Konya
°C
Yeni Meram

CHP’DE ÇARŞI KARIŞACAK!

CHP’DE ÇARŞI KARIŞACAK!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.05.2023 01:04
15.05.2023 17:08
1
1631
ABONE OL

Başta ülkemiz olmak üzere dünyanın takip ettiği 14 Mayıs seçimlerinin ardından açılan sandıklardan çıkan oylara göre seçim ikinci tura kaldı.
15 Mayıs’a henüz kesin olmayan sonuçların ışığında uyanan seçmen, gün içinde gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,54, diğer aday Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı yüzde 44,89, oy oranı neticesinde barajı geçemeyerek 28 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci turun heyecanı başlamış oldu.
Buna göre ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
Nefes nefese geçen seçimin ilk turunun galibi oy ve puan farkıyla Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan olurken Millet İttifakı'nda hem yenilginin hem de ortaya çıkan puan farkının muhasebesi yapılmaya başlandı.
Seçim gecesi Millet İttifakı seçmenlerinin eleştirmeye başladığı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi bu psikoloji ile ikinci tura hazırlanacak. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi'nde eleştiri konusu sadece alınan sonuç değil tabii ki, bu sonucun etkenleri de ilk günden masaya yatırılmaya başlandı.
Ortaya çıkan oy oranlarına bakıldığında CHP’nin mevcut oyunun ötesinde ittifakta olan partilerden katkı almamış olması da seçmenin en büyük eleştiri noktasından birisi oldu.
Partilerine ittifakta yer alan diğer partilerin faydasızlığından mustarip olan Cumhuriyet Halk Partisi seçmenleri “CHP’nin oyu %25’di yine %25 o zaman 4 partinin oyu nerede?” sorusunu yüksek sesle sormaya başladı.
İttifakta yer alan Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat partinin oy oranlarının Yeniden Refah partisinin oy oranı kadar olmadığına dikkat çeken seçmenler Millet İttifakı'nın kazananı olarak yorumladıkları bu partilerden Deva’nın 14, Gelecek’in 11, Saadet’in 10 ve Demokrat Parti'nin 3 Milletvekili çıkartmasının partilerinin üzerinden olduğuna dikkat çekerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutarak ikinci turdaki stratejiyi merak etmeye başladılar.
‘Biz nerede hata yaptık’ sorusunun cevabı parti içinde hiç şüphesiz araştırılacak ve bulunacaktır ancak oluşan bu yenilginin telafisinin ötesinde neticelenmesi seçmenin önceliği gibi geliyor. Ancak her ne olursa olsun CHP’de ikinci tur hazırlıkları devam ederken iç hesaplaşma ve hesap sormalarla da çarşı karışacak gibi görünüyor.
OĞAN TEMKİNLİ GÖRÜNÜYOR
İkinci tur için Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ile seçim gecesi tebrik telefonu ile ilk adımı atan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aklındaki hesapla Oğan'ın 5,47'lik oyunu hanesine yazdırma gayretinde. Yenilgiyi alacağı oylarla telafi etme hesapları yapan Kemal Kılıçdaroğlu bu uğurda bir Bakanlık’ta Sinan Oğan’a vererek bu oyların kendisine kullanılmasına talep eder muhtemelen. Milletvekili seçimleri tamamlandığına göre böyle bir şansın bulunmaması Oğan ve ekibine bakanlıktan başka bir seçenek bırakacak gibi de görünmüyor.
Bunu birkaç gün içinde ortaya çıkacak gelişmelerde görmüş olacağız ancak benim öngörüm Ata İttifakı'nın seçmenlerinin terör örgütleri ile dirsek temasında olan bir ittifaka oy vermeyeceği yönündedir.
Çünkü yaptığı açıklamalarda Türk milliyetçilerinin, seçimin tam göbeğinde olduğu vurgusunu yapan Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın Millet İttifakı'na herhangi bir destek sözü seçmeni tarafından tepkiyle karşılanacaktır.
Bunun ötesinde Cumhur İttifakı'nın bu konuyla ilgili henüz bir yaklaşımı söz konusu olmamışken Oğan’ın dün yaptığı açıklama aslında orta bir yol izlenimi de vermiş oldu.
Dün kendisine yöneltilen "İkinci turda kimi destekleyeceksiniz?" sorusunu yanıtlayan Oğan: “İstişare yapacağız. Bugün hem Ata İttifakı'nın bileşenlerini toplantıya davet ettim hem de beraber hareket ettiğim yol arkadaşlarımı davet ettim. Her iki kesimle de ortak bir istişare toplantısı yapacak ve en kısa sürede inşallah bir neticeye varacağız. Bu netice, Sinan Oğan'ın kararı olmayacak, bir ortak aklın kararı olacak” cevabı ile temkini elden bırakmamış oldu.
Bekleyip göreceğiz, kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. M İ
    2023-05-20 09:00:05
    Mailime yanit bekliyorum lütfen bakar mısınız