Konya Şeker, Torku, Panagro ne derseniz deyin aynı yola çıkıyor şehrin ulusal markasını ifade etmek.
Konya’da doğan ve süreç içinde önce Türkiye sonra birçok ülkede marka olan Torku ürünleri bugünlerde çok daha sağlam adımlar atarak büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.
Konya olarak her zaman bu markamızın destekçisi olduk olmaya devam edeceğiz.
İki üç ağa babanın değil, çiftçilerin alın teriyle kurulan ve bu günlere gelen Konya Şeker, etinden sütüne, pancarından küspesine, içeceğinden yiyeceğine, atıştırmalığından çikolatasına kadar envai çeşit ürünle sofralarımıza kadar geliyor.
Zaman artık çok değişti, bugün aldığımız her ürünün doğal üretiminden tutun hijyenine kalitesine kadar dikkat ediyoruz. Durum böyle olunca da bildiğimiz marka ve ürünleri tercih ediyoruz.
Konya Şeker bünyesindeki tüm markaların ürünleri de bu anlamda güven veren ve gönül rahatlığı ile sofralarımıza koyacağımız ürünler. En azından biz aile olarak bu güvenle tüketiyor ve çevremize öneriyoruz.
Torku’nun ilk üretim yaptığı dönemleri de bilen ve yine fabrika ziyareti ile bilen birisi olarak o günde aynı heyecanı yaşamıştım, dün yaptığımız gezide de aynı heyecanı yaşadım.
Dün Konya basını olarak Panagro Et ve Süt Entegre Tesisini, Ultra Klimalı Modern Domates Serasını, Doku Kültürü Laboratuvarını ve Atıştırmalık Ürünler Fabrikası ile yeni difüzyon ünitesinin çalışmasını yerinde görmek için Çumra bölgesine gittik. Son olarak da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu’nun genel değerlendirmesini alarak güne nokta koyduk.
Dedim ya ilk zamanlarda gitmiştim ve gördüklerim beni mutlu etmişti. Özellikle üretim sürecindeki hassasiyet ve dikkat bugün çok daha fazla olarak karşıma çıktı. O günden bugüne çok şey değişmiş. Makine parkından tutun da otomasyonun işleyişindeki hassasiyete kadar her şey ayrı bir sohbet konusu olur.
Ancak Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi ve üretilen ürünleri yerinde inceleyip görmek gönül rahatlığımızı daha fazla arttırdı. Canlı hayvan girişinden paketli ürün çıkışına kadar her istasyon aynı bir fabrika gibi çalışıyor. Birbirinden bağımsız ve ayrı kulvarlarda yapılan üretimler el değmeden yapılan paketler sofralarımıza güven veriyor.
Valla ne yalan söyleyim; ben o tesisi ve işleyişi görünce bizim kurban bayramında yaptığımız kesim ve sonrası hakkında şüphelere düşmedim değil, çünkü etin bekleme süresinden donma süresine sonrasındaki işleme aşamaları falan derken her etabı nokta nokta işleniyor. Helal olsun.
Süt bölümüne geldiğimizde ise adı üzerinde SÜT, nokta kadar lekeyi gösteren ortam ve bu ortamda çalışanlarda et bölümünde olduğu gibi özel giysilerle görev yapıyor. Zaten sütün fabrikaya girişinden paketlenme aşamasına kadar her şey otomasyon sistemi üzerinden geçiyor el değmiyor. Hatta paketlenme aşamasında bile o marketlerden aldığımız sütlerin bazılarının daha kolilere girmeden diskalifiye olması otomasyon sisteminin eksizliğini gösteriyor. Bırakın içini paketin dışında ucunda ezikliği bile algılayıp hatalı ürün diyerek pakete koymuyor. Olayların ticari ve Pazar paylarıyla alakalı detayları haberlerimizde okuduğunuz için burada tek tek girmiyorum ama Allah kolaylık versin üretim durmadan devam ediyor.
Daha sonra ziyaret ettiğimiz Ultra Klimalı Modern Domates Serası ise her aşaması ayrı bir özen isteyen bölüm. Et ve Sütteki hassasiyet serada da mevcut, zaten bunu eminim sofralarınıza gelen domateslerin lezzetinden anlıyorsunuz. Sonrasında gördüğümüz Doku Kültürü Laboratuvarı ise patates üretiminde kullanılan fidelerin sarraf hassasiyeti ile ayrıştırılıp kalitenin yakalanmasına sebep oluyor.
Tabi tarımsal alanlardan sonra ziyaret ettiğimiz Atıştırmalık Ürünler Fabrikası akıllara zarar gerçekten. Sadece kakao dışında tüm hammaddenin Konya Şeker’e ait olması bugün reyonlarda gördüğünüz tüm atıştırmalık ürünlerin güven ve kalitesini gösteriyor. Saymakla bitiremeyeceğim o renkli renkli ürünlerin üretim aşamaları o kadar detaylı ve hassasiyet gerektiriyor ki eminim görseniz paketleri açarken daha bir özenle açardınız. Onun için şunun altını özellikle çiziyorum ki içerik olarak kullanılan tüm ürünleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ziyaretin son bölümünde ise mevcutta günlük pancar işleme kapasitesini 16 bin tondan 20 bin tona çıkararak şeker üretim verimine çok büyük katkı sağlayacak olan yeni difüzyon ünitesinin çalışmasını inceledik. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu konuyla alakalı özellikle açıklama yaparken bu sistemle birlikte istikrarın daha da ilerleyeceğinin altını çizdi.
Gerçekten bu gezi sonrası dönüp baktığımızda bir gurur görmüş olduk.
Ramazan başkanın açıklamaları serzenişleri ve geleceğe ait o çalışma enerjisi de haberlerimize yansıdı. Konya Şeker’i her şeyiyle önemseyip gecesini gündüzüne katan Ramazan başkan ekibiyle birlikte bu alın teri kuruluşu daha ilerilere götürmek için var gücüyle çalışıyor. İnsan bildiği işi yapmalı düsturu ile hareket eden ve bu doğrultuda çiftçinin hakkını savunan Ramazan Başkan, kendi deyimi ile (Çiftçi Ramazan) olarak da koltuğa değil hizmete yapışıyor. Allah yardımcısı olsun kolaylık versin, Ramazan başkanla birlikte tüm ekibini yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyorum.
Kalın sağlıcakla…
Kaynak: Muhammet Gümüş
Önce Kendime soruyorum… Çocuk Haklarına Duyarlı Medya Mümkün mü?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.