Konya
°C
Yeni Meram

Mikotoksinler

Mikotoksinler- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.02.2024 00:54
07.02.2024 12:43
0
2585
ABONE OL

Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen besinlerde bulunan doğal zehirli maddelerdir. Tarlada hasat öncesi veya sonrasında ya da depolama sırasında uygun nem ve sıcaklığın olduğu koşullarda küfler tarafından mikotoksinler oluşabilmektedir. Küfler, gıdaların içyapısını ve rengini tadını değiştirerek zehir oluşturmaktadır.
Mikotoksinler Tahıl ve tahıl ürünleri, yağlı tohumlar, kuru meyveler, sert kabuklu meyveler, baharatlar, meyveler ve yem maddelerinde kontaminasyon olabilmektedirler.
Gıda ve yemlerde mikotoksin analizleri sonuçların güvenilirliği ve izlenebilirliği için uluslararası yeterlilik testleri ülkemizde yapılmaktadır. Kuru incir, fındık ve kuru üzüm üretim ve ihracatında mikotoksin bulaşma riskinden dolayı, bu ürünlerle ilgili yapılan analizler ve yeterlilik testleri ihracat ürünlerimiz için önem taşımaktadır. Toksik ve kanserojen mikotoksinlerin en çok AFLATOKSİNLER, yer fıstığı, fındık, kabuklu yemişler, kuru meyveler, baharatlar ve tahıllarda görülmektedir.
Mikotoksin(a flatoksin B1) Üreten Cins (Aspergillus) Neden Olduğu Saptanan Hastalıklar(İnsanda primer karaciğer kanseri) en sık görülen hastalıklardandır.
Mikotoksinler insan ve hayvan sağlığımız, ekonomimiz için önemlidir. İhracat edilen ürünlerin geri dönmesinde çok etkilidir.
Mikotoksinlerin gıdalarla tüketimlerini azaltmak oluşumlarını engellemek için yapılan çalışmalar Türkiye ve dünyada farkındalık çalışmaları insan ve hayvan sağlığı farkındalık çalışmalarında denizde damla olmak tüm paydaşların katkısıyla olacaktır.
Tükettiği her gıdayı sorgulayan bireylerin artması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.