■ Ülkesine yararlı olan, partisine de yararlı olur. (Hayes)
■ Siyasi partiler birbirini kontrol etmek için kurulurlar.(Henry Clay)
…
Şimdi soru şu;
“Bugünkü konjonktürde yeni bir siyasal partiye gereksinim var mı?”
Yeni partiye değil, partilere gereksinim var! Hatta uykuda olan mevcut partilerden kimilerinin ayağa kalkması, yeniden dizayn edilerek siyaset ortamında yer almalıdır.
…
Çoğunluk diyor ki;
Kalkınma hamlelerinde başarılı sonuçlar alınıyor, yeni hizmetler ve kazanımlar ortaya konuluyor, bunları inkar etmek yanlış olur…
Ancak, ekonomik sıkıntı var, işsiz sayısı artıyor. Komşu ülkelerle aramız limoni. Söz sahibi konumundaki partiler arasında uzlaşı bir türlü sağlanamıyor. 15 Temmuz kalkışması sonrası oluşan birlik, beraberlik bilinci daha güçlendirilmeli,Yeni Kapı Ruhu yaşatılmalıdır. Politik arenada kör dövüşleri sen- ben kavgaları başlamamalıdır. İçerde ve dışarıda çözüm bekleyen sorunlarımız var ki..Dost bildiklerimiz bile ikili, üçlü hatta dört yüzlü oldu.
…
■ Türkiye demokrasisini çok partili parlamenter sisten temeline oturtmuştur. Bu bağlamda daha yapacaklarımız çok şey var. Siyasi partiler kuruluşları, teşkilatlanmaları,
işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmelerine ilişkin esaslar, 22Nisan1983’de kabul edilen
Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yasa ile belirlenen koşulları sağladığı sürece önceden izin almaksızın parti kurma hakkına sahiptir.Büyük partiler, son genel seçimlerde (1 Kasım 2015) oyların %10’undan fazlasını alan ve parlamentoda temsil edilen siyasi taraf olarak tanımlanmaktadır. Diğer küçük partilerin isimleri Yüksek Seçim Kurulu’nun şartlarına uyarsa oy pusulalarında bulunur.
…
Ülkemizde etkin parti sayısı her yıl değişkenlik gösteriyor. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekiliyor.Etkin parti sayı çeltiğini İçişleri Bakanlığı tutuyor. 06 Ekim 2016 tarihi itibarıyla 97 parti etkin durumda bulunuyor. Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamındadır. Bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerek. Ancak etkin partilerin birçoğu yeter sayıya sahip değil. Bazıları da “tabela partisi” diye nitelendirilen etkinlikte bulunmayan partilerdir. Ancak “küçük parti” olarak tanımlanan ama siyasi arenada etkili olan partiler de var.
…
Buradan sözü Demokrat Partiye (DP) getireceğim. Siyasal yaşamımıza uzun süre damga vuran, tek başına iktidar olan kalıcı hizmetler yapan, eserler bırakan DP’nin tarihsel gücü ve misyonundan da esinlenerek son günlerde yeni bir ivmenin içine girdiğini gözlemliyoruz. Konya’da İl Başkanlığına siyasi organizasyonların ustası, çevresi ve teşkilatçı niteliği güçlü Durmuş Alagöz’ün getirilmesiyle “ önümüzdeki seçimlerde biz de varız” sesi yankılanmaya başlandı.
Durmuş Alagöz, merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yakınında olmuş onun rahle-i tedrisinden geçmiş siyasal aktördür, önce bu gerçek göz ardı edilmemelidir.
…
DP’de yeni bir ivmenin ilk işareti geçen Cuma günü Genel Başkan Gültekin Uysal’ın Konya ziyaretiyle verildi. Gültekin Uslu’ya Genel Başkan Yardımcısı 16. dönem Amasya Milletvekili 43. Hükümet Devlet Bakanı Muhammet Kelleci, 19. 20 ve 21. dönem Konya Milletvekili Mehmet Ali Yavuz eşlik etti. Basın toplantısını DYP İl Başkanlarından Musa Uyararslan, TES-İŞ Şube Başkanı Behçet Şenbilir izleyenler arasındaydı. Basın toplantısı sonrası esnaf ve kuruluşlarını ziyaretler büyük ilgi gördü, DP tabanı ve davası olan partiydi, şimdi kulislerde doğru, iyi yönetimle eski günlere dönme olasılığı var mı yok mu tartışılıyor.
Demokrasinin olmazsa olmazından en önemlilerinden biri tek değil, çok sesliliktir.
…
Demokrat Parti (DP) Cumhuriyet Halk Partisinden ( CHP) ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü tarafından 7 Ocak 1946’da kuruldu;
84Maddelik programının esasını liberalizm ve demokrasi oluşturuyordu. Kurulduğu yıl yapılan seçimde azınlıkta kaldı 4 yıl sonraki seçimde ise 14 Mayıs 1950’de tek başına iktidara geldi, 27 yıllık tek parti dönemini sona erdi. DP, sırasıyla 1950,1954 ve 1957 yıllarındaki seçimleri kazandı ve tek başına iktidar oldu; 27 Mayıs Askeri müdahalesiyle iktidardan düşürüldü, 29 Eylül 1960’da kapatıldı. En çok dikkati çeken sloğanı:
“Yeter, Söz Milletindir!”
…
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal 1976’da Afyonkarahisar da doğdu. Üniversite eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Houston Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında Lisans eğitimine başladı. Bilkent Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisansını yaptı, 2003 – 2005 yılları arasında DYP Afyonkarahisar İl Başkanı olarak görev yaptı. Mayıs 2005’te DYP Kongresi’nde Genel İdare Kurulu Üyeliğine seçildi. Aynı dönemde, Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 16 Mayıs 2009 tarihinde yapılan DP.5. Olağanüstü Büyük Kongresi ile 14 Ocak 2011 yılında yapılan Demokrat Parti 10. Olağan Büyük Kongresinde Genel İdare Kurul Üyeliğine seçildi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.
6 Mayıs 2012’de yapılan, DP 8. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Demokrat Parti Genel Başkanlığına seçildi. Afyon’daki bir şehit cenazesinde bayılarak kafasını şehit tabutuna çarptı ve Türkiye gündemine oturdu.
Erken seçimin de konuşulduğu bu süreçte siyasette hareketli günlerin başlayabileceği gözden ırak tutulmamalıdır.
Bekleyip göreceğiz!…
Termal Tesis için hiç bu kadar ümitli olmadım