Geçtiğimiz Cuma günü İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği, AYBİR’in Nuruosmaniye’deki merkezinde Kudüs ve Filistin hakkında Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın editörü olduğu kitabın tanıtımı yapıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları arasında çıkan kitap, 2025 yılında yayınlandı. Yedi bölümde 24 makaleden oluşan kitap 535 sayfadır. Kitabın ilk bölümü girişte Kudüs, Beytülmakdis ve Filistin kavramları yer almaktadır. İkinci bölümde Kudüs’ün İslam, Yahudi ve Hristiyan inançlarındaki yeri, üçüncü bölümde Tarihte Kudüs ve Filistin, dördüncü bölümde İngiliz işgal döneminde ve işgal tarihi açısından Kudüs ve Filistin incelenmektedir. Beşinci bölümde konuya mekan ve şehir açısından yaklaşılmaktadır. Altıncı bölümde Filistin direnişi ve mücadelesi insan hakları ve soykırım kavramlarıyla, son bölümde ise Siyonizm politikaları ve Filistin’in geleceği Siyonizm’in sonu başlığı ile nihayetlenmektedir. Kitapta okuma parçaları ve biyografiler de yer almaktadır.
Kitabın hazırlanış amacı, arka kapakta şöyle belirtilmektedir: “Filistin davasını odağına alan bu kitap, üniversitelerde lisans düzeyinde açılacak seçmeli Kudüs ve Filistin dersleri için temel bir başvuru kaynağı olarak hazırlanmıştır. Ayrıca bilimsel yöntemi ve disiplinler arası içeriğiyle lisansüstü düzeydeki derslerde de kullanılabilecek akademik bir kaynak hüviyetindedir. Belirtmek gerekir ki: Kudüs ve Filistin dersleri kitabı klasik, sıradan bir ders materyali değildir. Bu kitap, herhangi bir öğreti sunmayı amaçlamaktan ziyade, “kolektif” bir ‘eylem’in paylaşımını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerde uzman akademisyenler/bilim insanları zihinleri, kalpleri ve vicdanları esir almak isteyen küresel bir sisteme -siyonizme- karşı isyanlarına, direnişlerine, mücadelelerine bu kitap aracılığıyla ortaklar aramaktadır.”
Konunun uzmanlarından M. Kemal Öke kitaptaki yazısında Filistin sorununu Siyonizm’e bağlamakta ve emperyalizmin hakim olduğu dönemde antisemitizmin yani Yahudi düşmanlığının Batı toplumlarında dışlama olduğunu, soykırımın kökenlerini ise Hristiyanların Museviliğe duyduğu düşmanlık olarak belirtmektedir. Kapitalizm de Marksizm de Yahudi kökenli olmasındaki tartışmalara da yer vermiştir. Başta Almanya’da olmak üzere Yahudi sorunu, Siyonizm’in ortaya çıkışı ve öncülerin çalışmaları, idealleri, Yahudilerin yaşadıkları toplumlarla bütünleşememelerinin altındaki nedenler, bazı Yahudilerin kendilerini gizlemeleri (bizdeki Selanik dönmeleri gibi), Filistin’de kolonizasyon ve Yahudi devleti hayali ve sonrasında Osmanlının yıkılmasıyla buna zemin hazırlanması… Öke makalesinde, Gazze katliamları ve soykırımı hakkında da Siyonizm karşısında uluslararası ilişkiler teorisi ve pratiğinin iflas ettiği yönünde bir kanaat sergiler görünmektedir.
Avrupa’nın bir taşla hem Yahudilerden kurtulma hem de İslam dünyasını parçalama hedeflerine ve Siyonizm’e Sultan II Abdülhamit engel olmuştur. Onun politikalarının tutarlılığı şimdi daha iyi anlaşılmaktadır. Kitabın yeni baskısında Sultan II. Abdülhamit’in politikası ayrı bir okuma parçası olabilir. Yine İslam Birliği konusunda önemli adımları 1969 yılında İslam Konferansı Teşkilatı kuruluşu ile atan Suudi Arabistan Meliki Faysal da ayrı bir okuma parçası yapılabilir. Tabii ki rahmetli Necmettin Erbakan hoca Siyonizmin amaçlarını ve Türkiye, İslam dünyası için yaptıklarını ve bizim yapmamız gerekenleri son nefesine kadar anlatmıştı. Bu da ayrı bir okuma parçası olabilir.
Tüm Yahudiler Siyonist değildir, ancak Siyonist politikalar önce bu inançtakilere zarar vermektedir. Herhalde bir avuç nüfusa sahip İsrail korku politikalarını ne zamana kadar devam ettirebilir? Önce kendileri korkuyorlar, eğer Gazzeliler korkmayıp belki yedi yüzbinlere vardığı da söylenen can kayıplarına rağmen onurlarına sahip çıkmaya devam ediyorlar, düğün törenleri yapıyorlar. Avrupa’nın kacağında büyüyen Siyonizm herhalde en yakında birbirlerine düşecekler, bunu tarih okumalarından öğrenmek hiç de zor değil… Ama mesele Müslüman toplumların güçlenmeleri gerekir. Bunun başında bireyler, topluluklar ve devletlere önemli görevler düşmektedir. Maddi ve manevi güçlenme için stratejiler üretilmesi gerekmektedir. Böyle bir diriliş dünyadaki tüm mazlum topluluklara da ümit olacaktır.
Kaynak: Adem ESEN
“Rahmetlilerde azmıştı, azanın hasmı Allah’tır”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.