Konya
°C
Yeni Meram

GOJİ BERY (KURT ÜZÜMÜ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

GOJİ BERY (KURT ÜZÜMÜ) YETİŞTİRİCİLİĞİ-Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.04.2021 01:59
13.04.2021 16:03
0
9655
ABONE OL
Kurt Üzümü Yetiştiriciliği Kurt üzümü yetiştirmek oldukça kolaydır. Düşük sıcaklık ve kuraklık gibi çevresel unsurlara karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Zayıf kumlu topraktan ağır killi topraklara, alkali topraktan asidik topraklara kadar hemen hemen her tip toprağa kolay adapte olabilir. Düzenli budama işlemi uygulanmadığı takdirde bitki hızla gelişerek dallanır ve 4 metreye kadar boylanabilir. Bitki boyutu (1.5-2 m) düzenli budamalarla kontrol altına alınarak daha çok meyve verimi alınabilir. Kurt üzümü, dikiminin ikinci yılından itibaren meyve oluşturmaya başlar. Meyve üretimi bütün yaz boyunca ve hatta ekim ayı sonuna kadar devam eder. Bitki tam olgunluğa beşinci yılda ulaşır. Bitki dikiminin üçüncü yılında ortalama dekar başına 200- 250 kg kuru meyve verirken, beşinci yılda bu rakam ortalama 400-450 kg’a kadar ulaşır. Dekar başına sıra arası ve sıra üzeri mesafe büyüklüğüne ve arazinin vaziyetine bağlı olarak 250-350 adet arasında fidan dikilmesi tavsiye edilmektedir. Fidan dikim sezonu ise yılın her ayı olmakla birlikte Nisan ayından Ekim ayına kadar olan süre daha çok tavsiye edilir. Goji bery inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır, tadı yabanmersini ve kirazın arasındadır. Goji bery bitkisinin sağlığımıza çok faydası olduğu için, hiçbir parçası atılmaz ve kullanılabilir. Parlak kırmızı meyveleri lezzetlidir. Yapraklarından, mükemmel çay yapılır. Ayrıca yapraklar ve saplarından yağ yapılır. Kurutulan Goji bery bir kuru üzüm olarak da aynı önemde bir besindir. Kurt Üzümünün Tıbbi Faydaları • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. • Kurt üzümü polisakkaritleri kan şekerini dengeler • Karaciğerde koruma sağlar • Kan basıncı ayarlamaya yardımcı olan cyperone içerir. • Kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır • Gastrointestinal bölgede anti-tümör tesiri vardır. Kolon kanseri hücre hatlarını inhibe ettiği bildirilmiştir. • Kurt üzümünün Alzheimer hastalığında engelleyici bir tesire sahip olduğu uzmanlar tarafından açıklanmaktadır • Kurt üzümü meyvesi pigmenti önemli ölçüde arttırarak makula dejenerasyonu ve kataraktı engelleyebileceği tespit edilmiştir • Kurt üzümü en yüksek antioksidan ihtiva eden yiyeceklerinden biridir. Kovid' in önemli derecede yaygınlaştığı bu dönemlerde sağlıklı beslenmeye önem vermeli alternatif bitkilerden de faydalanmalıyız. Tüm YENİ MERAM okurlarımıza sağlık dolu günler dilerim.  
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.