Konya
°C
Yeni Meram

KANAAT VE HIRS ALDI BAŞINI GİDİYOR

KANAAT VE HIRS ALDI BAŞINI GİDİYOR- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.06.2021 01:51
01.06.2021 14:57
0
2397
ABONE OL

Cihanın en üstün ve en şereflisi sıfatıyla yaratılan insan, hem dünyasını ve hem de ahiretini kazanmak zorundadır. Ahireti için çalıştığı gibi dünyası için de çalışacaktır. Zira, dünya ahiretin tarlası, ebedi hayatın eşiğidir. Bu tarlayı ekebilmek, bu eşiğe emniyetle basabilmek için, dünyanın da kazanılması lazımdır.
Bu sebeple, Müslüman, dünya için çalışacak, ona hakim olacak, fakat dünyanın esaretine, onun hakimiyeti altına girip, ahirete hazırlanmayı, Allah’a karşı kulluk vazifelerini yapmayı ihmal etmeyecektir. Müslüman, mal ve servet sahibi olacak, fakat mal ve servet ona sahip olamayacaktır.Kısaca dünya, bir gaye değil, ebedi aleme hazırlanmak için bir vasıta olarak kullanılacaktır.
Kanaat, yeme, içme ve servet kazanma hususunda aşırıya kaçmamak , kısmete rıza göstermek, orta yolu seçmektir.Yalnış anlaşılmasın, kanaat, az ile yetinmek, tembellik, miskinlik, içine gömülmek, fakir yaşamaya çalışmak demek değildir.Bilakis, elimizden gelen gayreti harcadıktan sonra , hakkımıza razı olmak, başkalarının hak ve kısmetine, göz dikmeden gönül huzuru içinde yaşamaktır.Kanaat, bitmez bir hazine, tükenmez bir servet, gerçek bir zenginliktir.Asıl zenginlik , malın çokluğu değil, kalp zenginliğidir.
Kanaatin zıddı olan hırs ise, bir şeye gösterilen aşırı rağbet ve bağlılıktır.Geçici nimetlere haddinden fazla bağlanmak, dünyaya hırsla sarılmak, dinimizce hoş görülmemiştir.Zira, her şeyi dünya açısından gören, mal ve servet elde etmeye hırsla bağlanan kimse, Allah’a karşı vazifelerini ihmal edebileceği gibi , menfaati uğruna her türlü cinayeti, haksızlığı rahatça işleyebilir. Birçok cinayetleri , suistimalleri, hırsızlık ve haksızlıkları işleten çoğu zaman hırstır.
Allah’a inanmanın, yalnız O’na güvenmenin ve Allah’ı örnek edinmenin en güzel timsali olan kanaat hazinesinden uzak yaşamayalım. Hem dünyamızı hem de ebedi alemimizi perişan eden hırsa ise yaklaşmayalım.Güzel sözlerden;


Yeryüzünde bütün ıstıraplar aza kanaat etmemekten doğar.
(FİRDEVSİ)


Hak yenir ama hazmedilemez.
(ATASÖZÜ)


İnsan olabilmek için bu dünyadaki haklarımızı istemek zorundayız.
(MALCOLM X)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.