Konya
°C
Yeni Meram

Geçmiş haftanın gündemi

Geçmiş haftanın gündemi- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.07.2021 01:09
04.07.2021 11:27
0
2125
ABONE OL

28 Haziran 3 Temmuz arasında yine hareketli bir haftayı geride bıraktık. Hangi program olursa olsun içerisinde biraz ekonomi kokuyor olmasın.

Yüklüce bir meblağ ile Uruguay'a kaçan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. Teslim olurken de korkusundan olsa gerek bir dizi çocuksu isteklerde bulundu. Sonuç olarak "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "dolandırıcılık" gibi çeşitli suçlardan 75 bin 260 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan ve kırmızı bültenle aranan Çiftlik Bank davası sanığı Mehmet Aydın, Türkiye'ye getirildi ve artık Türk yargısına emanet.

Ülke insanımız kar oranı yüksek olan yatırımlara karşı hep duyarlı. Önceleri sözde yatırımcı holdinglere kaptırılan paralar, Alman bankalarından yüzde 3-5 faizle alınan krediler, farklı holdinglere yüzde 11-25 arası kâr payı adı altında yatırılmadı mı? Sonraları da alınamayan paralar, mağduriyetler vs. vs.

Daha sonra Banker Kastelli Olayı ve İmar Bankasından iç edilen 8 buçuk milyar dolar. Kendinize ders çıkarmasını bir öğrensek...”Tosuncuk” milletin kanına girdiği dönemlerde, yatırım amaçlı görüşmelerde bulundu. Ne garip tecellidir ki, çiftlik kurma amaçlı Konya'da “Tosuncuk” ile görüşen değerli bir belediye başkanımız yatırımın bir başka beldeye kaymaması için sevgili “Tosuncuk” ile görüştüğünü dahi herkesten gizliyordu. Sonu fiyasko!

Ne kadar iyi niyetli bir milletiz. Dolayısı ile yapılanları -gönlümüz razı gelmiyor ama- hak ediyoruz. Son konuşulan “Tosuncuk” ülkeden kaçırdığı paraları Bitcoin'e yatırmış: Bitcoin'den 10 kat para kazanmış. Dolayısıyla mudilerin paralarının hepsini ödeyecekmiş. Banker Kastelli’nin ve holdinglerin ödediği gibi, Aman Allah'ım! Bitcoin'den 10 kat para kazanan, şu anda yatırdığı paranın altına düşmedi mi? Düştü, pekâlâ tosuncuk nasıl 10 kat para kazandı? Çok kazanmanın derdine düşen bazı hemşerilerimizin Bitcoin'den önce kazanır gibi olup sonradan milyonlarca doları kaybettiğini müşahede ettik. Aslolan üretim ve helalinden alın terinden kazanmak.

Bir diğer konu finansal kiralama faktöring, finansman ve tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınması kararı ile intibak şartlarını sağlamayan 21 şirket tasfiye edildi. Faizsiz sistemle ev sahibi olmayı amaçlayan insanımızın uğrak yeri olan başında farklı isimler olan genellikle ...”evim”li isimlerden 35 tane şirket kurulmuş. Yapılan denetimlerde yükümlülüklerini yerine getirmeleri için bu şirketleri süre verildi ancak sorumsuzluklarının bedelini tasfiye edilerek ödediler. Kaldı ki geriye kalan 14 şirketin 8'i de iradi tasfiyeye yönlendirildi. Bütün şehirlerin en ana arter caddelerinde iş yeri kiralayan bu şirketler, hem çalışanlarını hem de buraya sermaye verenleri mağdur edecek gibi görünüyor. Kayyum atanacak ve alacaklıların ödemeleri şirketlerin kayyumlarınca ödenecek. Pekala kaynak yoksa? Bir diğer yönü de bütün şehirlerde organize olan ve şube açan bu şirketlerin çalışanları işsiz kaldı, hiçbir suçları da yok ki.

Gündemin en sıcak konusu da elektrik, doğalgaz ve LPG'ye yapılan zamlar. Eskiler yumuşatarak “fiyat ayarlaması” derlerdi. Elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde, 12 ve LPG’ye 50- 60 kuruş arası zam geldi. Toplumun farklı kesimleri ve özellikle de tarımda çalışan kesimin büyük tepkisine neden oldu bu zamlar. Enflasyonu tetikleyen belli başlı bu kalemlerdeki artışlar fiyatları en az bu oranda artıracaktır. Konya’mızın damadı Hazine Bakanımız Sayın Lütfi Elvan Bey'in ifadesini aynen verelim. “En büyük problemimiz yüksek enflasyon, bunu halletmemiz lazım.” Ana materyallere yapılan bu zamlar enflasyonun belirlenmesindeki anlayamadığımız kriter ve değerleri, umarız etkilemeyecektir. Etkilemesi muhakkak olan bu zamlar, enflasyonu da azdıracaktır.

Son değineceğimiz konu da kamuda tasarrufa gidilmesi. Makam araçları, toplantılar, ikramlar vb. konuları kapsamıyor bu tasarruf. Kitap, broşür basımı ve gazete alınması tasarruf tedbirleri kapsamında yasaklandı. Belli ki bazı belediyelerin diyetini ödemek için bir takım basın ve medya kuruluşlarına kaynak aktarmasının önüne geçmeye yönelik bir uygulama. Peki usulünce toplumu bilgilendirme görevini yerine getiren medyanın suçu ne? “Kurunun yanında yaş da yanıyor.” İktidarın daha duyarlı hareket etmesinde fayda var. Bir taraftan zamlar diğer yandan erken ve araştırmadan alınan kararlar...
Allah sonumuzu hayır eylesin.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.