Konya
°C
Yeni Meram

İNSAN HAKLARI!

İNSAN HAKLARI- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.09.2023 01:22
01.09.2023 13:40
0
2261
ABONE OL

İnsanlık hakları çok önemli bir konudur göz ardı edilemez edilmesi mümkün değildir. Fani dünyada yaşayan bütün insanlar bu önemli konuyu riayet etse dünyamız çok güzelleşir. Harp kavga falan olmaz ama gel gör ki işler öyle gitmiyor. Dünyada insanlar birbirini öldürmekle meşgul. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin en önemli ilkeleri şunlardır:
.Bütün insanlar hür ve haklar bakımından eşit olarak doğarlar. Birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti içinde yaşarlar.
. Hiç kimse işkenceye, zulme, haysiyet kırıcı ceza ve muamelelere tabi tutulamaz, kölelik veya kulluk altında tutulamaz.
.Yaşama, hürriyet ve kişilik cemiyette kadın erkek her ferdin hakkıdır.
Yukarıda belirtildiği üzere insan hakları, çok önem arz eder. Aynı toplum içinde yaşıyorsak her insan haklarını bilmeli ve bunu uygulamalıdır ki dünyamız daha yaşanır hale gelsin.
Bakın yüce peygamberimiz bu konu hakkında veda hutbesinde şunları söylemekte:
“Ey insanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise ; bu şehriniz (Mekke ) nasıl mübarek bir şehir ise , canlarınız mallarınız, namuslarınız da öylece mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.
Ashabım! Kimin yanında bir emanet var ise onu sahibine versin. Kadınların haklarınız gözetmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanızı tavsiye ederim. Siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız. Sizin kadınlar üzerinde onlarında sizin üzerinizde hakları vardır.”
Diyerek yüce peygamber efendimiz de insan hakları üzerinde durmuştur. Siyahı-beyazı, amiri-memuru, zengini, fakiri, hepimiz aynı toplumda yaşayıp aynı hakları gözetiyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.