Konya
°C
Yeni Meram

DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI

DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.10.2022 01:16
02.10.2022 20:24
0
1957
ABONE OL


Dün, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi'nde yer alan iki bin yıllık antik Roma Savatra Antik Kenti'ni ziyaret ederek incelemelerde bulunduk.
Tabi Savatra öncesinde Karatay Belediyesi tarafından restore edilen 800 yıllık Obruk Han’a uğradık. Harabe haldeyken toplamda 50 milyon harcanarak harika bir şekle bürünen Obruk Han'ın, bölgenin gelişimine önemli bir katkı sağlayacağı kesin.
Bu hanlar yapılırken aralarına 19-20 km mesafe esası konarak inşa edilmiş. O dönemlerde at sırtında yapılan seyahatlerde atların azami menzili hesaplanarak gerçekleşen yapılaşmada Obruk Hanı ile Zazadın Hanı arasında yaklaşık bu mesafe bulunuyor. Obruk Han’a dönecek olursak, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın bilgilendirmesi ile hanın otel olarak düşünüldüğü ancak henüz karar verilmediğini öğrendik. Hanın arka kısmında yer alan obruk ise devasa bir şekilde ziyaretçilerini karşılarken han kapalı olmasına rağmen otobüslerle ziyaretçi turistlerin ilgi göstermesi yapılan yatırımın gelecek adına önemli bir yatırım olduğunu da göstermiş oldu.
Obruk Han sonrası kazıları iki yıl önce başlayan Savatra Antik Kenti'ne geçtik. Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan antik kent Yağlıbayat Mahallesinde yer alıyor. Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Doç. Dr. İlker Işık’ın bilgilendirmesi ile bu tarihi kentin gün yüzüne çıkartılan bölümlerini inceleyerek tarihe ışık tutacak bilgilere görsel olarak şahitlik ettik.
Roma dönemi askeri yerleşim kenti olan Savatra, 11. yüzyıldan itibaren ihtişamını yitiren bir kent olarak tarihe gömülmüş ancak bugünlerde o tarihi dokusu tekrar ortaya çıkmaya başlamış. Meclis binası, kule, kale, darphane, antik yollar ve yer altı dehlizleri barındıran kentin, tarihi dokusu da yavaş yavaş açığa çıkmaya başlarken, 160 metrekarelik alanda bulunan mozaik zemin ise olaya farklı bir boyut kazandırmış. Önemli bulguların ortaya çıktığı Savatra, gelecekte Konya adına önemli bir destinasyon noktası olacağa benziyor. Çünkü Konya’da tutamadığımız turist kafilelerinin, Kapadokya yolu üzerinde bu destinasyon bölgelerinde konaklatabilmesi durumunda önemli bir gelir kapısı açılmış olur. O nedenle yapılan bu çalışmalar bugün olmasa da, yakın gelecekte önemli bir siluet olarak şehrimize kazandırılmış olacak. Bu anlamda hem Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a hem Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya ve ekiplerine teşekkür ediyorum. Bakalım bugün verilen bu değerli maddi ve manevi emekler ne kadar sahip çıkılacak.
***
Değerden yola çıkmışken geçtiğimiz hafta Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen’in toplantısına katıldım. Şehrimiz için büyük bir değer olan Konyaspor’umuzun bugünü ve yarınını samimi ve içten bir şekilde ifade eden Başkan Özgökçen, dün kendi sahamızda oynanan Ümraniye maçı için satılan bilet sayısından tutun ilerleyen haftalarda daha çok ihtiyaç olan tribün desteğine kadar her konuda konuştu. Başkan sitemlerinde haklı mıydı, evet haklıydı. Ancak bu sitemlerin kaynağı bugün oluşan bir durum değil. Geçmiş yıllarda da Konya bu konuda ciddi sınavlar vermiş ama hep direkten dönen hamleler olmuştu. Bugün gerek stat olarak gerek takım ve başarı olarak önemli bir konumda olmasına karşın şehrin bu değerine olan ilgisizliği ve yetersizliği acı bir durum. Çünkü Konyaspor maçları, öyle spor şehirleri gibi hafta sonu sosyal etkinlik kapsamında görülmüyor. Doğal olarak da şehir sadece bazı maçlara ilgi gösteriyor. Burada önemli olan her karşılaşmada tribünlerin dolması ve şehrin takımına destek vermesi kültürüdür. Bu oluştuğu zaman Başkan Özgökçen’in bugün dile getirdiği sitemler ortadan kalkmış olacaktır.
Dün oynanan karşılaşmaya gelecek olursak da ligin ilk evinde oynadığı maçını 1-0 kazanan yeşil beyazlı temsilcimiz, heyecandan mıdır yoksa stada olan ilk ayak basmadan mıdır bilinmez ama sonuca zor ulaştı. O rakibini boğan ve ataklarla bezdiren yeşil beyazlılar, dün sahada istediklerini doğru düzgün yapamadı. Ama buna rağmen rakibi karşısında sonuca ulaşmayı başardı.
Ayrıca haftalardır yapımı gerçekleşen hibrit saha da gerçekten on numara olmuş. Halı gibi görüntüsü ile imrendiren bu sahada önemli başarılar almak temennisiyle diyor, emeği geçenleri kutluyorum.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.