Konya
°C
Yeni Meram

KARATAY BELEDİYESİ HİZMETLERİ

KARATAY BELEDİYESİ HİZMETLERİ- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.08.2021 01:53
13.08.2021 09:14
0
2191
ABONE OL

Geçtiğimiz Temmuzun 29’ncu günü Karatay Belediye başkanı Hasan Kılca bey, Yeni Meram Gazetesi çalışanlarını ve yazarlarını kahvaltıya davet etti. Daha önce hobi bahçesi ve hayvanat bahçesi olan Karatay Şehir Parkındaki bu davete ben de katıma fırsatı buldum.
Sayın başkan 25 seneden beri belediyede hukukçu olarak hizmet görmekte, son seçimden önce Konya Büyükşehir Belediyesinde genel sekreter idi. Dolayısıyla belediyeciliğin teorisi ve pratiğine hakim biridir.
Belediyenin çalışmaları şövalelerde dizilmişti. Başkan teker teker bu çalışmaları izah etti. Takip edenler arasında Gazetenin genel koordinatörü ve bir önceki on beş yılda belediye başkanı Mehmet Hançerli arkadaşımız da vardı. Selef ve halef başkanlar arasındaki diyalog dikkat çekiciydi. Bu bakımdan da her ikisini tebrik ederim. Zira aynı siyasi partiden olsalar bile pek çok belediyede eski ve yeni başkanlar, davet edilmek bir yana iletişimleri bile yok…
1989 yılında Konya Büyükşehir hüviyetine kavuşunca Meram, Karatay ve Selçuklu olarak üç ilçe kurulmuştur. Şehrin doğu kesimi Karatay ismini almıştır. Ankara yolunun doğusu ile Karaman yolunun doğu kısmı bu ilçede kalmıştır. Tabii ki Konya’nın en büyük manevi mimarı Hazreti Mevlana’nın istirahatgahı buradadır ve belediyeye yeşil kubbe (kubbe-i hadra) simgesini vermiştir.
Yavuz Taşçı’nın hazırladığı 2000 yılı Nazım imar Planında şehrin gelişmesi daha ziyade Selçuklu kısmında düşünülmüş ve gelişme de daha ziyade böyle olmuştur. Bunun yanında şehir merkezindeki gelişmede kooperatifçiliğe dayalı toplu konut ve sanayi siteleri ile Karatay da önemli dereccede gelişme kaydetmiştir. Karatay Üniversitesi ve yeni Adliye Binasına ulaşan yeni tramvay hattı ile gelişme hızlanmıştır. Son olarak Konya Şehir Hastanesiyle de yeni bir kamu kurumu kazanmıştır. Ayrıca Kunduracılar sanayiinin nakli ve Eski Sanayi ile Karatay Sanayilerinin taşınmasıyla sanayi bölgeleri burada artmaya devam etmektedir.
6360 sayılı yasa ile belediye sınırlarının mülki sınırları da içine alacak şekilde genişletilmesi Karatay’ın yükünü artırdığı gibi hizmet alanını da genişletmiştir.
Karatay belediyesinin ilk başkanı Mustafa Özkafa’nın ardından Mehmet Şen ve daha sonra da üç dönem Mehmet Hançerli’nin hizmetleriyle Karatay bölgesi şimdi Hasan Kılca yönetiminde gelişmeye devam etmektedir. Ben bu arkadaşların hepsiyle çalışma imkanım oldu. Belediye personelinin ehliyeti ve niteliği yeterli olmuştur. Aslında merkez ilçeler bu bakımdan birbirlerine yakındır. Büyükşehir belediye yasası memur istihdamı ve özlük hakları konusunda daha avantajlı haldedir. Buna rağmen ilçelerdeki personelin niteliğini koruması önemlidir.
Karatay’ın yerel siyaseti de diğer ilçelerin siyasetlerine göre farklıdır. İçinde olanlar bunu daha yakın hissederler. Burada, Konya ova kültürü daha fazla hissedilir. Bazı bölgelerde ise göçmen Doğu kültürü… Bu bakımdan Meram biraz dağlı, Selçuklu ise kozmopolittir.
Sayın başkan toplantıda detaylı olarak belediye faaliyetlerini tanıtmıştır. Konut üretimi geleneksel olarak belediye gözetiminde kooperatiflerle gelişmiştir. Hatırladığım kadarıyla TOKİ’nin konutları yoktur. Selçuklu ve Meram’da var… Buna rağmen Karatay’da imarlı çalışmalar sonucunda kentsel yenilenme sürmekte, buna bağlı olarak yeni caddeler yollar, parklar vs. açılmaktadır. Yine belediye kamu binalarının yapılmasına öncülük etmekte, karakol, bilim merkezi gibi pek çok kamu tesisini kendisi yapmakta, ilgili idareye devretmektedir. Bugünlerde bir kamu üniversitesi ile büyük bir halk kütüphanesi üzerinde çalışılmaktadır.
Karatay belediyesi Aslım düzlüğünden dolayı hep imara açık olduğu gibi, yöneticiler burayı belediyeye finansman kaynağı kullanmışlardır. Son olarak da 5 milyon metrekarelik bir arazinin kazandırıldığını belirtti, başkan…
Karatay belediyesinin bir önemli özelliği de tarihinde borçluluk sözcüğünün olmamasıdır. Aslında belediyelerdeki borç miktarı ve türleri yöneticilerin aynasıdır.
Bölgenin tarım ve hayvancılık ile yoğun irtibatı, özellikle Doğudan göç edenlerin faaliyetleri yoğundur. Lavanta bahçesi, lavanta gazozu ve lavanta dondurması Karatay’ın şimdiki iddialarıdır.
Karapınar’daki obrukların Karatay bölgesinde oluşmaması büyük bir şanstır. Ancak su sorunu genel bir risk olarak durduğundan bunun ayrıca tüm kamu ve özel kuruluşlarca ele alınması gerekir.
Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ çalışmalarıyla birlikte Karataylı hemşehrilerimizin rahat ve huzurları için yapılan çalışmalardan dolayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca kardeşimizi ve tüm belediye personelini tebrik eder, Cenabı Haktan say ve gayretlerinde başarılar dilerim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.