Konya
°C
Yeni Meram

TARLA FARESİ ZARARI VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

TARLA FARESİ ZARARI VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

A+
A-
08.12.2021 01:53
08.12.2021 11:07
0
2475
ABONE OL

2021 yılı tarımsal üretim sezonunu geride bırakarak 2022 tarımsal üretim sezonuna tarımsal kuraklık ile birlikte girdik. Bölgemizde iklim şartlarının sıcak ve yağışsız seyretmesinden dolayı hububat ekim alanlarında çıkışta sorunlar yaşanmaktadır.  Üreticilerin girdi fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı bankalara olan borçları, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğine olan borçları giderek artmakta kuraklığın artmasıyla Üreticilerimiz sürdürülebilir kazanç sağlayamadıklarından üretimden vazgeçmekte.

Küçük aile işletmeleri hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Küçük aile işletmelerinin ekonomik yatırımlardan faydalanması için proje başvuruları sadeleştirilmeli, üreticilerin bu desteklerden faydalanması için BAĞKUR BORCU YOKTUR yazısı istenmemelidir çünkü pek çok ESNAFTA olduğu gibi üreticilerimizde prim gün sayısını tamamlamış fakat EYT’ den DOLAYI BÜYÜK MAĞDURİYETLER yaşamakta üreticilerimiz ve esnafımız ödediği primi HELAL ETMEDİĞİNİ beyan etmektedirler. KOVİD yasaklarının da kaldırılmasından sonra üreticilerin yoğun olarak toplandığı kahve ve millet kıraathanesinin ortak sohbet konusu EYT ve girdi fiyatlarının artışı olmuştur. Bunların yansıra uzun süreli kuraklığın yaşanması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla ekim yapılan tarlalarda yapmış olduğum saha gözlemlerimde tarla yüzeyi sertleşmiş ve tarla hazırlıkları zorlaşmıştır. Üreticilerimiz bu durumda merdane çekerek veya kuyu olan tarlalarda kısıtlı imkânlarla sulama yaparak tarla yüzeyini yumuşatmaya çalışmışlardır. Hububat ekim alanlarında fare zararı saha çalışmalarımda karşılaştığım önemli bir sorun.

Tarla Farelerinin Zarar Verdiği Başlıca Ürünler Şunlardır; Tarla fareleri; başta buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, endüstri bitkileri ve yağlı tohumlar ve meyve sebze bahçelerine, çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlıdırlar. Kültür bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanları yemek kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar verirler.

Tarla Farelerinin Doğal Düşmanlarından Bahsedersek, Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları, kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılandır.

Mücadelede Kültürel Önlemler: Derin toprak işlemesi, münavebe ve tarla temizliği gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları azaltılabilir.

Mücadelede Mekanik Önlemler: Kapan kullanılarak fareler öldürülebilir.

Mücadelede Kimyasal önlemler: Tarla fareleri ile kimyasal mücadelede zehirli yem uygulaması şeklinde, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır.

Tarla fareleri ile bulaşık alanlarda 25 metrekare alanda 5 adet işlek delik sayıldığında, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince temin edilen zehirli yem tahta kaşıkla her işler deliğe 5’er adet yem el değmeyecek şekilde delik içlerine bırakılmak suretiyle mücadele yapılmalıdır.
Doğal dengenin korunması için tarla faresi mücadelesinden sonra ertesi gün ölü farelerin toplanması ve toprağa derince gömülmesi gerekir. Zehirli yemler Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinden temin edilebilir. Bereketli bir üretim sezonu olması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.