Konya
°C
Yeni Meram

Adalar – Yunanistan – Türkiye – Seçim

Adalar – Yunanistan – Türkiye – Seçim- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.09.2022 01:38
09.09.2022 16:56
0
2921
ABONE OL

Tarih tekerrürden mi ibarettir? Sorusunu bir düşünün kıymetli okurlar. Yıkılan onca Türk devletini ve o kuvvetli yıkılışa rağmen yeniden daha güçlü ve dirayetli kurulan Türk devletlerini bir düşünün… Tüm bu devletlerin yegâne amacı “kızıl elma” olarak da tarif edilen “Cihan Hakimiyeti” düşüncesidir. Peki cihan hakimiyeti nedir? Türklerin Cihan Hakimiyeti ideali; Güneşin doğduğu topraklardan battığı topraklara kadar olan her yerin Türk hakimiyeti altına alınması ve dünyanın bu şekilde huzura ve refaha kavuşacağı iddiasıdır. Kızıl Elma tarifi ise zaman zaman hikayelere konu olmuş ve Ömer Seyfettin bu konuyu hikayeleştirirken Padişahın atını sürdüğü yer olarak dile getirmiştir. Irkçı bir tavır olarak anlaşılmaması gerek lakin her devletin bu ve buna benzer idealleri vardır ve olacaktır da.
İsrail’in Fırat ve Dicle nehirleri arasına hâkim olma ideali, Rusların sıcak denizlere inme hedefi vs. peki dip kapı koşumuz olan Yunanistan’ın bir hedefi bir ideali yok mu? Elbette ki var. “Megali İdea” dedikleri kavram, Doğu Roma Bizans İmparatorluğunu yeniden Anadolu da hâkim kılmak ve başkenti İstanbul (Konstantinopolis) yapmak. Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar’ın anlatılarına göre; Bugün halen daha Yunanistan da ki Harp Okullarında bu ideal işlenmeye devam ediyor. Yani bizim Mehmetçiğimiz Suriye’de, Irak’ta nasıl operasyona giderken “kızıl elma” diye haykırıyorsa, Yunan askerleri de aynı şekilde “Megali İdea” naraları atıyor.
*
Cumhurbaşkanı Erdoğan zaman zaman “Bir Gece Ansızın Gelir” ifadesini kullanıyordu. Suriye operasyonlarından önce bu ifadeyi kullanmaya başladı ve yaklaşık 3-4 ay sonra operasyon başladı ve bu örnekler çeşitlendirilebilir. Yani dememiz o ki Sayın Erdoğan bu ifadeyi kullanmaya başladıysa, olası Gece’nin en fazla 3-4 aylık bir süresi kaldı…
Peki Adalarda ve olası Yunanistan – Türkiye savaşında yapılmak istenen ne? Elbette ki Türkiye’yi Adalarda kıskaca alabilmek çünkü olası savaş durumunda tek taraf Yunanistan olmayacaktır. ABD ve Fransa çoktan Atina yanlısı ve destekçisi olduğu açıkladı bile. Avrupalı devletlerin birçoğu bu savaşta sınır kapısı olarak gördükleri Yunanistan’ın yanında yer alacaklardır. Fakat Rusya’nın Avrupa ile olan sorunları göz önüne alındığında mecburen Türkiye pazarına yoğunluk veren Avrupa bu ikilem arasında tarafsız da kalabilir. Her hâlükârda Türkiye’yi Adalar kısmında oyalamak ve yıpratmak isteniyor. Bu arada ülke içerisinde karışıklık çıkartarak, bombalı eylemlerle belki de bir dizi gezi olayları benzeri süreçler oluşturarak Türkiye’yi iç meseleleri ile oyalamaya devam ederek; adalara, Suriye’ye, kısaca orta doğu ile ilgili adım atmasını engelleyecek politikalar güdülmeye çoktan başlanmış durumda.
*
Ha bu arada birtakım insanlar diyorlar ki, bu Yunanistan meselesi tamamıyla seçim yatırımı, Erdoğan olası savaş ile seçime giderse şöyle olur böyle olur… Yahu bu insanları anlamak öyle güç ki. Olası savaş durumunda hali hazırda yükselen Dolar ve Euro’nun ne kadar yükseleceğini, İhracat ve İthalatların durma noktasına geleceğini tahmin etmiyorlar ve bu olası savaşı bir seçim yatırımı olarak değerlendiriyorlar. Anlamak gerçekten çok güç…
Kalın Selametle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.