Konya
°C
Yeni Meram

BAYRAM MANZARALARI

BAYRAM MANZARALARI - Mehmet Hançerli - Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.07.2023 02:44
03.07.2023 02:46
0
2156
ABONE OL

Kurban Bayramı’nı da idrak ettik, tamamladık elhamdülillah. Yurt dışından ve yurt içinden gelen bayram manzaralarını derlemek istedik. Hamdolsun Müslüman bir ülkede İslam dinini yaşamaktayız. Kıymet bilmediğimize bakmayın siz.
Hollanda Rotterdam’dan bir kardeşimiz aradı. Bayramımızı tebrik ettikten sonra çalışıyoruz abi dedi. Sesindeki titremeyi hissettik. Sabah namazına gittiğini sonra bayram namazını da kıldıklarını ve işinde olduğunu vurguluyordu. Ecnebi memleketlerde bayramın varlığını dahi hissedemezsiniz. Kurbanınızı nerede, nasıl kesecek veya kestireceksiniz! Kurban yok görülemiyor ancak manen bayram var. Bayramın varlığını da belki bayram namazından sonraki bayramlaşmalarda, belki de akşamları ancak yapılabilen bayram ziyaretlerinde hissediyorsunuz. Onun için Müslüman beldelerin kıymetini bilmek lazım.

Gelelim İstanbul’a. Hele bazı semtlerinin Avrupa’dan farkı yok ki. Biliyorsunuz özellikle taşrada ekmek fırınları bayram süresince kapalı olur. Ancak İstanbul’a da bayram pek gelmemiş. Fırıncıya ekmek almak için uğrayan bir Konyalı hemşerimizin, ‘abi fırını ne zaman açacaksınız’ sorusuna, Fırıncı tuhaf tuhaf bakarak ‘hiç kapatmayacağız ki’ diyor! Kadıköy gibi bazı semtlerde Kurban Bayramının ’da, arefe gününün de, kurbanlığında hiç esamesi okunmuyor! Müslüman bir memleketin Müslüman şehri. Nasıl olacak böyle?
Konya ölçekli şehirlere döndüğümüzde eskiye göre bir hayli azalan bir kurban trafiği. Hutbedeki hocama ‘hocam kurban, iş bayramı daha kurban keseceğiz’ diyen bir cemaat vardı. Bayram namazından çıkar çıkmaz kurban kesim yerlerine bir trafik başlar Karatay ve Meram’da ki kurban kesim yerlerine akan hızlı bir trafik. Eskiye göre kurban kesenlerin hem ekonomik hem de telaşesinden dolayı çoğu kurbanını bağışlıyor. Konya’da kurban bayramları ziyaretlerine gelirsek, birinci dereceden akrabalara gidiş yada geliş yapılıyor. Bodrum, Marmaris, Antalya. Manavgat, Alanya ve diğer tatil bölgelerine giden yolların tamamı dolu.

Memleket insanı yoksulluktan yollara düşmüş durumda. Toplumun her kesiminden insanlar tatil modunda. Ancak ne gariptir ki kurbandan hiç bahseden yok. İnsanımız yaşantısından ödün vermiyor. Gerekirse borç alıyor, kredi çekiyor ama tatilinden vazgeçmiyor. Sonra Türkiye genelindeki kredi kartı borcundan bahsediyoruz. Daha köylere baktığımızda durum farklı. Altınekin, Oğuzeli ve Eskil Bozcamahmut mahallesinden örnek verirsek bayram ziyaretleri var ve devam ediyor. Dinimizde, örf ve ananelerimizdeki gibi büyükler ziyaret edilip hayır dualarını alıyorlar.

Avrupa’dan Köylere kadar bayram izlenimleri özetin özeti olarak böyle. Bundan 20 yıl önce Avrupa’da gördüklerimizi İstanbul'da görmeye başladık. Daha sonra bu görülen müsvet yada menfi uygulamaları Konya’mız da görmeye başladık. Git gide uygulamadan kaldırılan bazı güzel adetlerimiz maalesef kayboluyor. Bizler hısım akraba ziyaretlerini tamamen bitirdik. Suçu da korona illetine attık. Pandemi dönemi kalktı. İnsanlar samimi bir şekilde öpüşüp, koklaşıp, kucaklaşıyor. Peki, akraba ziyaretleri başladı mı? Nerede? Başlayacak mı? Hiç sanmam. Akrabaları uydurukça bir isim altında topladık zaten kuzen… Ha bir de gençler arasında ‘kanka’ diye bir nesne var. Akraba mıdır nedir bilemiyoruz! İnsanlık çok büyük bir değişim yaşıyor. Bayramlarımızdan, düğün derneğimize kadar hepsi değişiyor. Bütün bu değişiklikler bizlere kapitalist dünyanın kapılarını açıyor. İşimizi aşımızı paylaştığımız ticari ilişkilerimizin tavan yaptığı insanlarla akraba gibi oluyoruz.
Avrupa Birliğine özde girdik galiba. Onlar; Türkiye Müslüman, Biz Hristiyan bir birliğiz. Türkiye’yi bir birliğe almayız diye dursun! Eskimez bayramlar tadında Bayramınız Mübarek olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.