Konya
°C
Yeni Meram

GIDA HİJYENİ

GIDA HİJYENİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.04.2022 01:20
19.04.2022 16:22
1
1830
ABONE OL


Ülke nüfusumuzun hızlı bir şekilde artması salgın hastalıkların yoğun olarak yaşandığı günümüzde insan sağlığı için GIDA HİJENİ çok önemlidir.
Gıda maddelerinin, depolanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi ve satışa sunulması aşamalarında fare pisliği, böcek, vb haşerelerden ve haşere ilaçlarından mikroorganizma ve parazitlerin oluşturabileceği zararlardan korunması sağlanmalıdır. İnsan sağlığı ve gıda güvenliği için bunlara dikkat etmeliyiz.
Gıda güvenilirliğinin sağlanması için, dikkat etmemiz gerekenler basitçe;
• İşyerinin temiz tutulması düzenli olarak temizlenmesi özellikle Tavan, Duvar, Zemin, Pencere ve Kapıların örümcek ve benzeri haşerelerin kirletmesine karşılık biyosidal mücadelenin yapılmasının sağlanması.
• Çalışan personelin kişisel sağlık bilgisi kurallarına uymasının zorunlu olması
• Gıdaların soğuk zincirde, saklanması ve depolanması
• Çapraz bulaşmalara dikkat edilmesi
• İşyerlerindeki gıda ve gıda ile temasta bulunan kimyasal maddelere dikkat edilmesi
• Havalandırma sistemleri (klima, aspiratör vb.) gıdaların üzerine doğrudan hava vermeyecek şekilde uygun yerlere yerleştirilmesine dikkat edilmesi.
• Gıdaların görüntüsünü değiştiren renk verip taze göstermek amacıyla aydınlatan lambalar kullanılmamalıdır.
• Günlük olarak yerleri paspasla silmek, kullanılan tezgâhları ve araç-gereçleri yıkamak çöpleri düzenli ortamdan uzak tutmak.
• Gıda maddelerinin hazırlandığı ve satışa sunulduğu ortamlarda, canlı hayvanların bulunmamasına dikkat edilmesi özelikle kıl tüy bulaşmasına engel olunmalıdır.
İşyerlerinde ve çalışma alanlarında pencerelerde ve kapılarda içeriye zararlı veya kirlerin girişini önleyecek şekilde havalandırma düzeneğinin sağlanması gerekir.
İşyerlerinin ve çalışanların el vücut saç sakal vs temizliğine dikkat edilmemesi, alet-ekipman ve yüzey temizliğinin yeterince yapılmaması gıda hijyeninin bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle Ramazan ayında yaptırdığımız yumurtalı pideler kullanılan yumurtalar susamlar saklama koşulları ve ustaların kişisel bakımları maalesef çok kötü denetimler evrak üzerinde olmamalı uygulama ve MESLEKİ EGİTİMLER zorunlu olmalı. MESLEKİ EGİTİMLER tüm gıda çalışanları için olmalıdır.
Sağlık Bakanlığından onaylı kimyasal ürünlerle temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
Mesleki yeterlilik biyosidal mesul müdürlük eğitiminden öğrendiklerimi kısaca sizlerle paylaşmak istedim faydalı olabilmişsem ne mutlu bana sağlıklı günler dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Ramazan Acar
    2022-04-22 22:17:01
    Periyodik meslek içi eğitim olmalı ve bu meslek odaları tarafında bir görev olarak aksatılmadan yapılması hem mesleğin geleceğine hemde ülkemizin ilerlemesine katkı sağlayacaktır.