Konya
°C
Yeni Meram

MASADA İSİM DE ADAY DA YOK!

MASADA İSİM DE ADAY DA YOK!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.10.2022 01:57
09.10.2022 16:05
0
1795
ABONE OL

Gündemin yoğun olduğu şu günlerde gerek ekonomik gerek siyasi gerek güncel konular üzerine o kadar çok yazılacak, çizilecek, söylenecek söz var ki, nereden başlanacağı belli olmuyor.
Siyaset zaten iyiden iyiye hızını tutmuşken buna bağlı olarak düzenlenen programlar, ziyaretler birbirini takip ediyor. Aslına baktığımızda "Hareket bereketi getirir" düsturuyla düşündüğümüzde, güzellikleri de görmek mümkün oluyor.
Ancak adı siyaset olunca her zaman güzellikler söz konusu olmuyor tabi, özellikle ülke menfaati ve avantajları açısından iyiyi, güzeli görmek daha bir hassasiyet kazanıyor.
Seçim kulvarı her ne kadar daha uzak görünüyor olsa da, şimdiden yapılanlar o uzağın göz açıp kapayana kadar yakın olacağının habercisi gibi.
Siyaset, politika, masa-pencere, görüşmeler vs. çarşı pazardaki vatandaşın çok umurunda olmasa da, günlük hayatı etkileyen doneler de gün geliyor karşılarına çıkıyor.
Bu arada gündem demişken aslında bu haftaki köşe yazımın konusu Kızılay olacaktı ancak cumartesi katıldığım DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın basın buluşmasında aldığım notları güncelliği geçmeden sizlerle paylaşmak daha sağlıklı olacak diye düşündüm. Tabi Kızılay konusu da yine ajandamda bekliyor. İnşallah hafta içinde paylaşacağım.
Evet DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçim çalışmaları kapsamında ve bir dizi ziyaret için hafta sonu Konya’daydı. Bu nedenle de cumartesi günü sabah basınla buluşarak program ve projelerini paylaştı.
Toplantıda parti olarak hazırladıkları eylem planlarından 6’lı masanın çalışmalarına kadar bilgiler paylaşan Babacan’a en çok sorulan soru, hiç şüphesiz "Aday kim olacak, belli mi?" soruları olunca Babacan, bu sorulara aynı minvalde ama farklı cümlelerle cevap verdi.
Babacan’ın ifadesine göre 6’lı masada aday ismi hiç geçmiyor, hatta şekli şemali de belli değil. Şimdilik
güçlendirilmiş parlamenter sistem ve seçilecek olan cumhurbaşkanının parlamento işbirliği ile ülkeyi yönetmesi için projeler hazırlanıyormuş. Bunun için 32 maddelik bir şablon oluşturularak aday çalışması başlayacakmış. Yani belirlenecek aday öncelikle bu 32 maddelik şablonu iyice ezberleyip sonrasında mutabakat sağlanınca aday olarak açıklanacak gibi bir şey olacak.
Benim anladığım masanın çok işi var, bir yandan seçimi kazanmaları durumunda yönetim şekli hazırlanırken bir yandan adayın masanın iradesinin dışına çıkmaması için önlem hazırlıkları yapılıyor. Bu arada Babacan’ın ülke yönetiminde öncelikle yapılacaklar ve politikalar nasıl olacak, çalışmalarında DEVA Partisi'nin 22 maddelik eylem planının ağırlıklı olarak kullanıldığını söylemesi masa ortakları arasında nasıl karşılanır bilmem ama Babacan’ın bu konunun speküle edilmesini engellemek için "Hepimizin düşüncesi aynı" ifadesi, belki masanın bu konudaki söylemlerinin önüne geçebilir diye düşünüyorum.
Dedim ya masanın çok işi var, aday belirleme ve kamuoyuna sunma gibi durumlar ileriki süreçlerde olacak. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın "Seçim takvimi biraz yaklaşsın, seçimle ilgili tarih önümüze çıksın, bu noktada ortak adayla ilgili kararı verip kamuoyuna açıklayacağız" ifadesi, durumu özetler nitelikte oldu. Genel Başkan bunları ifade ediyor etmesine ama masanın ortakları masa dışında birçok platformda birçok adayın ismini dillendirebiliyorlar. Babacan’a toplantıda bu durumu sorduğumda, masa ortaklarının kendi fikirlerini ifade ettiğini ancak kararın masanın 6 oyuyla netleştirileceğini belirterek bir noktada dillendirilen isimlerin anlamsızlığına işaret etti.
Türkiye’yi kucaklayan politikalar vs. gibi konulara yoğunlaşmış olmalarına karşın henüz aday ismin belirlenmemesinin kamuoyunda masaya karşı bakış acısını farklı alanlara çevirdiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerek.
Lafın özü şu ki, 6’lı masa ne kadar toplanıp karar alıyor olsa da aday ismi masanın kendi kulvarına dahi zarar verecek gibi görünüyor. Çünkü her ortağın gönlünde yatan bir isim varken ve 32 maddelik şablonla ülke yönetilecekken sağlıklı bir sonuçtan bahsetmek anlamsız kalacaktır.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.