Konya
°C
Yeni Meram

KENEVİR BİTKİSİ 

KENEVİR BİTKİSİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.05.2024 00:51
30.04.2024 12:57
0
2691
ABONE OL

 2024 üretim yılından itibaren 29 Eylül 2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak kenevir ekim izni Bakanlık Makamının Olur'u ile KONYA ilimizde uygun görülmüştür. Kenevir (C. Sativa L.) tarihsel olarak kullanım amacı en fazla liftir.  Liflerden ip, urgan ve sicim yapılabileceği gibi pamuk lifinin kullanılabildiği alanlarda da faydalanılmaktadır. Tohumlarından elde edilen yağ sabun, kozmetik, boya sanayisinde kullanılmaktadır  
Sapları ise yakacak inşaat da beton katkı maddesi ısı ve ses izolasyonu malzemesi, hayvan altlığı, araç kaportası yapımında ve kâğıt sanayinden kullanılabilmektedir. Kenevir 120-450 cm yüksekliğe ve 0,6-1,9 cm arası bir çapa sahip, ince bir sapı olan yıllık, otsu bir bitkidir. Bitki yoğunluğuna bağlı olarak ana sap az ya da çok dallanır. Sık ekim yapılırsa saplar dallanmaz. Yapraklar palmiye tiplidir. Her yaprak 7 ile 11 kenarlı tırtıl yaprakçıktan oluşur. Endüstriyel kenevir, çok çeşitli toprak tiplerinde yetiştirilebilir.  pH değeri 6 veya daha fazla olan, yeterince derin iyi havalandırılmış toprakları tercih eder. Kenevir bitkisi için ortalama 9/11 kg/da azot, 4-6 kg/da fosfor ve 6-8kg/da potasyum gereklidir. Kenevir yabancı otları bastırır. Yetiştiriciliğinde hiç bir KİMYASAL ihtiyaç yoktur. Kenevir tarımı için kayıtlı kimyasal veya herbisit bulunmamaktadır. 
Metrekareye 200 ile 300 bitki yabancı otları gölgede bırakarak onları etkisiz hale getirir ve hasatta yabancı otsuz temiz bir tarla sağlamış olur. Kenevir bitkisi Nisan-Mayıs aylarında ekilir. Sıcaklık uygun olduğunda 24-48 saat içerisinde çimlenir ve 5-7 gün içerisinde çıkış yapar. Lif için yetiştirilen kenevir erken ekilmelidir. Tohum için yetiştirilecek ise bitki boyunun fazla uzamaması için daha geç ekilmelidir. Toprağın türüne, toprak verimliliğine bağlı olarak lif üretimi için metrekare başına 250-400 canlı tohum ekilmesi gereklidir. Tohum üretimi için metrekareye 150-250 tohum atılması gereklidir.  
  

  

Ekim (sıra arası-sıra üzeri 

(cm) 

Tohum Miktarı 

(kg/da) 

Ekim derinliği 

(cm) 

Verim 

(kg/da) 

Üretim Süresi 

(Ay) 

Tohum 

36-44 

4-5 

3-4 

60-80 

Lİf 

18-22 

6-9 

3-4 

100 


Kenevir bitkisinin hasat edilebilmesi için en uygun zaman, erkeklerin polen salmasının sona ermesiyle oluşur. Tohum için hasat, lif hasadından 4-6 hafta sonra, tohumların %60'ının olgunlaştığında yapılır. 
Klasik anlamda lif hasadı bitkilerin toprak yüzeyine yatırılması, kurutulması, suda havuzlama ,balyalama , depolama ve işleme esasına dayanır.  Dönüme 750 ile 1 ton balyalamış kenevir sapı alınabilir. Klasik lif/ sap oranı 1/3 – 1/4'tür. Arazi havuzlaması, çok nemli bölgelerde uygulanır hava şartlarına bağlı olarak 14-21 gün arasında gerçekleşir. Yerde serili durumdaki saplar birkaç kez çevrilmek suretiyle homojen havuzlama sağlanır. Elyaflar altın veya gri renkli renge döndüğünde ve liflerden saptan kolayca ayrıldığında, havuzlama işlemine son verilir.  Suda havuzlama , tarlada kurutulan saplar durgun veya akarsuya yatırılır suyun sıcaklığına bağlı olarak 10-20 gün sürer. Saplardan liflerin kolayca ayrışması sağlandığında havuzlamaya son verilir.(kaynak Karadeniz lifli bitkiler) 
Kenevir ekimi her yıl izne tabidir. Her ne maksatla olursa olsun kenevir ekimi yapacak çiftçiler,  İl veya İlçe Müdürlüklerinden izin almak zorundadırlar. Üretim ise ekimden hasatta kadar kontrol altında olmaktadır. Çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, uygun taahhütname, ÇKS belgesi, Üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki, kadastro geçmemiş yerlerde ise ÇKS' ye uygun keşif raporu, Nüfus kayıt örneği ile başvuruda bulunulur.  İzinsiz yetiştirilen kenevir, 2313 sayılı Kanun hükümlerine göre imha edilir ve konu adli mercilere intikal ettirilir.  Konya üreticilerimize hayırlı olması dileğimle. 
 

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.