar ve Yarışmalar, ise çocukların ilgiyle takip edeceği etkinliklerden bazılarındandır.
Selçuklu Belediyesinin okul dışı öğrenme ortamları kapsamında faaliyet gösteren Uygulamalı Atölye alanlarında ise her gün 1’er saatlik periyotlar halinde; Resim, Kağıt Katlama, Takı ve Moda Tasarım, Oyun ve Oyuncak, Çini ve Seramik, Robotik Kodlama ,Ahşap ,Siber Güvenlik etkinlikleri gerçekleştirecek olmasında etkinliğe ayrı bir önem kazandırmıştır.
Dolu dolu geçecek bu etkinliğe tüm çocukların katılım sağlayacağı hatta geçen yıllarda olduğu gibi sadece merkezden değil tüm ilçelerden mahallelerden çocukların ailelerin şivlilik etkinliğine katılacağına inanıyorum.
ŞİVLİLİK etkinliğini düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesine tüm çocuklar adına teşekkür ederim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.