Konya
°C
Yeni Meram

Coşku da Tepki de DİK duruşun eseri…

Coşku da Tepki de DİK duruşun eseri…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.10.2023 00:06
29.10.2023 15:14
1
2620
ABONE OL

Öncelikle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına kavuşmanın gururunu ve mutluluğunu hep birlikte yaşadığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutlamak istiyorum. İlimiz ülkemiz ve dünyanın dört bir yanında gerçekleşen kutlamalarla birlikte şanlı bayrağımızın her yerde dalgalanması ve donatılması en büyük gururumuz oldu. Şehrimizde gerçekleşen etkinliklerle de Cumhuriyetimiz büyük bir coşkuyla kutlandı. Ben tekrar tüm okurlarımızla birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor şehitlerimize rahmet gazilerimize sağlık diliyorum.
Geçtiğimiz hafta şehrimiz dünyanın birçok ülkesinden birçok belediye başkanı ve yöneticilerini ağırladı. Konya tarihinde ilk kez gerçekleşen böylesi geniş katılımlı program şehrimizin ve değerlerimizin de daha iyi bilinmesine ve görülmesine imkân sağlamış oldu.
Evet Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Dünya Konseyi geçtiğimiz hafta perşembe günü başlayıp hafta sonu düzenlenen son toplantı ile tamamlandı. Şehrin birçok bölgesinde asılan bayraklar yapılan duyurular ve otobüs tramvay duraklarındaki reklamlarla da görmüşsünüzdür yapılan toplantının önemini.
Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ve 50 ülkeden 400’e yakın yerel ve bölgesel yönetim temsilcisi ile yedi kıtadan konukların katıldığı UCLG Dünya Konseyinde UCLG’nin dönem başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay devralarak uluslararası anlamında önemli bir görevi üstlenmiş oldu. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ı bu önemli görevinden dolayı tebrik ediyor başarı ve kolaylıklar diliyorum.
Uluslararası olan ve üç gün süren UCLG Dünya Konseyi’nde; Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) toplantısı, UCLG Mali Yönetim Komitesi, UCLG Tüzük Komitesi, UCLG Avrasya Kurulu, UCLG Yönetim Kurulu ve UCLG Dünya Konseyi toplantıları ile Politika Tartışmaları gerçekleştirildi. Bizde basın olarak ikinci günü akşam oturumunun son bir saatine katılmış olduk. Dünyanın birçok ülkesinden birçok şehrinden Belediye Başkanlarını ve yetkilileri görmek ve ambiyansı hissetmek şehrimiz adına gurur verici oldu. Programın hazırlanmasında emeği geçenleri kutlamak gerekiyor. Gerçekten şunu net söylemek gerekiyor ki Konya artık tüm uluslararası programlara rahatlıkla ev sahipliği yapacak kapasitede. Nitekim konseyde yapılan konuşmaların sonunda şehrimize gelen övgüleri duymak bizleri ayrıca gururlandırdı. Tercümanlar aracılığı ile konuklarla ayaküstü yapılan sohbetlerdeki Konya övgü ve şaşkınlığı ise ayrı bir mutluluk verdi.
Şimdi geleyim böylesi önemli bir programda dünyaya verilen Gazze mesajına…
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konseyde Ana Tüzük Komitesi toplantısında konu hakkında detaylıca konuşmuş ve 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek dünya belediyelerine seslenmişti. Dikkat çeken bu konuşma sonrası konseyin ikinci gününde de çok net bir tepki geldi. Haberlerimizde de yer alan bu tepki UCLG Dünya Konseyi sırasında İsrail Yerel Yönetimler Birliği Dışişleri Dairesi Başkanı Shiri Steinhardt Sela'nın toplantıya online olarak bağlanması üzerine gerçekleşti. Bilindiği üzere UCLG Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve salonda bulunan farklı ülkelerdeki katılımcıların çoğunluğu bu bağlantı nedeniyle toplantıyı terk ederek İsrail’i protesto etti.
Ben konseyi takip etmek için içeriye girdiğim sırada Başkan Altay ve katılımcıların çoğunluğunun dışarı çıktığını gördüğümde ara verildiğini düşünerek dışarı çıktım. Ancak Başkan Altay’ın kapının önünde beklemesi ile olayın detayını öğrendim. İçeri tekrar girdiğimde az kişinin bulunduğu salonda İsrailli yetkilinin konuşmasını sürdürmesi nedeniyle bu olaya nasıl izin verildiği konusunda mini bir araştırma yaptım, ki haberimizin yayını sonrasında birçok kişi de olayı şov olarak değerlendirmiş veya niye izin verildiğini sorgulamış.
Şunun bilinmesini isterim ki Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) öyle herhangi bir program değil. Yani konuşmacılarını veya katılımcılarını keyfe keder siz belirleyemiyorsunuz. Yani şu olsun, bu olsun deme şansınız yok. Program aylar öncesinden planlanıp ona göre düzenleniyor. Ev sahibi ülke sadece ev sahipliği yapıyor. Program akışı ve içeriğe şartlar dışında müdahale edemiyor. O nedenle bağlantı yapılan kişilerin olsun olmasın kısmı tamamen UCLG yönetimine bağlı. İsrailli kişinin konuşması da konseye katılamayan diğer yetkililerin konuşması gibi değerlendiriliyor birlik yönetimince. Dolayısıyla Başkan Altay ve diğer ülke temsilcileri tepkisini, salonu terk etmek ve konuşmayı dinlemeyerek gerçekleşiyor. Bu tepki Gazze’de yaşanan soykırıma dünyanın sessiz kaldığı bir zamanda ses çıkartan en net tepkilerden birisidir. Bu protesto ülkemizin mazlumlara yapılan vahşetin karşısındaki DİK duruşudur. Ülkemiz 100 yıllık Cumhuriyet geçmişinde nasıl DİK duruş sergilediyse bundan sonrada değerleri doğrultusunda bunu gerçekleştirmeye devam edecektir. Sonuçta 50 ülkeden 400’e yakın yerel ve bölgesel yönetim temsilcisi ile yedi kıtadan konukların bulunduğu bir ortamda ülkemizin her alanda Soykırıma ve vahşete sessiz kalmayacağı bir kez daha gösterilmiş oldu.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.