Konya HAFİF YAĞMUR
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Namaza Karşı Hassasiyet

Müminler namazlarına büyük bir titizlikle yaklaşırken, münafıkların ise bu konuda gevşek ve isteksiz olduklarını Yüce Rabbimiz bize haber vermektedir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur:
“Münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı pek az anarlar.” (Nisâ, 4/142)
Bu ayet, namaza olan yaklaşımın imanın bir göstergesi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İnanmış bir kimse olarak, namazlarımızın canlı, şuurlu ve içten bir şekilde eda edilip edilmediğini sorgulamalı; bu uyarıya uygun bir namaz bilinciyle hareket etmenin gayreti içinde olmalıyız.
Namaza karşı tembel ve ilgisiz davranmak, zamanla iman zafiyetine neden olabilir. Bu sebeple, namazlar ihmal edilmeden, vakitlerinde, huşu içinde ve erkânına uygun şekilde eda edilmelidir. Bu, yalnızca bireysel ibadetimizi güçlendirmekle kalmaz; aynı zamanda Rabbimize olan bağlılığımızı ve teslimiyetimizi de pekiştirir.
Kur’an’da bu konuda şöyle buyrulmuştur:
“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara, 2/110)
Namaz ibadetine gereken özeni göstermek; onu sadece bir görev değil, Allah ile kurulan derin ve anlamlı bir bağ olarak görmek gerekir. Namazı ihmal etmeyen, aksine heyecanla ve gönülden eda eden mümin, Allah katında değer kazanacak ve bu dünyada da huzur bulacaktır.
“Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, Resûlüdür, iman edenlerdir; onlar ki Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekâtı verirler.” (Mâide 5/55)
“Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir.” (Enfâl 8/3)
“Allah’a yönelmiş kimseler olarak yüzünüzü hak dine çevirin, O’na karşı gelmekten sakının, namazı dosdoğru kılın ve müşriklerden olmayın” (Rûm,30/31)
“ᅠKitaba sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, şüphesiz biz, iyiliğe çalışan (erdemli) kimselerin mükafatını zayi etmeyiz.” (A’raf, 7/170)
Cennetliklerle cehennemlikler arasında geçen bir diyalogda cennetliklerin “Sizi Sekar’a (cehenneme) ne soktu?” sorusuna onlar şöyle cevap verirler: “Biz namaz kılanlardan değildik.” (Müddessir, 74/42-43) dikkat edilirse imansızlıklarından dolayı değil iman etikleri halde namaz kılmadıklarından dolayı bu cezaya çarptırıldıklarını söylüyorlar.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SEYDİŞEHİR SEYYİD HARUN VELİ SEMPOZYUMU

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.