Konya
°C
Yeni Meram

Dünyaya açılan kapıda muhteşem davet

Dünyaya açılan kapıda muhteşem davet- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.10.2023 00:53
01.10.2023 15:01
0
1677
ABONE OL

Ülkemizin dünyaya açılan kapısı konumundaki İstanbul, hafta sonu muhteşem bir davete ev sahipliği yaptı. Bu ev sahipliğini de öyle bir yerde yaptı ki, dünyanın yakından bildiği bir mekânda konuklarını ağırladı. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi önündeki tarihi Sultanahmet Meydanı, bu zamana kadar birçok organizasyona, programa şahitlik etmiştir.
Ancak hafta sonu düzenlenen organizasyon, belki de tarihte ilk ve son olabilecek bir programdı. Çünkü yaklaşık 750 semazenin katılımıyla gerçekleşen Sema Ayin-i Şerifi, edindiğim bilgilere göre ilk kez düzenleniyor. Mistik Müzik Festivali kapsamında Mevlana Meydanı'nda 250 semazenle gerçekleşen etkinlik sonrası bu program acayip bir merak uyandırdı.
Bu kapsamda biz de Konya’dan bir heyetle bu özel ana şahitlik etmek için orada bulunduk. Bu yılın Mevlâna Yılı olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Hz. Mevlana’nın vuslatının 750’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi önündeki tarihi Sultanahmet Meydanı’nda yurt içinden ve yurt dışından 750 semazenin katılımıyla gerçekleşen Sema Ayin-i Şerifi Mevlana’nın ‘gel’ felsefesinin açık daveti oldu.
Mekân Sultanahmet Meydanı olunca birçok yabancı turist bu özel anı izlemek için birbiriyle yarıştı. Hayatında ilk kez sema gören ve Sema Ayin-i Şerifi izleyen yabancıların etkilenmesi ve bir dakika dahi olsun ortamdan kendilerini koparamamış olmaları, mesajın yerine ulaştığının göstergesi oldu.
Bir yanında Ayasofya diğer yanda Sultanahmet Camii olunca uhreviyetin seviyesi hayli fazla oldu. Durum böyle olunca da Mevlâna ve Konya mesajı daha bir bütünlük kazanmış oldu. Program öncesi ve sonrası sohbet ederek yaptıkları ve yapacaklarını paylaşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, böyle etkinliklerin devam edeceğini ifade etti.
Mevlâna felsefesinin yanı sıra şehrimizin tarihini ve kültürünü de anlatmak için büyük bir önem kazanan bu tür programlar her ne kadar zaman zaman yapılıyor olsa da böyle kapsamlı olması ve doğru yerde yapılması, her zaman olumlu geri dönüşleri yaşamıştır.
Özellikle büyükşehirlerde gerçekleşen şehir günleri, yerli turistler için düzenlenen organizasyonlardan öte gitmiyor. Ama böylesi büyük kapsamlı bir etkinlik tüm dünyanın ilgi ve alakasını şehrimize çekecektir. Başkan Altay’ın İstanbul’daki gayreti bunu gerçekleştirmek içindi. Her ne kadar mekân sahibi İstanbul olsa da ev sahibi konumundaki Uğur İbrahim Altay ve ekibi organizasyonun eksiksiz olması için ellerinden geleni yaptılar. Ben emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere ekibine teşekkür ediyorum. Umudum böylesi programların amacına ulaşması ve şehre katkısıdır.
Bu katkıyı görmek hem şehre hem de şehrin geleceğini kazandıracaktır.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.