Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Onsuz (sav) Her Mevsim Hazan

Bu yıl, hicrî takvime göre Peygamberimizin doğumunun 1500. Sene-i devriyesidir. Bu sebeple yıl boyunca sık sık Peygamberimizle ilgili yazılar yazmaya gayret edeceğim. Büyük bir şair şöyle diyor:

“Ey Nebî! Bu mısraları seni övmek için değil; bilakis şiirimin senin isminle şeref ve güzellik kazanması için yazıyorum…”

Ben de bu yazıyı aynı düşüncelerle kaleme alıyorum. Yoksa o yüceliği, o güzelliği anlatmak kimin haddine? O’nu (sav) öven övmüş, anlatan anlatmıştır zaten. Bu yazıların ilkinde Peygamberimizle ilgili bazı ayetleri paylaşacağım. Ancak ayetlere geçmeden önce birkaç özgün bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum:

1-Kur’an’da en çok adı geçen peygamber Hz. Musa’dır.

2-Kur’an’da Allah, peygamberlere hitap ederken onların isimlerini kullanmıştır: “Ya Musa, ya İsa, ya Âdem” gibi. Fakat Hz. Peygamber’e (sav) nida ettiğinde ismini kullanmamış, O’nu makamıyla zikretmiştir: “Ya Nebî ya Resul” gibi.

3-Ayrıca Hucurât Suresi’nin bir diğer adı da “Edep Suresi’dir.

KUR’AN’DA PEYGAMBERİMİZ

a- De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân, 31)

b- Rasûlüm! Bütün insanlara ilan et: “Ey insanlar! Şüphesiz ben Allah’ın, sizin hepinize gönderilmiş peygamberiyim. O Allah ki, göklerin ve yerin mülkiyeti ve hâkimiyeti O’nundur. O’ndan başka ilâh yoktur; hayat verir ve öldürür. O hâlde Allah’a iman edin; Allah’a ve O’nun bütün sözlerine, kitaplarına inanan o Ümmî Peygamber’e de iman edip ona uyun ki doğru yolu bulasınız.” (A’râf, 158)

c- Rasûlüm! De ki: “İşte bu kitap size sadece Allah’a kulluk edesiniz diye geldi. Şüphesiz ki ben de size O’nun gönderdiği bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.” (Hûd, 2)

d- Kıyâmet günü her ümmetten kendileri hakkında şahitlik yapacak bir şahit getireceğiz. Seni de bu ümmete şahit tutacağız. Rasûlüm! Biz sana bu kitabı her şeyi açıklamak üzere, Allah’a teslim olanlara doğru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve bir müjde olması için indirdik. (Nahl, 89)

e- De ki: “Ben de ancak sizin gibi bir insanım. Şu farkla ki bana, ilâhınızın bir tek ilâh olduğu vahyedilmektedir. Artık kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa salih ameller işlesin ve Rabbine kulluk ederken hiçbir şeyi O’na ortak koşmasın!” (Kehf, 110)

f- De ki: “Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ, 107)

g- De ki: “Ey insanlar! Şüphesiz ben sizin için apaçık bir uyarıcıyım.” (Hac, 49)

h- Rasûlüm! Biz seni ancak bir müjdeleyici ve bir uyarıcı olarak gönderdik. (Furkan, 56)

i- Muhammed, içinizden hiçbir erkeğin babası değildir. Fakat o Allah’ın Rasûlü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi hakkıyla bilmektedir. (Ahzâb, 40)

j- Ey Peygamber! Elbette biz seni hem insanları müjdelemen hem de uyarman için hak din ile gönderdik. Zaten içlerinden kendilerini uyaran bir peygamber gelmiş olmayan hiçbir toplum yoktur. (Fâtır, 24)

k- Rasûlüm! Hiç şüphesiz sen peygamberlerdensin. (Yâsîn, 3)

l- Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin. (Ahzâb, 56)

m- İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır. (Ahzâb, 21)

n- Kim Allah’a ve Resûl’e itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddîklar, şehitler ve sâlih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır! (Nisâ, 69)

r- “Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının.” (Haşr, 7)

s- Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz –Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız– onu Allah’a ve Peygamber’e götürün. Bu, sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir. (Nisâ, 59)

KULLARI ALLAH’A SEVDİRMENİN YOLU

Bu ayetlere benzer daha pek çok ayet vardır. Onları art arda zikretmemin sebebi, Peygamberimizin peygamberliğini ve yüceliğini bizzat Rabbimizin gönderdiği son kitap olan Kur’an’ın dile getirmiş olmasıdır. Her konuda olduğu gibi, Peygamberimizin değeri ve ululuğu konusunda da ilk ve en sağlam belgeler Rabbimizin kitabında yer alan ayetlerdir. Bu ayetleri gördükten sonra Peygamberimizi anlatan, O’nu tasdikleyen, O’nu öven başka bir şey yazmaya gerek yoktur. Lakin çoğumuzun gönlü ve aklı, Kur’an’ın yüceliğini kavrayacak güçte olmayabilir. İşte bu sebeple önümüzdeki haftalarda Peygamberimizle ilgili birçok konuyu, başta hadisler ve sahabe efendilerimizin sözleri olmak üzere diğer kaynaklardan da aktarmaya çalışacağım.

Not: Redakte ederken yapay zekadan faydalandım.

Kaynak: Lütfi AYHAN

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Beyler Cevap Verin… SEYDİŞEHİR YİNE NEDEN YOK SAYILDI…

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.