Konya
°C
Yeni Meram

KUL HAKKINA GİRİLMESİN!

KUL HAKKINA GİRİLMESİN!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.12.2022 01:39
04.12.2022 14:46
0
1639
ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından TOKİ eliyle hayata geçirilen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan “İlk Evim” projesinin kura çekim heyecanı Konya merkez için hafta sonu yaşandı.
TOKİ’nin Konya merkezde (Selçuklu, Meram, Karatay) yapacağı 2 bin 891 konut için asil ve 145 yedek kura çekimi merak ve heyecana sahne olurken bir sonraki gün de aynı heyecanı Ereğli 350, Beyşehir 300, Akşehir 350 ve Karapınar 200 asil kura çekimi ile yaşadı. Öncelikle kurada ismi çıkan hak sahiplerine hayırlı uğurlu olsun dileklerimi iletiyorum.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle hayata geçirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül’de açıkladığı “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesine toplam 8 milyon vatandaş başvuru yaptı. Ancak bu başvuruların içerisinden 5 milyon 135 bin 324 vatandaşın başvurusu geçerli oldu. 81 ilde 2+1 ve 3+1 planında yapılacak konutlar için Konya’dan 160 bin 905 vatandaş başvuruda bulundu. En çok ilginin gençlerden geldiği projede şehit yakını, gazi ve engelliler de unutulmayarak hak tanındı.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan bu proje gerçekten vatandaşın refahı için önemli bir proje ancak aslına uygun olarak kullanıldığı ve değerlendirildiği şekilde olursa tabi.
Hafta sonu kura çekilişlerini zaman zaman takip ettiğim için şunu çok açık yüreklilikle belirtmek isterim ki, katılımcı vatandaşlarda inanılmaz bir heyecan ve sevinç oluşturdu. Her ne kadar ismi çıkmadığı için sitem edenler olsa da bunun kısmet işi olduğunu unutmamak gerekiyor. Sonuçta kura, noter öncülüğü ve gözlemi ile gerçekleşiyor. Ancak bu sitemler şunu gösteriyor ki, bu tür projelerin daha fazla olması, devlet öncülüğünde gerçekleşmesi toplum üzerinde ciddi bir gereksinim olarak görülüyor. Bu nedenle ilgili makamlar bu tür projelerin devamını getirmek için de gerekli çalışmaları yapacaktır diye düşünüyorum. Tabi burada şunun altını özellikle çizmek istiyorum.
Bu tür projelerin aslına uygun değerlendirilmesi önemli bir esastır. Yani bu projede kazanan vatandaş olmalı, "çantacı" diye adlandırılan kesim olmamalı. Bunu gerçekleştirecek ve fırsat vermeyecek olan da hiç şüphesiz vatandaşın ta kendisidir. Yani kura kendisine çıkmış vatandaş iki üç kuruşun hesabı ile kendine tanınan hakkı zayi etmemelidir. Benim kanaatim bu hakkın o şekilde değerlendirilmesi, kul hakkına girmekten başka bir şey değildir. Bu nedenle aman dikkat kul hakkına girilmesin. Tabi bu benim düşüncem, bunu da belirteyim.
O nedenle hak sahiplerini tekrar tebrik ediyor hayırlı olmasını diliyorum.
***
Kul hakkından mevzumuz açılmışken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay yapılan son Kabine toplantısında dikkat çektiği ve açıklama yaptığı marketlerdeki fiyat artışları konusunda da birkaç şey söylemek gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28/11/2022 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Enflasyonun yılbaşından itibaren ciddi bir düşüş sürecine gireceği bir dönemin eşiğindeyiz. Tam da bu kritik günlerde zincir marketlerde satılan kimi ürünlerin fiyatlarının mukayesesi üzerinden yeni bir kampanyanın alevlendirildiğini ne yazık ki görüyoruz. Bu çerçevede ortaya konan ithamlar Ticaret Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Elbette her iddia doğru çıkmamaktadır, ancak kamuoyunda huzursuzluğa yol açan her rahatsızlığın üzerine gitmek bizim vazifemizdir. Ticaret Bakanlığımız bu çerçevede yaptığı hazırlıklar doğrultusunda önümüzdeki günlerde yeni uygulamaları devreye alacaktır. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır ve metanet bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Elbette konuyla ilgili olarak gerekli denetimler yapılmaya başlanacaktır ancak bunun bir adımı mıdır ya da normal yapılan denetimlerin bir gerekliliği midir tam bilmemekle birlikte önceki gün Ağrı Belediyesi zabıta ekiplerince yapılan denetim sonucu 5 marketin mühürlendiği haberi gündeme düştü. Zincir marketlerden birine ait olduğu ifade edilen mühürlenen marketlerin gramaj, raf-kasa fiyatları uygunluğu, hijyen ve düzen, son kullanma tarihi kontrolü, fahiş fiyat ve stokçuluğun denetlenmesi gibi konulardan geçemediği ve mühürlenmesi diğer marketler içinde örnek olacaktır. Her ne olursa olsun illaki denetlemeye tabi olmadan gerekli adımların market yöneticileri tarafından atılmasının kul hakkını gözetmelerinin kendi menfaatlerine olacağı düşüncesiyle kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.