Konya
°C
Yeni Meram

Küresel iyi oluş için… (1)

Küresel iyi oluş için… (1)- Nevzat TARHAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.06.2021 01:14
14.06.2021 15:17
0
2140
ABONE OL

Tüm dünyayı bir yıldan uzun süredir etkileyen pandemi nedeniyle çok ciddi bir ümitsizlik var. Bu konuda tüm dünyada ciddi önlemler alınması gerekiyor. Fırtınada dallar kırılsa da sonrasında doğa kendini yenileyerek yeniden canlanıyor. Pandemi sonrası için de olumlu noktalara odaklanalım. Biz bir ekosistem içinde yaşıyoruz. Bu sistemin içinden güzel izler bırakarak geçelim, gidelim.


Covid-19 artık pandemi değil, trajedidir


Birey, toplum, insanlık ve bilim dünyası olarak nasıl bir pozisyon almamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor. Covid-19 şu anda artık pandemi değil trajedidir. İnsanları psikolojik olarak müthiş örseledi. Bu örselenmenin arkasında aynı zamanda yıkıcı inovasyon denilen bazı etkiler ortaya çıkıyor. Fırtınadan sonra dallar kırılıyor, bazı şeyler yıkılıyor ama ondan sonra doğa yeniden fışkırıyor, yeniden canlanıyor.


Pandemi sonrasında yeniliklere odaklanalım…


Pandemi, sonrasında da yeni şeyler ortaya çıkartacak. Biz bunlara odaklanalım. Bize bundan sonra hayatın sunacağı değişik muhteşemlikler olacak. Olumsuza odaklanmamalıyız. Olumsuza odaklanırsak hayatta hep böyle kendini tekrarlayan, karamsar insanlar oluruz ama yaşanan sorunları olumlu yönden ele alırsak sorunlar da kendilerini bize açıyorlar. Sorunlar kendilerini açtığı zaman çözümler ortaya çıkıyor. A planımız olmazsa B planımız oluyor. Bu yaklaşımı benimsemeliyiz.


Böyle kriz dönemlerinin, ailemize çok daha fazla zaman ayırma fırsatı sunduğunu göz ardı etmemeliyiz. Sağlığımıza daha fazla dikkat etmemiz gerektiği gerçeğini de. Pandemi öncesinde dürtülerimiz, zevklerimiz, heyecanlarımızda aşırılıklar vardı. Hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyorduk. Dünyada sanki yeryüzü Tanrısı gibi dolaşan insanlar vardı. Kendimizden başkasını düşünmüyorduk. Çıkarcı, hedonistik, bencil, sınırsız bir özgürlük, nihilistik hümanizma dünyaya hâkimdi. İşte kriz, bu duygularımızı törpüledi.


Nihilistik hümanizma nedir? Hiçbir değeri önemsemiyorsun. ‘Hiçbir şey kutsal değil sen kutsalsın’ diyor. ‘Aile de kutsal değil, sen kutsalsın’ diyor. Küresel olarak bunun salgını vardı. Narsisizm pandemisi diye geçiyor. Narsisizm pandemisi, nihilistik hümanizmadır. Tüm değerleri yok eder. Bunu dünya fark etti, bizler fark ettik...


Pozitif Psikoloji ders olarak okutuluyor


Mutluluk bilimi de denilen pozitif psikoloji çok yeni bir alan. Harvard Üniversitesi 2015’te ders olarak koydu. 2018’de Yale Üniversitesi ders olarak koydu. Hatta bir ay önce New York Times haber yaptı. Üç milyondan fazla kişi bu dersi dışarıdan almaya başlamış. Üsküdar Üniversitesi, dünyanın sayılı üniversitelerinden yıllar önce bunu ders olarak müfredatına aldı. 2013 yılından bu yana ders olarak veriyoruz. Doğu bilgeliği, Anadolu irfanı öğretiliyor başka bir şey değil.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.