Konya
°C
Yeni Meram

Mevlâna yılında Şebiarus…

Mevlâna yılında Şebiarus…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.12.2023 00:04
10.12.2023 17:08
0
2565
ABONE OL

Her yıl birçok etkinlikle değerlendirilen ve katılımcılara, izleyenlere büyük bir etki bırakan Şebiarus bu yıl da aynı coşkuyla eda ediliyor. Ancak bu yılın diğer yıllardan farkı, 2023 yılının Mevlâna Yılı olarak ilan edilmesi. Hem Mevlâna yılı hem de Hazreti Mevlâna’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü olması, bu yıla ayrı bir mana ve anlam kazandırmış oluyor.
Özel bir Şebiarus olması hasebiyle etkinlikler de özel oluyor. Sadece şehrimizde değil dünyanın birçok ülkesinde gerçekleşen etkinlikler, 2023 yılında da Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin Konya’dan tüm dünyaya ve insanlığa yayılan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik anlayışının, sınırları ve çağları aştığını göstermiş oluyor.
Şebiarus her bireyde ayrı bir etki bırakıyor. Özellikle şehir dışından gelip törenleri ve etkinlikleri yerinde takip eden misafirlerimiz Şebiarus uhreviyeti ve manasıyla bütünleşerek dönüyor.
"Vuslat Vakti" olan temanın içeriği de yine 750. Yıla özel bir mana taşıyor. “Vuslat.” Arapça olan bu kelime; sevilen, özlenen bir şeye kavuşmadır. Vuslatın en güzeli ve doyumsuz olanıysa, bizi yaratan Rabbimize kavuşmaktır. Hayatımız ve eylemlerimiz, amellerimiz; O’nun rızasını kazanmaya matuftur.
Binlerce yıllık kadim medeniyetin en önemli şahsiyetlerinden birisi olan ve düşüncesini İslam’la, ilimle, felsefeyle ve tasavvufla harmanlamış; inanç, iyilik ve hoşgörü kavramlarıyla bütünleştirmiş olan Mevlâna Celaleddin-i Rumi felsefesi ile günümüz dünyasına da önemli mesajlar veriyor.
Sevgi, iyilik, barış, hoşgörü ve adalet başlıklarının açılımından oluşan ana felsefenin günümüzdeki karşılığı da ilk günden farklı değil.
Eserleriyle çokluk içinde birliği, birlik içinde de çokluğu görmeyi, sanattan sanatkarı göstermeyi sağlayan Mevlana’nın yorumları tevhidi ve kainattaki nizamı zihinlere nakşediyor.
Dolayısıyla bu bilinçle eda edilecek olan 750. Vuslat Yıl Dönümü şehrimizden dünyaya yapılan bir barış çağrısı olacaktır.
Gazze’de insanlığın masumiyet ve adaletin yok edildiği günümüz dünyasında barış çağrılarına kulak tıkayıp savaşa devam eden ve ateşe körükle giden devletlerin varlığı sonsuza dek hafızalardan silinmeyecektir.
Hiçbir dünya ülkesinin etkili olamadığı terör devleti ve yardakçılarının yaptıkları hiçbir felsefeyle uyuşmazken teselli o katiller için cehennemde daha çok yerin olduğudur.
Gerek Mevlâna yılı gerekse de 750. Vuslat yıldönümünün yaydığı mesajın anlaşılması umudu insanlığın en büyük beklentisidir.
***
Şebiarus verdiği mesaj ve yaydığı uhreviyetinin ötesinde şehrimize de büyük canlılık getiriyor. Özellikle ekonomik getirisi ile büyük bir katma değer sağlayacak olan Şebiarus ’un yoğunluğunu hafta sonu şehir trafiğinde de görmek mümkün oldu. Şehir merkezinin yanı sıra çevreyollarında da yaşanan trafik yoğunluğu şehre canlılık getirmiş olsa da, bilinçsiz ve kuralsız sürücüler ister istemez misafirlerimize zor anlar yaşattı. Dolayısıyla Şebiarus ile birlikte şehrin canlılığı ve ruhu yeniden hayat buldu diyebilirim.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.