Konya
°C
Yeni Meram

CHP'DE GENEL BAŞKAN DEĞİŞTİ

CHP'DE GENEL BAŞKAN DEĞİŞTİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.11.2023 00:18
05.11.2023 13:34
1
2145
ABONE OL

Aylardır gündeme oturan CHP Büyük Kongresi, 4 Kasım Cumartesi günü yapıldı. Büyük kongre öncesinde özellikle büyükşehirlerde amansızca bir mücadele verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nın genel başkan adayı olup olmayacağı merakla beklendi. Ancak aday olmayı düşünmedi.
CHP'nin kongresine 13 senedir genel başkanlık yapan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Manisa Milletvekili Sayın Özgür Özel iki aday olarak çıktılar. Kılıçdaroğlu'nun güvendiği ve elinin altında kontrol altında tuttuğu, kendi yazdığı delegeler vardı. Dışarıda algılanan da Özgür Özel'in Kılıçdaroğlu tarafından aday gösterilmesinin istendiği yönünde idi. Neticede ahir kelamda Özgür Özel 811, Kılıçdaroğlu da 534 oy alırken 277 fark atan Sayın Özel, Cumhuriyet Halk Partisinin yeni genel başkanı oldu.
Sayın Kılıçdaroğlu, kongre sonrasında yine özetle, “Yeni Genel Başkanımızı tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.” diyerek bir bakıma vedasını yaptı.
Özgür Özel 24,25,26,27 ve 28. dönem Manisa milletvekili. Evli ve bir kız babası. Henüz 49 yaşında. Aktif bir siyasi ve mesleki geçmişi var. Eczacı olması münasebetiyle şehrinde, ülke içinde ve uluslararası birliklerde eczacılık odası başkanlığı ve üyelikleri yaptı. Siyasi bağlamda da aktif. Bir örnek verecek olursak, bir zamanlar iktidara karşı Türkiye çapında düzenlenen Cumhuriyet Mitingleri”nin Manisa ayağının düzenleyiciliğini ve sözcülüğü yaptı. CHP Meclis çatısı altında da sürekli olarak parti meclisi üyeliği ve grup başkan vekilliği yaptı. Son olarak yine grup başkan vekili idi, aday olduğu için görevinden ayrıldı.
Kongre öncesindeki il kongrelerine dönecek olursak bazı illerde ve İstanbul İl Kongresi'nde durum farklı cereyan etti. Zaten Özgür Özel ve İmamoğlu için en büyük sınav, İstanbul'da verildi. İstanbul İl Kongresi'nde genel merkezin değil özellikle “İmamoğlu” nun il başkanı adayı Özgür Çelik seçildi. Büyük kongre öncesi bence bu şok etkisi oluşturdu. İstanbul'da maddi, manevi, istihdamı bütün imkanlar seferber edilerek Sayın İmamoğlu'nun cephesi seçimi kazanmış oldu. Sayın Özgür Özel, İstanbul İl Kongresi'ne zaten katılmamıştı.
Sayın Kılıçdaroğlu'nun kişiliğine bir diyeceğimiz yok. Ancak siyasi geçmişi pek bir başarılarla dolu değil. Belki de nahif kişiliği karar verme ya da masaya yumruğunu vurma yeteneğini bastırdı. Özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarının gölgesinde kaldı. Girdiği bütün seçimleri kaybetti. Seçimlerdeki tek başarısı, 2019'da yapılan yerel seçimlerde İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin gibi büyükşehirlerde belediye başkanlığını kazanmış olmasıydı.
Seçimlerin handikabı da özellikle İstanbul ve Ankara gibi başkanlığı almasına rağmen meclis çoğunluğunu alamadı. Meclislerinde gerekli performansı sağlayamayan başkanlar, enerjilerini CHP içerinde kullanmaya kalktılar.
Sayın Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına getirilmesinin meşhur “kaset” olayı sonrası olması, hep getirenlerle ilgili bir soru işareti oluşturdu. Kılıçdaroğlunun 13 yıllık genel başkanlığı sürecinde yapmış olduğu en olumlu icraat, Ankara'dan İstanbul'a yaptığı “Adalet Yürüyüşü”dür. Son kongredeki kongre başkanı olarak Ekrem İmamoğlu'nun tercih edilmesi de manidardır. Maksat, kongredeki havanın yumuşatılması mıdır ya da havlu atmanın göstergesi midir, bilinmez.

Demek ki, “Duvara dayanma, duvar yıkılır. İnsana dayanma, insan ölür.” deyişi tamamen doğrudur. Çok güvenilen delegeler, hile ve desiselerle yön değiştirmiştir. Kemal Kılıçdaroğlu'nun tarihi sözü, “2023 Genel Seçimleri 'ne sırtımda hançerlerle girdim.” Aman Allah'ım. Bu lafın içeriği açılmaz, açılsa neler dökülür.
CHP'de başkan sorunu yoktur, CHP'de lider sorunu vardır. Ne yazık ki lider olabilecek kapasitede olanlar başkan yapılmıyor, başkan olanlarda da liderlik yeteneği yok. Son lider ve başkan da rahmetli Deniz Baykal'dır.
CHP'nin çiçeği burnunda yeni genel başkanı Sayın Özgür Özel, ilk beyanatında “Yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Yarın sabah(5 Kasım 2023) 81 il başkanı ile toplantı yapacağım." dedi. Yine devamında, “”El ele, omuz omuza, yerel seçim zaferi için yola çıkıyoruz.” ifadesini kullandı.
AK Parti 2019'da el değiştiren büyükşehirlerde yeniden yönetimi almak için, CHP de vermemek için mücadele verecek. Bizleri çok hareketli bir yerel seçim bekliyor.
İktidarın avantajı genel idarenin kazanılmış olması. CHP'de de yeni alınan şehirlerdeki vatandaş memnuniyeti test edilecek. Futbol dünyasından örnek verirsek, bakalım teknik direktör değişikliği CHP'ye ne getirecek, ne götürecek.

HABER YORUMLARI
  1. suat şahin
    2023-11-06 09:28:57
    sayın kılıçtaroğlu gerek ak parti gerekse sayın cumhurbaşkanına karşı hizmetini eksiksiz yerine getirmiş bir proje ortağıydı ve yıpranan yüzü yenilemd amacıyla bayrağı özgür beye devretti. durum budur.