Konya
°C
Yeni Meram

SER VAR SIR YOK!

SER VAR SIR YOK!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.12.2022 01:47
11.12.2022 13:55
1
1741
ABONE OL


Uzunca bir süre gündemde olan ancak bir türlü yasalaşma aşamasına gelemeyen hatta yaklaşık 2 ile 4 milyon kişiyi etkileyeceği ifade edilen EYT’de bu kez de yaş sınırı muamması, pişmiş aşa su katmak gibi bir şey oldu.
Merakın, heyecanın, tepkinin ve bekleyişin tavan yaptığı "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" düzenlemesinin taslak çalışmaları henüz netleşmemesine karşın bir de yaş söylentilerinin ayyuka çıkması toplum üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaya başladı.
Yok 48-50, yok olmadı 50-52, yok bu da değil 46-48 gibi birçok söylentinin ortalıkta dolaşması ve hükümet kanadının bu konuda bıçak gibi kestirip atamaması söylentilerin sürdürülebilirliğini de sağlamış oluyor.
Söz konusu yasa geçtiği zaman ilk etapta 2 milyon kişinin emekli olacak olması neticesinde elbette bu konunun hem devlete hem işverene büyük bir külfeti olacak. Bu durum bütçe üzerindeki yükü artıracak ancak buna da bir çözümün bulunması ve bundan sonraki yıllarda da süregitmesinin önüne geçilmesi gerekiyor.
Yaşla alakalı söylentilere cevap vermesi beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'teki Genel Kurul görüşmelerinde EYT'de yaş şartı konusuna netlik kazandırılacağını ve en kapsamlı düzenlemenin yapılacağının altını çizmişti ancak bu açıklamanın toplumu tatmin etmediği, tepkilerden ve açıklamalardan daha net anlaşılmış oldu.
Açıkçası "ser"in verilip "sır"ın verilmediği EYT çalışmasında, en son serden bahsetmek gerekirse şunu ifade edebilirim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyundaki rahatsızlığın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde yaş şartını ortadan kaldıran ve 1999 düzenlemesi öncesi hakları sigortalıya sağlayacak bir formül üzerinde yoğunlaşarak çözüm belirlenmesi talimatı verdiği öğrenildi. Buna göre EYT'liler prim ve sigortalılık süresini doldurduğu anda emeklilik hakkı elde edeceği de ifade edilen bir konu.
Tabi konuyla alakalı bir başka ser ise, kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıkları olurken bunun da net olmadığı, son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği ifade edildi.
Durum böyle olunca da tüm gözler bugün gerçekleşecek Kabine toplantısına çevrildi. Ekonomik konuların ağırlıklı olması beklenen Kabine toplantısında iki konu büyük merakla beklenecek. Birincisi EYT diğeri asgari ücret. Asgari ücret konusu belki bu hafta içinde netlik kazanmasa da EYT konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönülleri rahatlatıcı bir açıklama yapması milyonların beklentisi olmuş durumda.
Tabi bu konular öyle bir çırpıda çözülecek konular değil ancak benim kanaatim oldum olası hep şu olmuştur. Özellikle kamu çalışanlarının emeklilik hakkını elde etmelerine karşın emekli olmamaları alttan gelen neslin işe başlayamamasındaki önemli faktörlerden biridir diye düşünüyorum. Bu özel sektör için de geçerli olabilir ama adı üzerinde özel sektör ve patron ile çalışan arasındaki konu. Ama kamuda durum öyle olmamakla birlikte bir sirkülasyon sağlanması gerekmektedir diye düşünüyorum.
Bununla alakalı kanuni bir düzenleme gerekiyor veya ne yapılması gerekiyor bilmiyorum ama yeri gelmişken ifade edeyim dedim. Ya da alıntıladığım ve beğendiğim bir kesitle şöyle bağlamak gerekiyor sanırım.
-Dostum sen neden hep mutlusun?
-Çünkü her zaman benimle tartışanlara ‘Haklısın’ diyorum ve ondan kurtuluyorum.
-Ama bu yanlış dostum!
-Haklısın…
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.