Konya
°C
Yeni Meram

Konya Günleri'nden Türk Dünyası'na!..

Konya Günleri'nden Türk Dünyası'na!..- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.06.2022 01:51
12.06.2022 16:29
0
1925
ABONE OL

Geçen hafta düzenlenen bir programla önce Ankara’da gerçekleşen Konya Günleri'ne ardından İstanbul’da yapılan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın yeniden Başkan seçildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 6. Olağan Genel Kurulu'na katıldık.
Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen ve tek adayla gidilen genel kurulda Birliğe Başkan seçilen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı yürekten tebrik ediyor bundan sonraki çalışmalarında yolunun açık olmasını diliyorum.
Konya, şehir olarak son yıllarda düzenlendiği etkinliklerle güzel işlere imza atarken bu etkinlikleri Konya sınırları dışına taşıması ayrı bir değer kazandırıyor. Konya tarihinin, kültürünün, sanatının, lezzetlerinin ve değerlerinin Konya dışında da görülüp beğenilmesi adına yapılan çalışmalardan biri olan ve Başkent Millet Bahçesi'nde gerçekleşen Konya Günleri Ankaralıların yoğun ilgisi ve ziyareti ile dün sona erdi. Her ne kadar cumartesi günü yağan yağmur etkilemiş olsa da dünkü ziyaretler açığı kapamış oldu.
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen Konya Günleri'nde elbette göze çarpan eksiklikler oldu ancak bu eksiklikler zaman içinde giderilip eksiksiz hale gelebilecek türden diye düşünüyorum. Şehrimizin markalaşmış ürünlerinin tanıtılması elbette çok önemli ancak bu tanıtımları yaparken görsel şovların akıllarda daha kalıcı bir etki bıraktığı kanısındayım. 16 ilçe belediyesi, 21 kamu kuruluşu, 32 gıda sektöründen Konyalı esnaf, 12 sanayi firması, 4 üniversite ve 5 odalar birliği olmak üzere toplam 90 sektörün katılım sağladığı Konya Günleri'nde Büyükşehir Belediyesinin emek ve katkısı ile Konya’nın tek vücut olduğunun en güzel göstergesi oldu. Etli ekmekten düğün pilavına, âşık atışmalarından Bozkır kaşık havasına, leblebiden çileğe, tahinden pekmeze, şekerden lokuma, Konyaspor'dan Bilgehane etkinliğine, Tatlıcı Servet'in kıvrım tatlısından ata tohumu bulgura kadar daha ismini sayamadığım birçok güzellik ziyaretçilere sunuldu. Zaten açılış programı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin yanı sıra milletvekilleri ve Ankara’da görev yapan bürokratların katılımı ile adete gövde gösterisine dönüştü.
Kısacası Konya Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri ile ilçe belediyeleri, kamu kuruluşları, gıda sektöründen Konyalı esnaflar, sanayi firmaları, üniversiteler ve odalar birliğinin yer aldığı stantlar minyatür bir Konya oluşturdu. Çocuklar ve gençler için oluşturulan oyun ve etkinlik alanları ise Konya’nın farkını ortaya koydu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bundan sonraki günlere şehrimizden farklılıklar oluşturmayı amaçlayan firmaların katılımının şehrimize artı bir güzellik katacağını vurgulayarak her şeyin para olmadığının altını çiziyorum….
***
Ankara'nın sonrasında İstanbul'da, başta şehrimiz ve ülkemiz adına bizleri gururlandıran önemli bir program oldu. Gururlandıran diyorum çünkü katılım sağladığımız Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 6. Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Uğur İbrahim Altay’a gösterilen ilgi bizleri gururlandırdı.
Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla gerçekleşen genel kurulda katılımcıların Uğur Başkan ile birlikte Konya’yı ifade etmesi bence en önemli ve etkili lansmandır.
Şöyle ki, 2000 yılında Bakü'de gerçekleşen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Toplantısı'nda fikir olarak ortaya atılan ve 12 Kasım 2003'te fikirden fiile, eyleme dönüşen Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin bugün 30 farklı ülkeden 1200'ün üzerinde belediye ile çalışmalarını sürdürmesi ve böyle bir güce şehrimiz başkanının başkanlık etmesi önemlidir.
Bugün yerel yönetimlerin dünya bazında önemli etkisini göz ardı etmeden, olaya sadece siyasi değil ekonomik olarak da bakarak değerlendirmek lazım. 20 yıl öncesine gidildiğinde bu güç, ekonomik katkılarını kendi öz “TÜRK” dünyasından uzakta değerlendirirken bundan sonra o ekonomik güç yabancıya değil kendi özümüze dönmüş olması gelecek yüzyılların güvencesi olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle Türk Dünyası Belediyeler Birliği siyasal ve ekonomik gücüyle birlikteliğin en önemli nişanesi olacaktır. Sonuçta küresel güçlerin coğrafyaları parçalayarak yönetme stratejilerinin karşısına birlikte olmak ve dayanışma stratejisini koymak yenidünya düzeninde önemli bir rol oynayacaktır.
Böyle bir gücün başında olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibinin Allah yardımcısı olsun. Alacakları ve uygulayacakları kararların dünyamıza hayırlar getirmesini diliyor şehrimize yeniden kazandırdığı bu gurur için teşekkür ediyorum.
Bir teşekkür de bu programlarda emeği olan Büyükşehir Belediyemiz ile kıymetli Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bilgiç ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cemil Anıl Doğan kardeşim ve değerli ekibine.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.