Konya
°C
Yeni Meram

ELMA DERSEM ÇIK, ARMUT DERSEM ÇIKMA

ELMA DERSEM ÇIK, ARMUT DERSEM ÇIKMA- DYT. Ümmü Gülsüm Etyemez

A+
A-
04.05.2021 01:56
03.05.2021 13:58
0
9630
ABONE OL

Diyet sürecinde tartıya ilaveten mezura ölçümlerinin de alındığını diyet ile uzaktan yakından ilişkisi olan herkes bilir. Mezura ölçümlerindeki incelmeler bizlere kaybedilen kilonun yağdan olduğunu gösteren en iyi parametredir diyebiliriz. Kimi haftalar çeşitli faktörlere bağlı olarak tartı sabit kalabilir, artışa geçebilir. Bu noktada bizi aydınlatacak olan yine mezura ölçümleridir.

Mezura ölçüleri pek çok farklı bölgeden alınabilirken temelde 3 antropometrik ölçüm alınır. Bunlar göğüs, bel ve kalça ölçümleridir. Özellikle bel ve kalça; biz diyetisyenler için ciddi parametrelerdir çünkü buradaki sonuçlar kimi zaman bir rakamdan çok daha fazlasını ifade edebilmektedir.

Bizler hep söylüyoruz ki vücuttaki total yağ miktarı çok önemlidir fakat bu yağın vücudun hangi bölgelerinde toplandığı çok daha önemlidir. Şimdi gelin; sizin de yakından tanıyacağınız iki kavrama birlikte göz atalım.

Android Şişmanlık

Genellikle erkeklerde sık görülmekte olup yağ dokusunun vücudun üst bölgelerinde özellikle göbek çevresinde toplanmasına denilmektedir. Halk arasında elma tipi şişmanlık olarak bilinir.

Jinoid Şişmanlık

Genellikle menopoz sonrası kadınlarda görülmekte olup yağların vücudun alt bölgesinde toplanmasına denilmektedir. Halk arasında armut tipi şişmanlık olarak bilinir.

Cinsiyete Göre Bel ve Kalça Ölçümleri

Bel ve kalça ölçümlerinin alınması sonucu bireyin android şişman olup olmadığı ve şişmanlığa bağlı bazı kronik hastalıklar için risk teşkil edip etmediği görülebilir.

Erkeklerde; bel çevresinin 94 cm ve üzerinde olması kronik hastalıklar için riskli iken; 102 cm ve üzerinde olması yüksek risklidir.

Kadınlarda; bel çevresinin 80 cm ve üzerinde olması kronik hastalıklar için riskli iken; 88 cm ve üzerinde olması yüksek risklidir.

Dünya Sağlık Örgütü 2011 verilerine göre; yetişkinlerde istenilen “bel çevresinin kalça çevresine oranı” (bel/kalça); erkeklerde <0,90 iken kadınlarda bu değer <0,85’tir.

Bu Göbek Nasıl Gidecek?

Şimdi herkes eline mezurasını alsın; kimler elma kimler armut görelim. Eğer ölçüm sonuçlarınız yukarıda anlattığım ölçütlere bağlı olarak pek iç açıcı durmuyorsa beslenmenizi bir gözden geçirin derim. Eğer bel çevresindeki yağlanmanızı azaltmak istiyorsanız sağlıklı beslenmeyi ve sporu yaşamınıza entegre etmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir diyet programında ise yoğurt, yeşil çay, yaban mersini ve posadan zengin besinleri bulundurursanız sürecin hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta yine mucizevi besin arayışına girmeden dengeli ve yeterli bir diyet programı ile ilerlemektir.

Bir diyetisyen olarak hepinizin sağlıklı ölçü aralıklarında olmanızı dilerim, öyle değilse bile sağlık açısından taşıdığınız riskleri farkına varabileceğiniz bir yazı olmuştur umarım.

Peki ya sen? Tehlike çanlarını duyduysan ne duruyorsun? Kalk ve harekete geç! Pazartesi, bayramdan sonra, yaz geçince veya pandemi bitince değil. Hemen şimdi başla. Unutma ki başlamak için hiçbir zaman %100 hazır hissetmeyeceksin ama başarmak için başlamak zorundasın.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

  @dyt.ummugulsumetyemez
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.