Konya
°C
Yeni Meram

BU ŞEHİR UNUTMAZ…

BU ŞEHİR UNUTMAZ…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.11.2022 01:39
13.11.2022 11:54
1
1879
ABONE OL

Öyle bir şehirde yaşıyoruz ki bu şehir, kadim tarihinden tutun coğrafyasında barındırdığı medeniyetlere kadar derin bir geçmişe sahip.
Geçmişi derin olunca hafızası da bir o kadar sağlam bir şehir. Dolayısıyla bu şehir, kendisine ne yapılırsa yapılsın asla unutmaz. İyi yapılırsa iyiyi, kötü yapılırsa kötüyü asla hafızasından silmez.
O nedenle ki geçmişten günümüze bu şehirde yaşayan amirinden memuruna, yöneticisinden çalışanına ve havasını soluyup ekmeğini yiyen herkes bu bilinçle hareket etmiş.
Kimileri iyi şeyler yapmış kimileri kötü.
Ancak gün gelmiş devran dönmüş iyi yapanlar hayırla yad edilmiş, kötü yapanlar cümle aleme rezil edilmiş.
Mesela bugün üzerinden geçtiğimiz Nalçacı Caddesi'ni düşünün, her geçen yaptırandan yapana kadar dua ediyor değil mi? Geçmişte bugünü görerek ne güzel geniş bir cadde yapmış diyor değil mi? Bu cadde 1963 - 1969 yılları arasında Konya Belediye Başkanlığı yapmış efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı’nın eseri. Aradan geçen onca yıl sonra bile arkasından hayırla yad ettiren bu rahmetli değerli Başkan, sadece bir cadde ile kalmamış ve günümüz ferah Konya’sının temellerini de atmış.
Öyle projelere imza atmış ki, dönemin Belediye İmar Komisyonu Başkanı Y. Müh. Faik Sevilir, Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı’ya imar planı ile ilgili olarak “İmar planı elde etmenin zor olmadığını, ama bunu uygulamanın çok zor olduğunu, en az dört yıl eski şehre bir çivi bile çakılamayacağını, bütün gücün yeni şehre ayrılması gerektiğini” anlatmış.
Faik Sevilir merhum Başkan Nalçacı’ya “En az dört yıl eski şehre hiçbir yatırım yapmamayı göze alıyor musun?” şeklinde bir soru sormuş ve Nalçacı da “Evet” cevabını vermiş. Faik Sevilir “Bu iş senin siyasi hayatının sonu olur” diye uyarmış ancak rahmetli Başkan Nalçacı, “Yapacağımız iş çocuklarımıza, yarınlara, modern bir şehir bırakma gayretidir” şeklinde cevap vererek günümüzdeki hayır söyleminin temellerini de atmış.
Konya’nın efsanevi Belediye Başkanı Merhum Ahmet Hilmi Nalçacı başta olmak üzere hayatta olmayan ekip arkadaşlarına Allah rahmet etsin, ahiretlerini güzel eylesin. Bu şehrin güzelleşmesi ve geleceğe emin adımlarla yürümesi için gayret gösteren herkesten Allah razı olsun.
Şimdi bundan neden bahsettim diye aklınıza takılabilir. Şöyle ifade edeyim. Bugün de şehrimiz için yerel yönetimlerin yaptıklarına şahitlik ediyoruz. Kimini takdir ediyor, kimini eleştiriyoruz. Bazı yatırımların değerini bugün değil gelecek zamanda görebiliyoruz. Mesela dönemin Karatay Belediye Başkanı bugün Gazetemiz Genel Müdürü Mehmet Hançerli’nin hizmetlerinden bazıları o dönem eleştiriliyordu. Özellikle şehirleşme yolunda attığı cesur adımlar bazı kesimleri memnun etmiyordu. Ancak günümüze geldiğimizde Karatay’dan geçen herkesin büyük takdirine şahitlik ediyorum. İşte bugün yapılanların da gelecekte takdir edilenlerden olması için iyi düşünülmesi gerekiyor.
Elbette herkesi aynı anda memnun etmek kolay bir şey değil, nitekim böyle bir olasılık da zaten söz konusu değil ancak bugünün memnuniyetsizleri gelecekte bazı şeyleri çok daha iyi göreceklerdir.
Onun için belediyelerimizin, atacakları imzalara, temellere bu gözle bakarak hareket etmeleri yapılanı unutmayan bu şehir için büyük önem taşıyor.
****
Son olarak yine bu şehir için iyi işler yapan sevgili dostum kardeşim Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant sahibi Ulaş Tekerkaya’dan bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 17-18 yıl önce bu işe ilk adımını atarken tanıştığım Ulaş Tekerkaya o günden bugüne kadar çok harika işler yaptı. Selçuklu ve Mevlevi mutfağını tüm dünyaya bir şekilde tanıttı. Bunların yanında bir de kitaplar yazdı, Konya gastronomisine 10 bin yıllık bilgilerden derlediği çok güzel bir eser kazandırdı. İnişli çıkışlı süreçler elbette oldu. Ancak asla pes etmedi ve işinin en iyisi olarak hizmet etti. Değeri bilindi bilinmedi o ayrı bir konu ancak bu kardeşim artık Hollanda’ya gidiyor. Rızkının peşinden çabasını sürdürmek elbette herkes gibi onun da hakkı ancak giderken bu şehrin mutfak kültürünün güzel bir parçası olarak gidiyor. Ulaş kardeşimin Hollanda' da çok büyük hedefleri var. Çok güzel projeleri var. İnşallah o projelerde hem şehrimize hem ülkemize kazandıracak. Yolun açık olsun sevgili kardeşim. Yapacağın her işte Allah yardımcın olsun.
Hayırla hayırlı kal, Ulaş Tekerkaya…
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. ulas tekerkaya
    2022-12-13 01:26:38
    teşekkür ederim degerli abim Allah razı olsun insallah