Konya
°C
Yeni Meram

İYİ BAYRAMLAR…

İYİ BAYRAMLAR…- Hüseyin MENEKŞE- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.04.2022 01:01
28.04.2022 14:02
0
3614
ABONE OL


Pandemi nedeniyle iki yılın ardından ilk gerçek bayram ziyaretinin yapılacak olması büyük heyecan uyandırıyor… Ülkemiz tüm dünya da olduğu gibi iki yıldır pandeminin gölgesinde bayramlar geçirdi.
Pandemi hepimize anlattı, gayet iyi anladık ve 7’den 77’ye hepimiz aynı şeyi söyledik: Gerçekten nerde o eski günler, o eski bayramlar? Bayramlar bize bir araya gelme, senede bir kez olsun uzakta olan yakınlarımızı görme ve beraber vakit geçirme fırsatını sunuyordu. Ama ne yazık ki 2 yıldır sevdiklerimizle bir araya gelme, beraber kutlama, yeme-içme, eğlence, el öpme, harçlık, şeker, çikolata gibi bayram denince akla ilk gelen aktiviteler olamadı, olmadı…
Bu yıl çarşı pazarda olan bayram telaşesini görmek gerçekten heyecanlandırıyor ancak Bayram şekeri fiyatları önceki yıllara göre ortalama yüzde 50 artış gösterirken ayakkabıcı ise vatandaşların yeni almak yerine eskiyi tamir ettirdiklerini belirtiyor.
Ramazan Bayramı alışverişlerinden esnafın umutlu olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu yıl pandemiden kurtulmaya az bir zaman kaldığı için daha hareketli bir Bayram bekliyoruz. Otobüs, tren, uçak bilet fiyatlarının artması şehirlerarası yolculuk sayısını azaltabilir fakat şehirlerde bayram hareketliliği başlamış durumda. Bu yıl tatlıdan kıyafete bayram cirosunun 25 milyar lira olmasını bekliyoruz” dedi. Bayram hareketliliğinin çarşılarda başladığını hatırlatan Palandöken, “Esnafın en çok yüzünün güldüğü özel günler ve bayramlardır. Bu bayram da Alışveriş hareketliliği çarşı pazarlarda başlamış durumda. Pandemiden de yavaş yavaş kurtulmak üzere olduğumuz için geçmiş birkaç bayrama nazaran bu bayramdan esnafımız umutlu. 25 milyar liralık beklediğimiz ciro, tatlıdan kıyafete, dolmuşçudan kuaföre yüzlerce sektördeki esnafımızın yüzünü güldürecek. Vatandaşımız da alışverişlerin yoğun olduğu bu dönemde bayram hediyesinden alışverişine, dondurmasından baklavasına üç kuruş ucuz olsun diye ve ev yapımı dog ürün diye merdiven altı ürün satanları değil bildiğiniz ve güvendiğiniz esnafı tercih ediniz. Piyasadaki fiyat dengesizliği yaşansa da esnafımızda her bütçeye uygun ürün var” ifadelerini kullandı.
Bu sene Ramazan Bayramı, pandemi nedeniyle iki yıldır tatile çıkamayan insanlara 5 günlük bir dinlenme imkanı sunuyor. Bayramı memleketlerinde geçirmek isteyenler de hesaba katıldığında ülke çapında 15 milyar liralık bir ticaret hacmi oluşacağı öngörülüyor. Otellerde yüzde 86’ya, ulaşımda yüzde 100’e varan fiyat artışı milyonları tatil fikrinden vazgeçirmedi. Bu nedenle bayram tatilinin 15 milyar TL’lik ekonomi yaratması bekleniyor. Ege ve Akdeniz’de birçok konaklama tesisi yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bayramda popüler destinasyonların tam dolması öngörülüyor. Rezervasyonların şu anda 5 günlük olduğunu söyleyen turizmciler, yerli turistin yaz tatilinden çok bahar kaçamağı olarak bayram tatiline çıkacağını belirtiyor. Sektör temsilcileri 9-12 Temmuz’a denk gelen Kurban Bayramı’na ise şimdiden rezervasyon yapıldığını söylüyor.
Her neyse, bu bayramı inşallah bayram gibi yaşayabilmek dileğiyle… Başı Rahmet, Ortası Mağfiret Sonu Cehennem Azabından Kurtuluş olan oruç ayı Ramazan-ı Şerifin sonuna geldik. Rabbim tuttuğunuz oruçları ve yapmış olduğunuz ibadetleri kabul eylesin. Bayramınız mübarek olsun, iyi bayramlar…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.