Konya
°C
Yeni Meram

Haziran, yaraların sarıldığı ay olsun

Haziran, yaraların sarıldığı ay olsun

A+
A-
31.05.2021 01:06
30.05.2021 12:29
0
2000
ABONE OL

Daha geçen hafta yazdığım yazıda tarım fuarının normalleşmenin en önemli adımı olduğunu yazmış bunun diğer sektörler için de bir başlangıç olması gerektiğine vurgu yapmıştım.


Ancak gelin görün ki, tarım fuarı katılımcı firmaların (mantıklı) talebi ile ertelenerek 2022 yılında gerçekleşmesi yönünde istişarelere başlandı.


Şimdi tam kapanmanın ardından kısmen normalleşen yaşamın, 1 Haziran itibari ile daha fazla normalleşerek sıkıntı ve sorun içinde olan sektörlerin de rahatlamaları sağlanmalıdır.


Dahası haziran ayı ağır yaralanan ve can çekişen sektörlerin merhemi ve yaralarını sarmaya başladıkları ay olsun.
Çünkü bu elzemdir. Her ne kadar hükümetin bu sektörlere kısmı desteği olsa da bu desteklerin yara saracak türden olamayacağı aşikardır. Bu nedenle kısıtlamaların gevşetilmesi ve yaşamın normale dönmesi gerekiyor.


Bugün ülkemizin dışına baktığımızda bizden daha sıkıntılı olan ülkelerin tam normalleşmeye geçtiğini görebiliyoruz. Bizim vazgeçilmez tedbirimiz olan "maske, mesafe ve hijyen"i birçok ülke artık gündeminden kaldırmış, yaşamı hiçbir şey olmamışçasına normale çevirmeye başlamış durumda.


Hatta değişik varyantların ortaya çıktığı ülkelerde dahi, bırakın ekstra tedbirleri normal tedbirler dahi işlenmemekle birlikte günlük yaşamda herhangi bir önlem görülmüyor.


Bugün ülke olarak bizim aldığımız ve uyguladığımız tedbirler virüste "güvenilir ülke" hedefi ile gerçekleşmiş olsa da dünya listelerinde hala riskli olarak görülmekte ve turizmde bu anlamda kayıplar yaşamaktayız.


Yani biz ülke olarak ne kadar dikkat edersek edelim, bu bir takdiri değil daha çok tedirginliği artırıyor. İşte bu nedenle artık belirli düşüş rakamlarının yaşandığı korona listelerinde normalleşmenin gerçekleşmesi, psikolojik ve sosyolojik önemli katkılar sağlayacaktır.
Artık herkes ve her kesimin tedbirler konusunda yapılması gerekenlerin bilincinde olduğunu düşünüyorum. Bugün insanını korumak devletin görevi olsa da, insanların da kendilerini korumanın bilincinde olması şarttır. Bunun için de yaşamı kısıtlamadan devamını sağlamak önemli bir faktördür.


1 Haziran itibari ile gerekli esneklikler yapılarak özellikle yeme-içme sektörü başta olmak üzere birçok sektörün önü açılmalı, iç pazarda büyük bir katma değeri olan bu sektörlerin işleyişlerinde belirli kolaylıkların sağlanmalıdır.


Bunların dışında düğün ve nişanların da başlaması, salonların faaliyete geçmesi önemli bir katkı olacak. Mesafe tedbiri kapsamında değerlendirme yapılıyorsa şayet; bugün caddede, sokakta, toplu taşımada ne derece uyuluyorsa eminim salonlarda daha dikkatli uyulacaktır. Onun için haziran esnekliklerin uygulandığı ay olsun diye tekrar ifade ediyorum.


İşte o zaman bugün verilen hibe desteklerinden daha önemli bir katkı sağlanmış olacak diye düşünüyorum. Çünkü sektör temsilcileri ile yaptığım görüşmelerde dertleri dinlemek yetmiyor. Çoğu kirasını, borcunu ödemek için kaynaklarını tüketirken bir kısmı ise meşhur "harmana" sözü ile umudunu normalleşme tarihine taşıyor.


Elbette bunları ifade ederken tedbiri göz ardı edelim demiyorum, elbette tedbirler uygulansın ancak bunda işletmelerin sorumluluğu kadar vatandaşların da sorumluluğu olduğunu göz ardı etmeyelim.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.