Konya
°C
Yeni Meram

ŞAP HASTALIĞI AŞILAMA KAMPANYASI

ŞAP HASTALIĞI AŞILAMA KAMPANYASI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.01.2024 00:08
30.01.2024 13:09
0
1362
ABONE OL

Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından her yıl rutin iki doz uygulanan aşı sayısını bakanlığımız bu yıl üç doza çıkarmıştır, ilk doz 29 Ocak -31 Mart tarihlerinde aşı bedeli alınmadan uygulanacaktır şimdiden hayvansal üretim yapan üreticilerimizin Şap Hastalığı Kampanyasından faydalanıp hastalığa karşı önlem almaları gerekmektedir.
Şap hastalığını kısaca hatırlayacak olursak şap hastalığının doğal konakçıları çift tırnaklı hayvanlardır. Bu hayvanlar arasında sığır, koyun, keçi, domuz, manda, deve, geyik, ceylan, akla ilk gelen hayvanlardır. Hastalık çok bulaşıcıdır.
Hayvancılık sektöründe Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar yüksektir. Hastalığın ekonomik kayıpları arasında hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düşme, üreme performansında düşme sayılabilir. Ayrıca hayvan pazarlarının kapanması ticarete getirilen kısıtlamalar bu ekonomik kayıpları artırmaktadır.
Şap hastalığının bulaşmaması için Enfekte olan hayvanlarla direk temastan kaçınmalıyız. Önlem olarak hayvan hareketlerinin kısıtlanması gereklidir. Şap virüsünün hayvansal ürünlerde uzun süre canlı kalabildiği ve bu yolla yayıldığı bilinmektedir Avrupa’da 2001 yılında görülen şap hastalığı salgınının Asya’dan kontamine etler vasıtası ile bulaştığı düşünülmektedir. Şap Hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için mümkün olduğunca kısa süre içinde ve en geç 24 saat içinde işletmede önlem alınması zorunludur.
Geçen yıl Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiş, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş olup hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için gerekli tedbirler alınmış ve sahada yapılan çalışmalar sonucunda SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiş ve SAT-2 serotipine karşı aşılama başlatılmış ve hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri il içi ve il dışı ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuş bu durumdan dolayı hayvan pazarlarımız kapatılmış satışlar durdurulmuş üreticilerimiz mağdur olmuştur bu yılda aynı sorunlarla üreticilerimizin karşılaşmaması için biran önce gerekli tedbirleri alıp hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir.
Güvenilir gıdaya erişimin gittikçe zorlaştığı günümüzde üreticilerimizin ivedilikle aşı kampanyasından faydalanması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.