Konya
°C
Yeni Meram

İNSAN HAKLARI VAR MI? YOK MU?

İNSAN HAKLARI VAR MI? YOK MU?- Muammer Bağcı- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.11.2023 00:22
27.11.2023 17:23
0
2693
ABONE OL

İsrail’in yapmış olduğu zulümleri bütün dünya izlemektedir. İnsanlığa yakışır en ufak bir hareket dahi yoktur. Çoluk çocuk demeden katletmektedir. Tüm gece izledim hastanelerin bombalanışını. Bütün çocukları da ölmüş vaziyette üst üste koymuşlar. Hiç bu tarihe kadar böyle bir vahşeti yaşım itibarıyla görmedim. İnsan hakları diye bir şey var. Bu insan hakları denen şey son zamanlarda ortadan kayboldu.
İnsanlık tarihi tetkik edildiği zaman görülür ki her devirde, birçok alimler, düşünürler, filozoflar, beşerin ıslahı, insan hak ve hürriyetin korunması için, uzun ve yorucu çalışmalar yapmışlar, bir takım prensipler elde etmişlerdir. Bu prensipler içinde şimdiye kadar en mükemmeli 10 aralık 1948 de Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Kurulu tarafından, insanlığın müşterek ideal ve malı olarak kabul ve ilan edilen insan hakları beyannamesidir. Bu beyannamenin en önemli fikirleri şunlardır:
1) Bütün insanlar hür ve haklar bakımından eşit olarak doğarlar. Birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti içinde yaşarlar
2) Hiç kimse işkenceye, zulme, haysiyet kırıcı ceza ve muamelelerle tabi tutulmaz kölelik ve ya kulluk altında bulundurulamaz.
3) Yaşama , hürriyet ve kişilik cemiyette kadın-erkek her ferdin hakkıdır.
4) Evlilik ve evlenmenin bozulması esnasında erkek ve kadın eşit haklara sahiptir.
1400 yıl evvel yüce peygamberimiz veda hutbesinde bu konuyu yüzbinlerce insana devesinin üzerinden açık seçik anlatmıştır. Bakın bu konuda yüce peygamberimiz neler söylemiş: İnsanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah‘ın emaneti olarak aldınız. Sizin kadınlar üzerinde, onlarında sizin üzerinde hakkınız vardır. Arap’ın ,Arap olamayana , Allah saygısı ölçüsünden başka bir üstünlüğü yoktur. siyahı-beyazı, zengini-fakiri, amiri-memuru ,esir-hürü, işçisi-patronu; evet hepsi İslam’ın gölgesinde toplansın. Diyerek insan hakları konusunda biz Müslümanlara tavsiyelerde bulunmuştur. Şuanda cemiyetimizde insan hakları denen şey havada kaldı. Bir noktada insanın ortada yok desek yalan olması.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.