Konya
°C
Yeni Meram

BİTKİ SAĞLIK SERTİFİKASI

BİTKİ SAĞLIK SERTİFİKASI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.02.2024 00:16
20.02.2024 14:23
0
1512
ABONE OL

Türkiye ‘de Bitki Sağlık Sertifikalarının sahtesinin yapılmasının önlenmesi ve ihracat işlemlerinin hızlandırılmasının sağlanması amacı ile Çiftçilerin ve ihracatçıların korunması amacıyla “QR Kodlu Bitki sağlık sertifikası ve Doğrulama Sistemi" uygulamasına geçilmiştir. 15.02.2024 tarihi itibari ile QR Kodlu Bitki Sağlık Sertifikası ve Doğrulama Sistemine geçilmesi ile; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikası veya Re-Export Bitki Sağlık Sertifikasının'nın 2 numaralı hanesinde doğrulama yapılmasını sağlayan QR kod bulunacaktır.
Yaş meyve ve sebze ve ihracatçının talep etmesi durumunda diğer ürünler için Gümrük beyannamesinde beyan edilmek üzere 23 haneli bir TPS ID (ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin ihracatçı birliklerince kayda alındığını gösterir kod) numarası oluşturulacaktır. İhracata ilişkin gümrük beyannamelerinin ihracatçı birliklerince kayda alındığını gösterir kod numarası oluşturulan Bitki Sağlık Sertifikaları iki aşamalı olarak doğrulanacaktır. Birinci aşamada Bitki Sağlık Sistemi'nin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlendiği doğrulamaktadır. İkinci aşamada Türkiye Gümrüklerinden çıkış durumu kontrol edilecektir.
QR Kodlu Doğrulanabilir Bitki Sağlık Sertifikaları; QR kod veya https://tbs.tarbil.gov.tr/Main/PhytosanitaryCertificate adresinden sorgulanabilecektir.
İhracata ilişkin gümrük beyannamelerinin ihracatçı birliklerince kayda alındığını gösterir kod numarası oluşturulmayan Bitki Sağlık Sertifikaları ve Re-Export Bitki Sağlık Sertifikaları için ise sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlendiği doğrulamaktadır.
Çiftçilerimizin ve ihracatçılarımızın korunması amacıyla düzenlenen bu uygulamanın hayırlı olması dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.