Konya
°C
Yeni Meram

DİJİTALE UYALIM AMA !..

DİJİTALE UYALIM AMA !..-Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.03.2021 01:40
07.03.2021 14:13
0
1892
ABONE OL

"Gelecek zaman" ibaresinin kullanıldığı ancak zamanından erken başlayan, hızlı değişimin yaşandığı mecra olan internet, akıllara durgunluk verircesine her geçen gün yeniliklerle karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Birçok alanda etkin şekilde kullanılan internet, habercilik anlamında da sayısız site ile karşımıza çıkıyor. Merdiven altı denilen sitelerden kurumsal sitelere kadar birçok link hemen hemen tüm haberlerden kesitler sunuyor. Doğru, dürüst ve gerçek haberleri takipçilerine yansıtanların yanı sıra yalan yanlış, aslı olmayan, sırf daha fazla "tık" alsın düşüncesiyle hazırlanan haberlerin de farklı sitelerce sunulduğu bir alanda doğruyu yanlışı ayırt etmek oldukça zor hale gelebiliyor.

İşte tam burada takipçiler, okuyucular, yani siz kıymetli okuyucularımızın seçimlerini kurumsal ve işi gerçekten habercilik olan bizlerden yana kullanmanız önem arz ediyor.

Millet olarak çok da okuyan, araştıran bir yanımız olmadığı gibi sadece haber başlıklarına bakıp geçmek gibi de bir alışkanlığımız var.

Ancak başlığın dahi büyük bir etki oluşturduğu mecrada seçiminizi, sorumluluğu olan sitelerden yana kullanmak sizlerin elinde. Burada bizler ne yapıyoruz peki, bizler yaptığımız her haberi kaynağı ile tabiri caizse “kılı kırk yararak” sayfamızda sizlerin beğenisine sunuyoruz. Haber seçimlerimizden doğru kaynaklara, farklı bakış açılarından özel sunumlara kadar mecradan geri düşmeden merakınızı gidermeye ve habere ulaşmanızı sağlamaya çalışıyoruz. Her gün yapacak çok yeni şeylerin olduğu bilinci ile kendimizi devamlı yeniliyoruz.

Konumuzla alakalı olarak geçen hafta Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) işbirliğiyle Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından şehrimizde resmi ilan yayınlama hakkına haiz gazetelere “Yerel Medyada İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” eğitimi verildi. Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç ve İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk’ün de katıldığı eğitimde İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel ve Doç. Dr. İsmail Çağlar internet haberciliği konusunda bilgilerini paylaştılar ve ardından katılımcılara sertifika verildi.

Ana akım medyanın kılcal damarlarını yerel basının oluşturduğunu söyleyen ve dijitalde yapılan habercilik ile yazılı basın arasındaki en önemli farkın yazılı basının yüz yılı aşkın süredir edindiği tecrübelerden damıttığı güven ve etik haber yapma refleksi olduğuna dikkat çeken BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, asıl dikkat edilmesi gereken noktaya vurgu yaptı.

Nedir o dikkat çekilen nokta ve takipçinin atladığı bölüm ?

Genel Müdür Yardımcısı Erkılınç’ın ifadesiyle, “Dijital habercilikte aslolan hızlı haber girişi ve tıklanma beklentisidir. Yazılı basın haber üzerinde düşünür, tashih yapar, haberin kaynağını ve doğruluğunu sorgular” işte, en önemli nokta burasıdır.

Yani haber ve bilgi kirliliğinin birbirine karıştığı dijital platformda her okur, haberler ile kirli bilgiler arasında kendi filtresini kendisi çalıştıracak. Tabii ki bunun en kısa yolu ise etik değerlere önem gösteren, haber sorumluluğu ve yeterliliği bulunan, kurumsallığı belli olan haber sitelerini tercih etmektir. Yani biz haberciler dijitale uyalım ama bu konuda en önemli tercih siz sevgili okuyucularımıza düşüyor. Çünkü biz bu anlamda üzerimize düşenin fazlasını yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

***

Gelelim şimdi Kovid-19 risk haritasına göre, “çok yüksek risk” kategorisindeki şehrimizdeki "mavi" mücadelesine.

Geçtiğimiz haftalarda haritadaki kırmızı rengi görünce telaşımız endişemiz her ne kadar artmış olsa da yapılacak mücadele ile rengi "mavi"ye çevirmenin zor olmadığı en azından bunu başaran şehirlerin varlığı ile görmüş olduk.

Gelin görün ki şehrimizde bu mücadelenin etkin bir şekilde yapılması için tek taraflı dikkat, fedakarlık yetmiyor. Cumartesi günü birçok kişi çarşıda pazarda haftaların acısını çıkartırcasına kendini dışarı attı. Parklar, bahçeler, caddeler inanılmaz dolu bir görüntü verdi. Bu durumda rengimizi mavi yapmak ne kadar başarılı olacak bilinmez ama şehrimizin yöneticilerinin, geçen hafta başlattığı yerinde incelemelere kesinlikle devam etmesi gerekiyor. Birçok esnafımızın "kırmızı" nedeniyle işletmelerini açamaması ve bunun devam edecek olması vicdani olarak rahat hareket edenlerin sorgulaması gereken en önemli konudur. Hep birlikte bu mücadelenin etkin şekilde uygulanması en büyük temennimdir.

Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.