Konya
°C
Yeni Meram

GÜLÜMSEYEN YATIRIMLAR

GÜLÜMSEYEN YATIRIMLAR- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.07.2023 01:36
09.07.2023 13:48
0
1358
ABONE OL

Devletin en önemli yerel kurumları belediyelerdir. Belediyeler insanın doğumundan ölümüne kadar yöre halkına, vatandaşına hizmetle mükelleftir. Halkla birebir temas halindedir. Aklına gelen ya da gelmeyen yüzlerce iş, belediyeler tarafından dert edinilir ve çözülür.
Vatandaşa hizmet noktasında yapılacak işler yerine göre hizmet olur, proje olur, programlanır ve yapılır. Geçmişe göre de belediyelerimizin imkanları katbekat artmış vaziyettedir. Rahmetli Turgut Özal döneminde belediyelere bütçe gelirlerinden ayrılan pay artırılmıştır. Kendisi belediye başkanlığından gelen Sayın Cumhurbaşkanımız döneminde de zirveye ulaşmıştır.
Belediyeler yasalar önünde -teşbihte hata olmasın- yerel bir özerk Cumhuriyet'tir. Aldığı kararlardan bazıları hükümetin onayına sunulsa da tabiri caizse kendi göbeğini kendisi keser. Bütçesi vardır, meclisinde onaylar. İmar planı ve tadilatı yapma yetkisi vardır. Örnekleri uzatabiliriz. Merkezden hisse gelirlerinden aldığı paylar ile kendi harekat kabiliyetlerine göre oluşan mali manevralar sayesinde hizmet yürütülür. Hulasa, eskiden imkanı olmadığı için arada bir kapı numaralarını değiştirip mali imkan sağlayan 50 yıl önceki belediyeler tarih olmuşlardır.
Ancak belediyelere sağlanan tüm bu imkanlara rağmen tabiri caizse batakta olan belediyeler de vardır. Bunların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Lüzumsuz ve medyatik yatırımlar, adama göre iş uygulamaları, kadroları ihtiyaç olmadığı halde şişirmek, yatırımları öz kaynaklar ile değil, kredi kullanarak yapmak ve rantabl olmayan yüzlerce uygulama. Bu sefer belediye imkanları tersine dönerek eksi manada kartopu gibi büyüyerek hareket ediyor. Nereye kadar, duvara toslayana kadar. Kötü tarafı da şu olsa gerek. İdare yalnız uygulamaları için hesaba çekilmiyor ki! Yetki var, sorgulama yok gibi.
Hamdolsun bizler imkanlarını iyi kullanan, kendi içinde rekabet halinde olup ülkemizde de örnek gösterilen bir yerel yönetim topraklarında yaşıyoruz. Ülkenin başına gelen felaketlerde de yükün altına omuz veren belediyelerin sınırlarında hayatımızı devam ettiriyoruz. Sel felaketi olur Konya belediyeleri, deprem felaketi olur Konya belediyeleri seferber.
Zira şu mantıkla yaklaşılıyor ve doğru da... Felaket bölgeleri de Konya mücavir alanı içerisinde. Güçlerimizi birleştirmeliyiz. Onun için KOSKİ Hatay'da, ilçe belediyelerimiz de Hatay'ın ilçelerinde temizlik yapıyor.
Rutin belediyecilik hizmetleri belli. Yol, su, kanalizasyon, denetim, ruhsat, imar vs. vs. Uzar gider. Aslolan rutinin dışına çıkmak. Vatandaşı yeni yatırımlarla buluşturmak ve hayatlarını kolaylaştırmak. Nasıl mı? Yurtta olmayan veya istenilen yatırımlar yapacaksınız. Kelebek Bahçesi, otizmli bireyler için hizmet, hasta yakınlarına hasta bakım evi, yüzme havuzları, mesleki eğitim merkezleri, taziye evleri vs. vs. Bu hizmetler de uzar gider.
Son günlerde belediyelerimizin yatırımları daha bir güzel mi gülüyor ne! Karatay, Meram, Karapınar ve Güneysınır belediyelerimizin uyguladığı lavanta bahçeleri modeli. Cuma günü Karatay ve Meram belediyelerimizin rutinin dışına çıkan hizmetlerinden lavanta bahçelerinin açılış günleri toplantısı ve açılışı vardı. Daha önceleri yüz bin metrekarelik alanda lavanta yetiştiren Karatay Belediyesi hızını alamamış, alanı iki kat daha artırmış. Onunla da yetinmemiş yanına temaşa için bir de gül bahçesi konduruvermiş.
Değişim böyle olur yarenler. Birilerinin yapmaya çalışıp da beceremediği değişim böyle olur. Karaaslan ve Saracoğlu mahallelerinde eskiden tezek kokuları hakimken şimdilerde lavanta ve gül kokuları hakim. Değişim bu işte. Birilerinin uğraştığı sen git ben geleyim değişimi değil. Siyasete girdik yine galiba...
Konyalıya hizmet eden ve şehrimizi ülke ve dünya çağında markalaştıran her türlü yatırım desteklenmelidir. Belediyelerimizi tebrik ediyoruz. Bütün eserleri bir nakış benzeri işleyen belediye çalışanlarına da minnettarız. Bütün bu çalışmalarda yüzüne, kirpiğine toz konan personelden helallik istiyoruz.
Daha ilerisini, en ilerisini görmek büyüklerimizin işi, görevi. Aslında Konya ile özdeşleşmiş yıldız bitkisi. Devasa, rengarenk, çeşit çeşit bir yıldız bahçesi Konya'mıza da yakışır sanki?
Bir de hayal proje. Mavi Tünel'den gelen su ile beslenecek olan Karatay'ın Aslım bölgesine bir yapay gölet ve etrafının piknik bahçesi olarak değerlendirilmesi. Bir gün o da olur inşallah.
Konya için taş üstüne koyandan Allah razı olsun. Bütün teşkilat mensuplarına ve belediye başkanlarına teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.