Konya
°C
Yeni Meram

Ukdelerimiz

Ukdelerimiz- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.05.2021 01:12
28.05.2021 14:14
0
1891
ABONE OL

Güzel ülkemde gün geçmiyor ki, bir sabah sükûnet ile uyanmayalım. Son günlerde gündeme meteor gibi düşen medya, mafya ve bürokratların içine dahil olduğu konulara Sn. Cumhurbaşkanı'mızın müdahalesiyle sular kısmen duruldu.
"Devlet düşmansız olmaz" derler. Devleti harekete geçiren şeyin düşman olduğunu söylerler, katılıyorum fakat göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçek de var.
Yüzyıl'da bir gelen salgın maalesef bizim devrimizi buldu. "Siz son iki yıldaki maddi kayıplarınıza mı yanıyorsunuz? Hiç bir şey bir nesli kaybetmek kadar ağır gelmez. Göreceksiniz ki bu sadece bir zaman meselesi" diyor Murat Kekilli..
Aslında çok haklı çünkü kaybedilen mal zamanla çalışılarak geri kazanılabilir, fakat kaybedilen neslin imarı, tamiri gerçekten kolay görünmüyor.. Peki, bu korku pandemisine ne yapacağız? Tek çare bana göre; uyanacağız, araştıracağız, irdeleyeceğiz.
Hafta sonu İstanbul seyahatim oldu. Gün içerisinde dışarıda yemek zorunda kaldık, siparişleri verdik. Ayakta yemek bizim kültürümüzde yok malumunuz. Kapının önündeki küçük merdivenlere oturup 'yemeğimizi hızlıca yiyelim' dedik. Fakat ne mümkün güvenlik görevlisinin ikazlarından bıktık ve yanımızda oturan herkes "lanet olsun" deyip orayı terk etti! Gün boyu zaten ayakta durmuşuz, yorulmuşuz, yürümüşüz, yani anlayacağınız seyahatim biraz meşakkatli geçti .Bu kadar lüzumsuz baskıya gerek var mıydı?! Gerçekten insanlar o kadar mağdurlar ki! Maskelerden nefes alamıyorken, üzerine bir de baskı var.
"Yediğimiz yemeğe karbondioksit gitmesin" diye üflemeyi iyi görmeyen bir Peygamberin ümmetiyiz biz. Umuyorum maskesiz bir hayata en kısa zamanda yeniden merhaba deriz..
"Ukde" diye bir kelime var çokça kullandığımız. Dilimize Arapçadan girmiştir. Asıl anlamı; "düğüm olsa da çözülmesi zor meseleler ve kişinin içine dert olan" şeyler için de kullanılır.
Ukdelerimiz bir ömür yaşar gönlümüzde..
Ukdelerimizden birisi de malum eğitim. Gandhi'ye göre dünyanın 8 hatası:
1- Ahlaksız ticaret.
2- İlkesiz siyaset.
3- Niteliksiz eğitim.
4- Emeksiz zenginlik.
5- Vicdansız haz.
6- İnsaniyetsiz bilim.
7- Gösterişe dayalı ibadet.
8- Kanunsuz adalet.
Zülfü Livaneli der ki: “Doğrudur; kitap okumak karın doyurmuyor. Ancak karnı tok, beyni boş adamlardan çektiğimiz kadar hiç kimseden çekmedik.."
İçimde kalan ukdelerden birisi de niteliksiz eğitim maalesef.. Güzel yurdumda etkisi olanların yetkisi yok, yetkisi olanların da etkisi yok. Kalitenin hayatımızın her alanına buram buram yayıldığı bir gelecek diliyorum ..

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.